pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί το κόκκινο κρέας αυξάνει τη θνησιμότητα;

5/04/2013 - 7:50μμ
Το κρέας βλάπτει σοβαρά το... κλίμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως επεξεργασμένου αυξάνει τη θνησιμότητα.

Ο πλέον αρμόδιος για να μας απαντήσει σε όλες μας τις απορίες είναι ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Χάρβαρντ, καθώς συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Κύριε Τριχόπουλε, τι ακριβώς έδειξε η έρευνα;

Έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και μάλιστα επεξεργασμένου όπως είναι τα αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικα κ.λπ.), αυξάνει την πρώιμη θνησιμότητα, κυρίως από στεφανιαία νόσο και δευτερευόντως από κακοήθεις νεοπλασίες. Να επισημάνω ότι αυτό δεν είναι νέο εύρημα. Το καινούργιο είναι ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη εργασία, η οποία έγινε σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού και διήρκεσε πολλά χρόνια.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη σε ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει μια άλλη αξία για εμάς, γιατί καλύπτει και τα δικά μας δεδομένα. Επιπλέον, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι μόνο η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά και η επεξεργασία του όταν γίνεται αλλαντικό (μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού), ακόμη και η προετοιμασία του με το ψήσιμο ή το κάπνισμα, δεδομένου ότι έτσι αναπτύσσονται ουσίες (π.χ. πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) με δυνητικά βλαπτικές συνέπειες.

Ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας;

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι ηλικίας 35 έως 65 ετών, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Όλοι αυτοί παρακολουθούνταν από τους επιστήμονες επί 13 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά πάνω από 160 γρ. επεξεργασμένου κρέατος είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σύντομα σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν πολύ λιγότερο (έως 20 γρ. την ημέρα).

Γενικότερα, ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της πιο δυτικού τύπου διατροφής στη χώρα μας;

Αυτή η στροφή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας από την 1η θέση που κατείχε διεθνώς πριν 40 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής να κυλήσει στην 8η θέση. Στην Ευρώπη, οι Έλληνες βρίσκονται στην 4η θέση κατάταξης σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο υγιούς ζωής.

Τι μας συμβουλεύετε, λοιπόν, σχετικά με το εν λόγω θέμα;

Στη δική μου γενιά τρώγαμε κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα (οι πιο εύπορες οικογένειες), τώρα υπάρχουν παιδιά που τρώνε κάθε μέρα. Το κόκκινο κρέας, δηλαδή, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

Το ιδανικό είναι να ακολουθούμε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Δεν έχω μονομανία με τη μεσογειακή διατροφή, αλλά η αλήθεια είναι ότι το λίκνο της είναι η Ελλάδα. Είναι μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ελαιόλαδο, και σε λίγο κρασί, που και αυτό είναι φυτικό προϊόν. Τονίζω, όμως, ότι η μεσογειακή διατροφή δεν απαγορεύει τη μετρημένη κατανάλωση κρέατος, ούτε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Απλώς λέει να τα περιορίσει κανείς αναλογικά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα.

Πριν λίγες ημέρες άλλη μια σημαντική έρευνα δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», η οποία εξαίρει τη μεσογειακή διατροφή.

Πράγματι, πρόκειται για μια ισπανική έρευνα, την οποία μάλιστα θεωρώ εξαιρετικά σημαντική. Εστιάζει στα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής και κατεξοχήν αυτής που βασίζεται στο ελαιόλαδο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν πληθυσμό που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή και κατανάλωνε λάδι και πληθυσμό που ακολουθούσε διατροφή χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, κάτι που οι ειδικοί συνιστούσαν πριν από μερικά χρόνια. Τελικά ήταν τόσο ισχυρά τα πλεονεκτήματα που προέκυπταν από την κατανάλωση ελαιολάδου και γενικότερα από τη μεσογειακή διατροφή, που οι ερευνητές σταμάτησαν τη διαδικασία, καθώς κατάλαβαν ότι δεν είχε νόημα πια να συνεχιστεί. Ήταν ξεκάθαρη η μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: vita.gr

Διάβάστε ακόμη:

Πώς οφελεί την υγεία μας η νηστεία της Σαρακοστής;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Τηλεφωνήστε στο 1135 – Πρεμιέρα κάνει η γραμμή υποστήριξης του ΕΟΔΥ

1/06/2025 - 12:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

EuroBasket U20: Σάρωσε και την Τσεχία η Εθνική

7 λεπτά πριν
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

34 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλιβέρι – 59χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια

1 ώρα πριν
(Πηγή: x.com/AdonisGeorgiadi)

Ρουβίκωνας: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την πορεία με ρούχα που έφεραν σημαία Παλαιστίνης

2 ώρες πριν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Prabowo Subianto, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER MATTHYS)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Έχουμε προετοιμάσει αντίμετρα για τους δασμούς

3 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/eviaivima)

Εύβοια: Φωτιά στην περιοχή Κάμπος στο Αλιβέρι

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign