pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοινή ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας

21/05/2013 - 2:03μμ
Κοινή ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοινή ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η καθιέρωση απόδοσης τιμών στα θύματα της μιας και αδιαίρετης Γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ορισμός μιας και μοναδικής ημερομηνίας μνήμης καθώς και η δημιουργία ενός μνημείου του θυσιασθέντος Ελληνισμού, αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της εθνικής μνήμης.

Γράφει ο Ιωάννης Λάμπρου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Έλληνες του Πόντου μνημονεύουν τους πρόγονους τους , θύματα της τουρκικής γενοκτονικής πολιτικής, σκοπός της οποίας ήταν η καταστροφή των Ελλήνων της οθωμανικής επικράτειας σε Θράκη, Πόντο και ευρύτερη Μικρά Ασία.

Η καταστροφή του Ελληνισμού αποτέλεσε μέρος ευρύτερου σχεδίου εξόντωσης των χριστιανικών γηγενών εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων καθώς και μικρότερων εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Την Γενοκτονία του Ελληνισμού από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, διαδέχθηκε μια περίοδος σιωπής και αδιαφορίας για τα δεινά των προγόνων μας. Το μέγεθος και η ένταση της καταστροφής υπήρξε συντριπτικό πλήγμα για το Έθνος, το οποίο, μέσα στην βιασύνη του να ξεχάσει, απώλεσε τον αυτοσεβασμό του προτείνοντας, έναν εκ των υπευθύνων της Γενοκτονίας, τον Μουσταφά Κεμάλ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 1934. Το Ελληνικό  Έθνος δεν είχε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να βγάλει έναν Τεχλιριάν…

Το ελλαδικό κράτος συμπεριφερόμενο με τρόπο διχαστικό και ασυγχώρητα ψηφοθηρικό, όρισε, το 1994,την 19 Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Παράλληλα, οι θρακικές οργανώσεις έχουν ορίσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Ο τεμαχισμός της μνήμης αποσυνδέει τεχνητά τη μια περιοχή από την άλλη. Συνέπεια αυτής της νοοτροπίας είναι να μην καταδεικνύεται η κεντρική οργάνωση, ο επιτελικός σχεδιασμός και η έκταση του εγκλήματος της Γενοκτονίας εις βάρος των προγόνων μας σε όλες τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο η συστηματική καταστροφή του Ελληνισμού παρουσιάζεται αποσπασματικά και υποβαθμίζεται σε «τοπικές σφαγές», αναπόφευκτα δυσάρεστα γεγονότα των τότε τραγικών συνθηκών που επικρατούσαν σε κάθε περιοχή, όπως ισχυρίζεται η τουρκική προπαγάνδα.

Ίσως, κάποιοι να θεωρούν πως  είναι πιο εύκολο να προωθηθεί, διεθνώς, η αναγνώριση της Γενοκτονίας για μια περιοχή περιορισμένης έκτασης. Δίνοντας έμφαση, όμως, σε μια τακτική νίκη θυσιάζεται ο στρατηγικός στόχος, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναγνώριση των δεινών όλων των προγόνων μας Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Η ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας εκ μέρους αριθμού πολιτευτών και οι προσωπικές φιλοδοξίες, ατόμων προσφυγικής καταγωγής τα οποία, θέλουν να καταστήσουν εαυτούς τοπάρχες του προσφυγικού κόσμου, δεν έχουν χώρο στην εθνική προσπάθεια διαφύλαξης της μνήμης των προγόνων μας.

Το αίτημα για αναγνώριση της  Γενοκτονίας αφορά ολόκληρα έθνη και όχι συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες κατοικούσαν τμήματα των εθνών αυτών. Αρμένιοι, Εβραίοι και Ασσύριοι μνημονεύουν τα θύματα της Γενοκτονίας των προγόνων τους στο σύνολο τους και όχι ενός μέρους τους. Παράλληλα, η αιτία των δεινών και της καταστροφής των Ελλήνων της οθωμανικής επικράτειας δεν ήταν το γεγονός ότι κατοικούσαν στην Θράκη, στον Πόντο ή στην Ιωνία. Η αιτία ήταν η ελληνική τους καταγωγή και η χριστιανική τους πίστη. Δεν υπήρξε γενοκτονία Θρακών, Ποντίων και Μικρασιατών αλλά Γενοκτονία των Ελλήνων αυτών των περιοχών. Δεν υπήρξε Γενοκτονία πληθυσμών συγκεκριμένων περιοχών αλλά Γενοκτονία συγκεκριμένου έθνους, των Ελλήνων, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.

Η καθιέρωση απόδοσης τιμών στα θύματα της μιας και αδιαίρετης Γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ορισμός μιας και μοναδικής ημερομηνίας μνήμης καθώς και η δημιουργία ενός μνημείου του θυσιασθέντος Ελληνισμού, αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της εθνικής μνήμης. Παράλληλα, η επαναφορά του Ταμείου Ανταλλαξίμου  Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων, με την συμμετοχή εκπροσώπων των πλέον αναγνωρισμένων και καταξιωμένων προσφυγικών οργανώσεων ( ΟΠΣΕ, ΠΟΕ, ΠΟΘΣ μεταξύ άλλων) και η απόδοση σε αυτό, σημαντικού μέρους τουλάχιστον, των εσόδων από την εκμετάλλευση των ανταλλαξίμων κτημάτων, θα διασφάλιζε την οικονομική αυτοτέλεια του προσφυγικού κόσμου και θα τον απελευθέρωνε από τον φθοροποιό εναγκαλισμό των πολιτικών κομμάτων, ώστε απερίσπαστος να αφοσιωθεί στην προάσπιση της ιστορικής μνήμης και των παραδόσεων της γενέθλιας γης.

Του Ιωάννη Σ. Λάμπρου, Πολιτικός Επιστήμων

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
Παλαιότερο ανέβασμα του έργου του Δ. Νικοπολιτίδη από τους «Αργοναύτες» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Στο Κορδελιό ανοίγει σήμερα η αυλαία

17/04/2026 - 11:22πμ
Άποψη του χωριού Δερέταμ σήμερα, στον νομό Σεβάστειας (φωτ.: facebook.com/Ihsan.Tursunn)
ΠΟΝΤΟΣ

Δερέταμ: Το προπύργιο των Πόντιων μεταλλουργών στη Σεβάστεια

16/04/2026 - 8:50μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

16/04/2026 - 5:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Μουσείο Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας: Ένα όραμα που γίνεται χρέος για τον ποντιακό ελληνισμό

16/04/2026 - 12:48μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026: Ιστορική στιγμή μνήμης και παρακαταθήκης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

16/04/2026 - 11:52πμ
Αυγομαχίες 2026 στο Θρυλόριο Ροδόπης, 14 Απριλίου (φωτ.: Facebook / Maron news)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο Ροδόπης: Οι αυγομαχίες κρατούν ζωντανό το ποντιακό έθιμο

16/04/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μερακλήδικο πιάτο με πατσά σε ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πατσάς: Αναβιώνει η πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Στο φόντο η UNESCO και η Πολιτιστική Κληρονομιά

21 λεπτά πριν
Το ηρώο των Ευζώνων του ν. Κιλκίς. Κάτω από την επιτύμβια στήλη αναπαύονται τα λείψανα των 9 Ευζώνων του 31ου Συντάγματος Πεζικού (11ος Λόχος) που πιάστηκαν όμηροι, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν το 1913 από τους βουλγαροκομιτατζήδες. (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Εύζωνοι: Τιμήθηκε η 85η επέτειος της ηρωικής Μάχης των Ευζώνων

48 λεπτά πριν
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αφρικανική σκόνη: Ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Φτάνει πια!»

2 ώρες πριν

Ο «Καθαρμός» του Σπύρου Πετρουλάκη από την «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης

2 ώρες πριν
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign