pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φράγκος Φραγκούλης: Η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων

20/05/2013 - 8:44πμ
Φράγκος Φραγκούλης: Η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να εντάξει τη γενοκτονία των Ποντίων στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την Τουρκία, καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο στρατηγός εν αποστρατεία– συγγραφέας Φραγκούλης Φράγκος, κεντρικός ομιλητής στην χθεσινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλήνων, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην ομιλία του στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο κ.Φράγκος επισημάνε ακόμη ότι η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση για έκδοση -σε έξι γλώσσες- του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας. Καλεί, επίσης, τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

“Εως σήμερα, 23 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ σε αρκετές έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή […]διότι οι φίλοι μας της Αρμενίας, ακόμη και όταν δεν διέθεταν κρατική οντότητα […]ήταν ενωμένοι δίνοντας το παράδειγμα για συνένωση των Πανελλήνων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός […]θα αγωνιστεί με κάθε θεμιτό μέσο για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 προγόνων μας”, σημειώνει στο κείμενο της ομιλίας του, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν σημαντικές μαρτυρίες της εποχής.

Βάσει στοιχείων, που θα παρουσιάσει απόψε, μεταξύ 1915 και 1924 “δολοφονήθηκαν 353.000 Έλληνες του Πόντου και αν προσθέσουμε τους 700.000 Έλληνες της Ιωνίας- Θράκης […] φθάνουμε τους 1.050.000 […] Στην Μπάφρα, από 6.270 γυναικόπαιδα και γέροντες σώθηκαν μόνο 2.000 περίπου, οι πλείστοι των οποίων υπέκυψαν από εξανθηματικό τύφο. Μαζί τους 150 παιδιά του ορφανοτροφείου, στην πορεία του θανάτου προς την Μελιτηνή (Μαλάτεια) άντεξαν από τα 150 παιδιά τα 20. Τον Ιούλιο του 1921 στις περιφέρειες Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εκτόπισαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από 15-60 ετών. Στην πορεία κατέσφαξαν τους περισσότερους, οι δε υπόλοιποι πέθαναν από κακουχίες και βασανισμούς. Στην Κερασούντα από 14.000 σώθηκαν μόνο 4.000 γυναικόπαιδα […]Στην Σαμψούντα ξεκληρίστηκαν όλοι οι Έλληνες, με τις λευκές πορείες θανάτου”.

Υπενθύμισε το “καταπληκτικό αντάρτικο”, που δημιουργήθηκε και έδρασε στα 37 χωριά ‘Ανω και Κάτω Αμισσού, των οποίων ο πληθυσμός ανερχόταν το 1914 σε περίπου 20.000 Ελληνες. Υποστήριξε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός βιώνει μια άλλη γενοκτονία, “διότι οι νέοι μας […] αδυνατούν -λόγω της ανεργίας που ανέρχεται στο 60% και των ευτελών μισθών που λαμβάνουν όσοι εργάζονται- να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά”.

ΑΠΕ

Πηγή: express.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία για το κλείσιμο της σεζόν, του «Διγενή» Ρόδου. Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με χορό, μουσική και ποντιακές γεύσεις αποχαιρέτησαν τη χρονιά οι Πόντιοι της Ρόδου

15/06/2026 - 8:09μμ
(Πηγή: facebook.com/grmmaf)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξανδρούπολη: Με τη στήριξη των Ποντίων του Έβρου το Κύπελλο Βορείου Ελλάδος MMA 2026

14/06/2026 - 8:41μμ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης με τη διοίκηση του «Φάρου» (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Πάτρα στη διεθνή σκηνή: Βράβευση για το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

14/06/2026 - 7:26μμ
Το ανοιχτό μάθημα έγινε μια μικρή γιορτή στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (πηγή: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την πρόβα στο γλέντι: Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού γέμισε μουσικές την Πλατεία Ελευθερίας

14/06/2026 - 4:39μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Facebook / İlhan Uzunismail)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Έλληνες ενοχλήθηκαν» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη Σουμελά – Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την Ελλάδα

14/06/2026 - 1:52μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών: Πρωτοπορεί με τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδιών και Εφήβων – Τρεις μέρες γεμάτες παιδικά δρώμενα

14/06/2026 - 11:24πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

13/06/2026 - 10:48μμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
(Πηγή: pontianlyrics.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εγάπανα τα έμορφα»: Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης στα ίχνη του πατέρα του

13/06/2026 - 5:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Από τον Κορυδαλλό στη ΓΑΔΑ μετά την ανατροπή της αποφυλάκισής του

9 λεπτά πριν
Μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου φρουρεί γειτονιά που έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού, στις 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν φέρνει ελπίδες για αποκλιμάκωση, αλλά αφήνει ανοιχτά κρίσιμα μέτωπα

37 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία για το κλείσιμο της σεζόν, του «Διγενή» Ρόδου. Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)

Με χορό, μουσική και ποντιακές γεύσεις αποχαιρέτησαν τη χρονιά οι Πόντιοι της Ρόδου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

1 ώρα πριν
Τα δύο οχήματα με διπλωματικές πινακίδες της Βουλγαρίας, τα οποία υπέστησαν ζημιές έπειτα από εμπρησμό έξω από την πρεσβεία της χώρας στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Σκόπια: Εμπρησμός σε οχήματα της βουλγαρικής πρεσβείας αναζωπυρώνει μια χρόνια αντιπαράθεση στα Βαλκάνια

2 ώρες πριν
Το περίπτερο της εθελοντικής δράσης του Allwyn Care

Οι «Allwyn Care Life Savers» μας περιμένουν αύριο 16 Ιουνίου στον Πειραιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign