pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Apple: Ο μεγαλύτερος φοροφυγάς της Αμερικής;

22/05/2013 - 8:50πμ
Apple: Ο μεγαλύτερος φοροφυγάς της Αμερικής;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

 Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας κατατάσσει την εταιρεία Apple «στους μεγαλύτερους φοροφυγάδες της Αμερικής». Χρησιμοποιώντας «ένα περίπλοκο σύστημα εξωχώριων offshore οντοτήτων αποφεύγει συστηματικά την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους» αναφέρει η Επιτροπή ενώ ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ που καταθέτει σήμερα, Τρίτη ενώπιον της υποστηρίζει ότι η «εταιρεία δεν χρησιμοποιεί κόλπα και ταχυδακτυλουργίες για να φοροδιαφεύγει».

Η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρει, επίσης, ότι η Apple διαθέτει τα 102 δισ. από τα συνολικά 145 δισ. δολάρια του ενεργητικού της στις offshore, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη για παράνομη δραστηριότητα ή εμπορική πράξη εκ μέρους, παρά μόνον η υπόνοια ότι αποκρύβονται τα κέρδη των offshore.

Η μόνιμη επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε μία έκθεση 40 σελίδων σχετικά με την διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple εν όψει της σημερινής κατάθεσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τιμ Κουκ.

«Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες offshore εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά», δήλωσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής και θα διευθύνει την εξέταση.

Η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι με τη χρήση «παραθύρων» της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών της διεθνώς, η Apple εξοικονόμησε την τελευταία 4ετία τον φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων, τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο εξωχώριο (offshore) εισόδημα».

Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της. «Πρόκειται για τον ορισμό ενός φορολογικού «παραθύρου», που τεχνικά μπορεί να είναι συμβατό με το νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.

Το επιτελείο της Επιτροπής ανέφερε ότι τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα περιλαμβάνουν τη χρήση των μη φορολογικών κατοίκων – θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία, στις οποίες διοχετεύονταν τα κέρδη της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο.

Μία από αυτές τις θυγατρικές, η Apple Sales International (ASI) δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων από το 2009 έως το 2012. Το 2011, η εταιρεία πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολαρίων για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων, με φορολογικό συντελεστή δηλαδή 0,05%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Μία άλλη θυγατρική, η Apple Operations International (AOI) που δεν εμφανιζόταν πουθενά ως φορολογικός κάτοικος, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία, παρά τα εισοδήματά της ύψους 30 δισ. δολαρίων που διαπίστωσε η επιτροπή την περίοδο 2009-2012.

Η AOI ιδρύθηκε το 1980 και το διοικητικό συμβούλιό της συνεδριάζει στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία εργαζομένων. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε κανέναν που να έχει δει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.

Επιπρόσθετα, οι εξεταστές βρήκαν ότι η Apple συνήψε μία ειδική συμφωνία με την Ιρλανδία για να εφαρμόσει ένα φορολογικό συντελεστή μικρότερο από 2% σε όλα τα φορολογητέα στη χώρα κέρδη της, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερο από το φορολογικό συντελεστή 12% που επιβάλει η Ιρλανδία για τις επιχειρήσεις.

Στην κατάθεση που έχει ετοιμάσει για την ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας, η Apple αρνείται ότι χρησιμοποίησε «φορολογικά τεχνάσματα» για να μειώσει τις πληρωμές φόρων και υποστηρίζει ότι είναι η εταιρεία με τις υψηλότερες πληρωμές εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία αρνείται επίσης ότι η AOL ήταν μία «εταιρεία πωλήσεων», υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τις «παγκόσμιες ροές κεφαλαίων» της και ότι οι δραστηριότητές της δεν μείωσαν τους φόρους της Apple. Επίσης, η Apple υπεραμύνθηκε των πρακτικών της να μεταθέτει μέρος του κόστους της για έρευνα και ανάπτυξη στην Ιρλανδία, αν και διεξάγει «στην πραγματικότητα όλη» τη σχετική εργασία στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή «επιτρέπεται από τον αμερικανικό νόμο και είναι συνεπής με όλες τις αμερικανικές ρυθμίσεις».

Η Apple είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που αντιμετωπίζει έρευνα της Επιτροπής της Γερουσίας, μετά τη Microsoft και τη Hewlett – Packard, ενώ το επιτελείο της Επιτροπής δήλωσε ότι η εταιρεία δεν συνεργάσθηκε για την έρευνα.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι ανήκει στην ομάδα αυτών που καταβάλλουν τους περισσότερους φόρους στις ΗΠΑ έχοντας πληρώσει μόνο για το 2012 έξι δισ. δολάρια.

Σε ανακοίνωσή της η Apple αναφέρει ότι δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν ούτε χρήματα σε κάποιο νησί της Καραϊβικής.

«Δεν καταφεύγει σε φορολογικούς παραδείσους, ούτε μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε offshore για να πουλήσει στη συνέχεια τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τους φόρους» επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση της Apple.

Ωστόσο, πολλοί κατακρίνουν την εταιρεία για την πρόσφατη πώληση ομολόγων ύψους 17δισ. δολαρίων για να τα μοιράσει στους κατόχους μετοχών της ώστε να μην φορολογηθούν.

Από αυτή και μόνον την ενέργειά της πριν από τρεις εβδομάδες η Apple «κέρδισε» περίπου 9,2 δισ. δολάρια σε φόρους που θα ήταν διαφορετικά υποχρεωμένη να πληρώσει.

Πηγή: tanea.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος ο Τζέιμς Δαλαμάγκας – Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Αυστραλία

22/07/2026 - 7:42μμ
Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο για Τριαντόπουλο και Αγοραστό

22/07/2026 - 5:38μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code την Πέμπτη σε Αττική, Εύβοια και Ρόδο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

22/07/2026 - 5:14μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Πυθαγόρα στον Πειραιά. Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026  (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναθυμιάσεις σε κλειστό πρατήριο στον Πειραιά – Έληξε ο συναγερμός μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22/07/2026 - 3:40μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου
ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση ενισχύουν το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας – Πώς γλίτωσε από επίθεση με γκαζάκια το 2009

22/07/2026 - 12:48μμ
Ναύπλιο: Βουτιές στην Αρβανιτιά (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού – Αλλού καιγόμαστε κι αλλού πνιγόμαστε!

22/07/2026 - 12:19μμ
Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Πυθαγόρα στον Πειραιά. Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026  (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Συναγερμός για πιθανή διαρροή αερίου σε πρατήριο καυσίμων – Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες

22/07/2026 - 12:17μμ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε δημόσιο σταθμό στην Κοπεγχάγη της Δανίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτροκίνηση: Ταχυφορτιστές κάθε 60 χλμ κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός Μάλτας

22/07/2026 - 11:17πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Ελεύθερος ο Τζέιμς Δαλαμάγκας – Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Αυστραλία

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ – Ανοιχτό νέο μέτρο στήριξης

34 λεπτά πριν
(Στιγμιότυποαπό το βιντεοκλίπ)

«Ανάθεμα τον παρχάρ’» και «Θεία, δώσ’ με την κουτσή σ’» – Δύο παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια ζωντανεύουν με τη σφραγίδα του Γιώργου Πουλαντσακλή

1 ώρα πριν
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Άρθηκε η ασυλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου – «Δεν θα με απενεργοποιήσουν»

1 ώρα πριν
Κορυφαίοι αθλητές από τις πέντε μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες, συναισθήματα και εμπειρίες σε ένα ξεχωριστό event της Allwyn

Πρωταθλητές μιλούν για όσα δεν βλέπουμε πίσω από τις μεγάλες διακρίσεις (vid.)

2 ώρες πριν
Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Τέμπη: Πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο για Τριαντόπουλο και Αγοραστό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign