pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ομογένεια τιμά τους Έλληνες νεκρούς του Μαουτχάουζεν

11/05/2013 - 9:40πμ
Η ομογένεια τιμά τους Έλληνες νεκρούς του Μαουτχάουζεν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ομογένεια τιμά τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Την Κυριακή 12 Μαϊου, στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα γίνει τρισάγιο, κάλεσμα νεκρών, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν».

Στην τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 68 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατόπεδου συγκέντρωσης από τα συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαϊου 1945, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας με επικεφαλής τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, όπως και εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τρισάγιο θα τελέσει ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο.

Επίσης, θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς και πολλά μέλη της ομογένειας, στο πλαίσιο αποστολής από τη Βιέννη που συνδιοργανώνουν ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος «Μακεδονία», η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων «Ξενιτέας». Τα τέσσερα τραγούδια του «Μαουτχάουζεν» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».

Στη μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, που θα ακολουθήσει εκείνων στο ελληνικό μνημείο και τα εθνικά μνημεία των άλλων χωρών, και στην οποία αναμένονται δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, με επικεφαλής την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ.

Την περασμένη Κυριακή, 5 Μαϊου, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χαϊντς Φίσερ, εγκαινίασε – έπειτα από πενταετείς εργασίες αναμόρφωσης – τις νέες μουσειακές εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης, παρουσία, μεταξύ άλλων, των προέδρων της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και της Ουγγαρίας, Γιάνος Άντερ, της Ισραηλινής υπουργού Δικαιοσύνης, Ζίπι Λίβνι και 30 από τους τελευταίους ανά των κόσμο επιζώντες του Μαουτχάουζεν.

Στο επίκεντρο της αναμόρφωσης των μουσειακών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο και της δημοκρατικο-πολιτικής εκπαιδευτικής τους αποστολής για τις νέες γενιές, βρέθηκε η νέα συγκρότηση των μόνιμων εκθέσεων, οι οποίες αντικαθιστούν τη μέχρι τώρα έκθεση που υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επίσκεψη στους θαλάμους αερίων.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από τα συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαϊου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από συνολικά 40 χώρες, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, και για τους 122.797 από αυτούς – ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες – η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν, ήδη, αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους, και κάθε χρόνο στις τελετές μνήμης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα όλη την Ευρώπη, αλλά και οι ελάχιστοι επιζώντες του.

Το μνημειώδες έργο του «Μαουτχάουζεν», μελοποίησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το 1966, σε ποίηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαικού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμιση χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύνθεση εικόνας με τον Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνό, τον λογότυπο του Σώματος Πυροβολικού και Μηχανικού Ευγενών Δοκίμων και τον σύγχρονο λογότυπο της Μεγάλης Στοάς της Ρωσίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνός: Ο πρώτος διοικητής του ρωσικού αυτοκρατορικού Πυροβολικού και εξέχον μέλος της ρωσικής Μασονίας

28/09/2026 - 10:01μμ
O Ντάρεν Μάλετ με το μανδύα του (φωτ.: Facebook / Darren Tārene Mallett)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένας μανδύας ένωσε τον μαίανδρο με τα κύματα των Μαορί – Και έφερε κοντά συγγενείς στην Αυστραλία

28/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Μελβούρνη στην Ελλάδα: Το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Πρόγραμμα Νεολαίας φέρνει τους νέους της ομογένειας κοντά στις ρίζες τους

27/09/2026 - 8:15μμ
Ο Κωνσταντίνος Χέκερμαν αναζητούσε για 30 ολόκληρα χρόνια τις ρίζες του (φωτ.: linkedin.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής αναζητούσε για 30 χρόνια τον βιολογικό του πατέρα – Τον βρήκε μέσω DNA και ανακάλυψε μια ολόκληρη ελληνική οικογένεια

27/09/2026 - 2:38μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/FHSGNY?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Το «Ακατάβλητο Πνεύμα» του 1940 

27/09/2026 - 9:47πμ
Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστόνη (πηγή: hchc.edu/maliotis-cultural-center)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και Χάρβαρντ ενώνουν δυνάμεις για τις ελληνικές σπουδές

25/09/2026 - 11:49μμ
(Φωτ.: Ξενιτέας Ντίσελντορφ/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στο Ντίσελντορφ: Μια συνάντηση με τη μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό

25/09/2026 - 4:26μμ
Μαθητές και μαθήτριες του Sans Souci Public School έδωσαν τον τόνο της έναρξης του 12ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ, με μια ξεχωριστή παρουσίαση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, την παράδοση και τη νέα γενιά (φωτ.:  Facebook / Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών: Όταν φύγουν η γιαγιά και ο παππούς, τι μένει από την ελληνικότητα;

25/09/2026 - 10:10πμ
Ο Τζέιμς Βλασσάκης σε νεαρή ηλικία (φωτ.: abc.net.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ομογενής κατάδικος Τζέιμς Βλασσάκης για την πολύκροτη υπόθεση των «Πτωμάτων στα βαρέλια» στην Αυστραλία, παίρνει τον δρόμο της αποφυλάκισης

24/09/2026 - 11:50μμ
Ο Ανατόλι Γκούροφ και ο Κωνσταντίνος Κεσίδης κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Για την προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό» (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανατόλι Γκούροφ: Μια ζωή στην υπηρεσία του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας

24/09/2026 - 9:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πολίχνης)

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Ανοίγει η αυλαία της πολιτιστικής περιόδου 2026-2027

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γλυφάδα: 75χρονος τραυμάτισε σοβαρά 65χρονο με κοπίδι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Οι συνήγοροι δηλώνουν ότι παραιτούνται από την υπεράσπιση της γιατρού – Πώς αιτιολογούν την κίνησή τους

7 ώρες πριν
Συνεχίζονται οι έρευνες στην οδό Λυσικράτους για τα αίτια της φονικής έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Έκρηξη στην Πλάκα: Εντός του κτηρίου η διαρροή αερίου – Δείγμα DNA έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων

7 ώρες πριν
Σύνθεση εικόνας με τον Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνό, τον λογότυπο του Σώματος Πυροβολικού και Μηχανικού Ευγενών Δοκίμων και τον σύγχρονο λογότυπο της Μεγάλης Στοάς της Ρωσίας

Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνός: Ο πρώτος διοικητής του ρωσικού αυτοκρατορικού Πυροβολικού και εξέχον μέλος της ρωσικής Μασονίας

7 ώρες πριν
Από τις πρώτες μέρες της μεγάλης φωτιάς (φωτ.: EPA / Damien Rembert)

Γαλλία: Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξή της, σβήστηκε ολοσχερώς η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζιρόντ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV