pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι ομογενείς μας

3/05/2013 - 11:06πμ
Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι ομογενείς μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα και τηρώντας την παράδοση, γιορτάζουν το Πάσχα οι ομογενείς μας σε Κωνσταντινούπολη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

ΗΠΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος προΐσταται των ιερών ακολουθιών του θείου Πάθους σε διαφορετικό Ιερό Ναό στην περιφέρεια της Νέα Υόρκης, ενώ το  μεγάλο Σάββατο θα βρίσκεται στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Την Κυρικαή του Πάσχα η Ακολουθία της Αγάπης θα τελεσθεί στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου στην Νεά Υόρκη.

Το ίδιο περίπου πρόγραμμα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική στις πολιτείες που ακμάζει το ελληνικό στοιχείο από το Σικάγο, και την Βοστόνη,  ως τη Νέα Υερσέη, την Φιλαδέλφεια,   την  Φλόριδα και το Λος Άντζελες.

Οι κατά τόπους ενορίες σε όλη την Αμερική  αναλόγως της πλειοψηφίας των ελληνικής καταγωγής, διατηρούν τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα που χαρακτηρίζουν την εθνικοτοπική πολιτιστική ταυτότητα τους,  συνεχίζοντας έτσι  την πάνω από 200 χρόνια παράδοση που έφεραν μαζί τους από την Ελλάδα όταν μετανάστευσαν.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και Ρώσοι Ορθόδοξοι ξεχωρίζουν από τους Καθολικούς ή άλλες Χριστιανικές ομολογίες, ιδιαίτερα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπου σε αρκετές περιοχές που κυριαρχεί  το ελληνικό στοιχείο, θα συναντήσει κάποιος τις ιερές  πομπές στους δρόμους με πάντες και πιστούς να ακολουθούν, ψάλλοντας τον επιτάφιο θρήνο.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι την περίοδο της Μεγάλης εβδομάδος γεμίζουν και τα ορθόδοξα ελληνικά και ρώσικα μοναστήρια, με το πλέον φημισμένο να βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, με μια συστάδα 12 Μοναστηριών, υπό την πνευματική εποπτεία του γέροντα Εφραίμ, και στα οποία συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα μοναστήρια δέχονται επισκέψεις από όλες τις ηπείρους της γης, ειδικότερα από την Ασία και την Αφρική, και σε αρκετές περιπτώσεις επισκέπτες βαφτίζονται ορθόδοξοι. Μάλιστα το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει γίνει αρκετές φορές θέμα αφιερώματος τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Την Μεγάλη Τετάρτη, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του ευχελαίου, οικογένειες συρρέουν στις εκκλησίες νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να μυρωθούν από τους κληρικούς, ενώ την μεγάλη Πέμπτη, σε κάποιες ελάχιστες ενορίες ψάλλεται η ακολουθία του νιπτήρος με τον επίσκοπο ή τον πρωθιερέα να πλένει συμβολικά τα πόδια 12 κληρικών ή αντίστοιχα 12 παιδιών.

Την μεγάλη Παρασκευή το πρωί, αν και επισήμως εργάσιμη μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ναοί γεμίζουν από τους πιστούς που προσέρχονται να παρακολουθήσουν την ακολουθία των ωρών και νωρίς το απόγευμα, περίπου στις 3 προσέρχονται για την ακολουθία  της αποκαθήλωσης.

Αυστραλία

Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα συνέπεσε με αυτό των Καθολικών αλλά και η καλοκαιρία που επικράτησε συνέβαλε στον λαμπρότερο εορτασμό από τους ομογενείς.

Κατά συρροήν προσέλευση πιστών παρατηρήθηκε στους ελληνορθόδοξους ναούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά ιδιαίτερα κατά την περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση.

Πραγματικά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εικόνα των δρόμων της Μελβούρνης να πλημμυρίζουν από ποτάμια ομογενών που συμμετείχαν στην περιφορά του επιταφίου ή στην Ανάσταση καθώς μετέφεραν το άγιο φως στα σπίτια τους.

Την Κυριακή του Πάσχα, η Μελβούρνη «πνίγηκε» στις μυρωδιές του ψητού οβελία, ενώ σε πολλές γειτονιές στήθηκαν ελληνικά γλέντια δεδομένου ότι οι αργίες συνεχίστηκαν την Δευτέρα και θα συνεχιστούν και την Τρίτη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: domna_michailidou/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου – Ελπιδοφόρος: Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για νέες δομές αναπηρίας

22/09/2026 - 9:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Marius Becker)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Deutsche Welle: Πώς διασώθηκε το ιστορικό Ελληνικό Πρόγραμμα – Οι (αντι)δράσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

22/09/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: Facebook / Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη έως την Πέλλα και τη Χαλκιδική: Η Μακεδονία ζωντανεύει στη Νέα Νότια Ουαλία

22/09/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου τίμησε η ελληνική κοινότητα στη Ρώμη

21/09/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceInGeorgia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύγχρονες ελληνικές σπουδές στη Γεωργία – Διαδικτυακή έκθεση από την Πρεσβεία της Ελλάδας

21/09/2026 - 1:24μμ
(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τους λουκουμάδες στο τιραμισού κι από το σουβλάκι στον Πόντο: Μια γιορτή γεύσεων και πολιτισμού σε Φεστιβάλ στο Earlwood του Σίδνεϊ

21/09/2026 - 12:35μμ
Μέλη και φίλοι της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας κατά την παρουσίαση των πρώτων προφορικών μαρτυριών του προγράμματος (φωτ.:  Facebook / Hellenic Community of Ireland)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι φωνές των Ελλήνων της Ιρλανδίας δεν θα σβήσουν – Οι ιστορίες της ξενιτιάς μπαίνουν στο αρχείο

20/09/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Centre for Byzantine Research/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βυζάντιο: Η εξουσία, η Εκκλησία και το κράτος στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου στη Γρανάδα

19/09/2026 - 12:34μμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Μάικλ Πίτερς Κυριάκου (δεξιά), μαζί με τη Μάρεϊ Σκούρου, η οποία εκπροσώπησε τη νεολαία της Κοινότητας (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων

18/09/2026 - 10:30μμ
(Φωτ.: orthodoxtimes.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Νέο σχολικό κτήριο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Ντέλαγουερ

18/09/2026 - 5:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο πρεσβύτερος μπροστά από το φωτογραφικό στούντιό του στη Γάζα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (πηγή: Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο νεότερος)

Τρία κόκκινα κουτιά διέσωσαν τη Γάζα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν είναι ο «ασθενής μηδέν» του πολέμου

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση για το Ιράν που φιλοξένησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Τουρκική Προεδρία)

Η «αρμονία» Τραμπ-Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα των ΗΠΑ στην Τουρκία

2 ώρες πριν
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου

3 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

3 ώρες πριν
Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη (φωτ.: Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Καπετανίδεια 2026: Η Δραπετσώνα τίμησε τον εθνομάρτυρα δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV