pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για «ανοικτά τις Κυριακές»

8/05/2013 - 8:04πμ
Υποχρεωτική αργία η 26η Δεκεμβρίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το «μπαλάκι» σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, και μέσα στην εβδομάδα στέλνει το νομοσχέδιο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς επιμένουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων επικαλούμενοι την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά καθώς και τη συναίνεση της κοινωνίας. Ωστόσο, αναλογίζονται και τις ευθύνες που υπάρχουν από την πρόκληση ενός ρήγματος στην ισορροπία της κυβέρνησης -καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου- και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

Καταστήματα

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του αγορανομικού κώδικα, και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται το άρθρο που προβλέπει για τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές. Με την προϋπόθεση να μην είναι shop in a shop (δηλαδή σε πολυκαταστήματα) και διασυνδεδεμένα με άλλες επιχειρήσεις κατά οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. φραντσάιζινγκ).

Επιπλέον δίνει για επτά Κυριακές τον χρόνο, την ευχέρεια και στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να είναι ανοικτές. Οι δύο τοποθετούνται χρονικά πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους.

Εστία σύγκρουσης αποτελεί η «μεταρρύθμιση», όπως την αποκαλεί το υπουργικό δίδυμο, του ελεύθερου ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων λιανικής και τις 52 Κυριακές. Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα ισχυρό όπλο στους… Βενιαμίν της αγοράς ώστε να σταθούν στον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, των malls και άλλων οργανωμένων εμπορικών πάρκων.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι με τις διάφορες επενδύσεις που προγραμματίζονται π.χ. το λιμάνι της κρουαζιέρας στον Πειραιά, η εκμετάλλευση του Ελληνικού οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μια χρυσή ευκαιρία να τονώσουν τους τζίρους τους από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Στον αντίποδα οι φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, συνεπικουρούμενες και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή θα εξωθηθούν σε «λουκέτο», λόγω των ισχνών αντοχών τους, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπουν προσβολή της διάταξης από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αδικούνται.

Εμπορικοί σύλλογοι

Το πιο πιθανό είναι, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αριθμό Κυριακών όπου θα είναι ανοικτοί «μικροί» και «μεγάλοι» και ταυτόχρονα οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν ανάλογα με τις ανάγκες των αγορών τους το περαιτέρω άνοιγμα των Κυριακών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ό,τι υπέρ των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο δήμος Αθηναίων, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα ενισχύουν τις θέσεις τους με το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία τουριστική αγορά και θα πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και εκείνο του προορισμού για αγορές.

Από την άλλη πλευρά οι εμποροϋπάλληλοι εκτιμούν ό,τι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δυναμώσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υπόθεση της καταπολέμησης της ανεργίας.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας

Πηγή: imerisia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ύψους 7,81 εκατ. ευρώ

23/06/2026 - 7:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παρέμβαση για τον νόμο Κατσέλη: Μειώσεις στις επιβαρύνσεις και ευνοϊκές αλλαγές για χιλιάδες δανειολήπτες

23/06/2026 - 10:42πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

22/06/2026 - 8:44πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 7 νέα μέτρα στήριξης: Ποιοι θα δουν χρήματα, αυξήσεις και διευκολύνσεις από τον Ιούλιο

20/06/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές άνω του 1,38 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

20/06/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για τους οδηγούς: Βουτιά στις τιμές των καυσίμων μετά την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

20/06/2026 - 9:18πμ
Οι σημαίες των ΗΠΑ και του Ιράν στο Μουσκάτ του Ομάν, στις 25 Απριλίου 2025, πριν από τον τρίτο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Ali Haider)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ-Ιράν: Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν το κείμενο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για πετρέλαιο, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 7:16μμ
Καταναλωτής ψωνίζει σε σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PosoKanei: Η νέα πλατφόρμα που συγκρίνει τιμές σε 10.000 προϊόντα σουπερμάρκετ

17/06/2026 - 4:57μμ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις: Το νέο νομοσχέδιο που απελευθερώνει τραπεζικούς λογαριασμούς και αυξάνει το ακατάσχετο

17/06/2026 - 9:01πμ
Στιγμιότυπο απο την ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συναλλαγών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων

16/06/2026 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Meta: Αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις των social media σε κάποιον βαθμό

3 ώρες πριν
Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ

Meta: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram – Άγνωστος προς στιγμήν ο λόγος

3 ώρες πριν
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κερατέα: Συνελήφθη 43χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Προσφυγικά λ. Αλεξάνδρας: Στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης το σχέδιο ανάπλασης – Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Mundial 2026: «Πάρτι» της Πορτογαλίας στο Χιούστον – Δύο τα γκολ του Ρονάλντο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign