pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

22/03/2013 - 4:54μμ
Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης Εύξεινος Πόντος διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Όταν η αστρονομία συναντά την αρχαιολογία, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα. Ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κ. Ι. Σειραδάκης «σύστησε»  σε μαθητές και τοπικούς φορείς του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης τον μηχανισμό τον Αντικυθήρων, στη διάρκεια διάλεξης στο κινηματοθέατρο «Αλ. Μινωτής, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος».

Μετά το τέλος της διάλεξής του ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου, ενώ κατά την παρουσίαση του δεν ξεχνούσε να αναφέρει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Η απορία που κυρίως εκφράστηκε: Πώς κατάφεραν στην αρχαιότητα να κατασκευάσουν έναν τόσο περίπλοκο μηχανισμό, αφού επόμενος ανάλογος σε πολυπλοκότητα ήταν το ρολόι της Πράγας στα μέσα του 15ου αιώνα…

Μεγάλη συμμετοχή

«Καταπληκτική η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε μια διοργάνωση του δήμου. Είχα ένα πάρα πολύ ωραίο  και πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο πραγματικά έμεινε να παρακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή παρ’ όλο που κράτησε πολύ η διάλεξή μου. Προσπάθησα να εκλαϊκεύσω τα ευρήματά μας, ελπίζω να τα κατάλαβε ο κόσμος!», σχολίασε ο καθηγητής κ. Ι. Σειραδάκης.

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Καζαντζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καϊκατζάνη-Χαραλαμπίδου, Νικόλαος Σουσλόγλου και Νικόλαος Βαλάνος.

Παρακολούθησαν, επίσης μαθητές σχολείων της περιοχής και η διευθύντρια του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Νίκη-Άννα Λευκού, η υπεύθυνη επαγγελματικής εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Σάρρου, η υποδιευθύντρια 2ου ΣΕΚ Σταυρούπολης Κατερίνα Ιωάννου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βαϊτσίδης και ο πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων Χρήστος Κυριακίδης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης, διότι πέρα από τις καθιερωμένες και γνωστές, παραδοσιακού τύπου εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιεί πάντοτε με επιτυχία, μας εξέπληξε ευχάριστα με τη σημερινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στην ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του με την πολύ όμορφη, αποδεικτική και μεταδοτική παρουσίαση στο κοινό, του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σαρειδάκη. Εγώ τον μηχανισμό τον γνώριζα αλλά, δυστυχώς, ένας στους 20000 Έλληνες μπορεί να ξέρει για αυτόν».

Γνωρίζοντας τον μηχανισμό

«Ξέραμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις, τώρα βρήκαμε τον τρόπο που το πετύχαιναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου, ένας χειροκίνητος αστρονομικός ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής υψηλής ακριβείας με ηλικία άνω των 2100 ετών, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων.

Ένα τετραετές ημερολόγιο και συνάμα υπολογιστής που εντόπιζε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό και προέβλεπε τις εκλείψεις. Η ανακάλυψή του έγινε το 1900 μ. Χ. από σφουγγαράδες στη Σύμη που βρήκαν το ναυάγιο ενός καραβιού φορτωμένου με έργα τέχνης και τον εν λόγω μηχανισμό.

Το καράβι είχε βυθιστεί τον 2ο αι. π. Χ. κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, γεγονός που εξηγεί και την ονοματοδότηση του μηχανισμού. Τα θραύσματα του μηχανισμού φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 13% μετά την έκθεση του αρχαιότερου υπολογιστή.

Σήμερα, υπάρχουν έξι μοντέλα προσομοίωσης σον κόσμο. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φυλάσσεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» και στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι έρευνες για τον μηχανισμό ακολουθούν η μία την άλλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την πιο πρόσφατη αυτήν του Α.Π.Θ. «The Antikythera Mechanism Research Project» που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο μηχανισμός περιείχε ενσωματωμένο εγχειρίδιο χρήσης γραμμένο στα ελληνικά ή και αιγυπτιακές λέξεις σε ελληνικό αλφάβητο. Χρησιμοποιώντας τομογραφίες και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων όπως το Volume Graphics έχουν διαβαστεί 3000 λέξεις από το εγχειρίδιο αυτό, ενώ προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές βρίσκεται η τομογραφία του θραύσματος D, όπως το έχουν ονομάσει οι μελετητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο http://www.antikythera-mechanism.gr

Παρατήρηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, είναι πως οι νέοι και όχι μόνο στερούνται ολοκληρωμένης γνώσης για τους σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, για αυτό και ως ανάδοχος του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων πρότεινε να πάρει το σχολείο το όνομα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Αλεξανδρινού επιστήμονα μαθηματικών και εφευρέτη μηχανισμών και κατασκευών της αρχαίας εποχής.

Της Ελένης Μπεκιαρίδου
Πηγή: unitedreporters.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

7/11/2026 - 10:24μμ
(Φωτ: ΕΠΜ. Εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πόλυς Χάιτας (1901-1987): Ένας πιστός υπηρέτης του ποντιακού θεάτρου – Το χέρι του έγραψε το στίχο «Και λες, και κλαις, και χάρεσαι…», για την ποντιακή λύρα

7/11/2026 - 9:19μμ
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό ανέκδοτο: Ποπάς ‘ς ανάγκης για έναν μετζίτ’

6/11/2026 - 2:57μμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

5/11/2026 - 10:52μμ
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

5/11/2026 - 8:42μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: «Αισώπειοι τζίτζικες και αυτάρεσκοι Άμις» – Η αιχμηρή παρέμβαση για το μέλλον των ποντιακών σωματείων

5/11/2026 - 7:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Fairfield Village/Facebook)

Μελβούρνη: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Philhellenika επιστρέφει δυναμικά και η ομογένεια ετοιμάζει μεγάλο γλέντι

8 ώρες πριν
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα για την επιχείρηση «Αχυράνθρωποι» (πηγή: ΑΑΔΕ / ΔΕΟΣ)

Εταιρείες «φαντάσματα»: Κακουργηματικές διώξεις για το κύκλωμα των 203 εκατ. ευρώ

8 ώρες πριν
Ανασκαφικές εργασίες σε έναν από τους ιστορικούς ανεμόμυλους του Γενιτσαροχωρίου, με τον οικισμό στο βάθος. Ιούλιος 2026 (πηγή: Yeni Birlik)

Αϊβαλί: Φοιτητές μελετούν νέες χρήσεις για τους ανεμόμυλους ενός παλιού ελληνικού χωριού

8 ώρες πριν
Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραήλ: Στον Άιζενκοτ η πρώτη εντολή, νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου

9 ώρες πριν
Το αυτοκίνητο από το οποίο ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών, ακινητοποιημένο στην οδό Στραντόμσκα της Κρακοβίας, στις 7 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Art Service)

Κρακοβία: Ενδείξεις ακροδεξιάς επιρροής στον δράστη της φονικής επίθεσης

9 ώρες πριν
Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV