pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος: Ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος

20/04/2013 - 1:40μμ
Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος: Ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος που εδρεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής είναι ένας πολύ δραστήριος σύλλογος που προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τον πολιτισμό των Ποντίων.

Το Λάκκωμα είναι ένα προσφυγικό χωριό με κατοίκους από τον αλησμόνητο Πόντο και από την Ανατολική Θράκη. Είναι το πρώτο χωριό στη είσοδο της Χαλκιδικής από τον νομό Θεσσαλονίκης και ανήκει  στον Δήμο Νέας Προποντίδας.

Οι Πόντιοι κάτοικοι ήρθαν μετά τον μεγάλο ξεριζωμό από την πατρώα γη των Κωτυώρων (Ορντού), από την περιοχή Χαψάμανα – Τσάμπαση και από τα χωριά Γκιολκϊοί, Μεσαλάν, Περνετσούκ, Εγριμπελ, Αντούζ, Μεσουντιέ, Μελέτ  και Φάτσα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν πολλές και ανθρωπίνως απροσπέλαστες, κατόρθωσαν όμως με αφάνταστη εργατικότητα, υπομονή και επιμονή να καλλιεργήσουν την τότε άγονη γη, με κόπους και θυσίες να ριζώσουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να προκόψουν σε όλους τους τομείς. Διατηρήσαν δε ανόθευτα και διέδωσαν σε μας τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία μας όπως τα έφεραν από τον αλησμόνητο  Πόντο.

Έχοντας σαν βάση όλα αυτά και καθώς και την ανάγκη να τα διαφυλάξουν, να τα διατηρήσουν και να τα μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές, καθώς και το δικαίωμα στην μνήμη, δημιουργήθηκε η ιδέα ενός πολιτιστικού φορέα όλων αυτών των επιδιώξεων. Έτσι, το 1980 γεννιέται ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής.

Για την επίτευξη των στόχων του συλλόγου λειτουργούν τρία χορευτικά τμήματα (μικρό, εφηβικό, μεγάλο), τμήμα μάθησης ποντιακής λύρας, τμήμα χορωδίας και θεατρικό τμήμα. Επίσης στην αίθουσα του συλλόγου υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο, μόνιμη Έκθεση Φωτογραφικού υλικού (τόσο από τον Πόντο, όσο και από την ζωή των κατοίκων του χωριού από τις προηγούμενες δεκαετίες) καθώς και Βιβλιοθήκη.

Με όλα αυτά ο σύλλογος συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα με ομιλίες, διαλέξεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Χαλκιδική κ.α)όσο και στο εξωτερικό (Σικάγο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη).
Έτσι συμβάλλει με σεβασμό και ευθύνη στην συνέχιση της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.
Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε)

Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Messinia Live)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Συγκίνηση και μνήμη στην Καλαμάτα

23/04/2026 - 9:51μμ
O Αρμένιος διανοούμενος, ιδιοφυής μουσικοσυνθέτης, ιερέας και μάρτυρας της Γενοκτονίας των Αρμενίων Κομιτάς (φωτ.: regionalpost.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κομιτάς: Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και μάρτυρας της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής

23/04/2026 - 8:55μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/ Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης Homenetment – Αρμενική)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος»: Ένας ποδηλατικός μαραθώνιος 200 χλμ τιμά τα θύματα των Γενοκτονιών

23/04/2026 - 1:28μμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το ιστορικό σωματείο βραβεύτηκε από το ΥΜΑΘ για τη διαχρονική ουσιαστική προσφορά του

23/04/2026 - 12:02μμ
Ο Θεοδόσης Κυριακίδης στο συμπόσιο που έγινε στη Βοστόνη, Σάββατο 18 Απριλίου (φωτ.: World Pontian Folk Organization)
ΠΟΝΤΟΣ

Βοστόνη: Στο επίκεντρο η μνήμη του Πόντου και της Μικράς Ασίας – Διεθνές συμπόσιο με ισχυρό μήνυμα

23/04/2026 - 11:35πμ
(Φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΠΟΝΤΟΣ

4ο Παιδικό-Εφηβικό Αντάμωμα Ποντιακών Χορών: Στη Σκύδρα θα συναντηθούν 52 ποντιακά σωματεία για τη μεγάλη γιορτή της παράδοσης

23/04/2026 - 10:06πμ
Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/04/2026 - 11:15μμ
Έναρξη ποντιακού γλεντιού στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2023» (πηγή: Facebook / ΠΑΡΧΑΡΙΑ ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - PARXAR OXIRO NIMFEAS KOMOTINI RODOPI)
ΠΟΝΤΟΣ

Ροδόπη: Τα «Παρχάρια» ζωντανεύουν ξανά – Η καρδιά του Πόντου χτυπά στη Νυμφαία

22/04/2026 - 6:53μμ
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
Συζήτηση μπροστά από το περίπτερο, κατά την καθιερωμένη ολονυχτία της 19ης Μαΐου (φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19 Μαΐου 1919: Εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ – Κάλεσμα εθελοντών για τα ενημερωτικά περίπτερα

22/04/2026 - 1:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο – Ερωτική αντιζηλία το πιθανό κίνητρο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ο Τραμπ απειλεί να «ανοίξει πυρ» σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου

7 ώρες πριν
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στο Σικάγο, για την παρέλαση της ομογένειας για τα 205 χρόνια της Επανάστασης. Κυριακή 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Elios Photography)

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο των εκδηλώσεων που προετοιμάζει τη μεγάλη ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: kavalanews.gr)

Η Καβάλα υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Παναγία Σουμελά από τη Βέροια

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το σημείο στην οδό Λιοσίων, όπου το απόγευμα του Σαββάτου 18 Απριλίου 2026, 16χρονη παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Στη φυλακή ο 16χρονος για την παράσυρση και εγκατάλειψη της μαθήτριας στη Λιοσίων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Messinia Live)

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Συγκίνηση και μνήμη στην Καλαμάτα

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign