pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

22/03/2013 - 4:54μμ
Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης Εύξεινος Πόντος διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Όταν η αστρονομία συναντά την αρχαιολογία, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα. Ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κ. Ι. Σειραδάκης «σύστησε»  σε μαθητές και τοπικούς φορείς του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης τον μηχανισμό τον Αντικυθήρων, στη διάρκεια διάλεξης στο κινηματοθέατρο «Αλ. Μινωτής, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος».

Μετά το τέλος της διάλεξής του ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου, ενώ κατά την παρουσίαση του δεν ξεχνούσε να αναφέρει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Η απορία που κυρίως εκφράστηκε: Πώς κατάφεραν στην αρχαιότητα να κατασκευάσουν έναν τόσο περίπλοκο μηχανισμό, αφού επόμενος ανάλογος σε πολυπλοκότητα ήταν το ρολόι της Πράγας στα μέσα του 15ου αιώνα…

Μεγάλη συμμετοχή

«Καταπληκτική η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε μια διοργάνωση του δήμου. Είχα ένα πάρα πολύ ωραίο  και πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο πραγματικά έμεινε να παρακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή παρ’ όλο που κράτησε πολύ η διάλεξή μου. Προσπάθησα να εκλαϊκεύσω τα ευρήματά μας, ελπίζω να τα κατάλαβε ο κόσμος!», σχολίασε ο καθηγητής κ. Ι. Σειραδάκης.

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Καζαντζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καϊκατζάνη-Χαραλαμπίδου, Νικόλαος Σουσλόγλου και Νικόλαος Βαλάνος.

Παρακολούθησαν, επίσης μαθητές σχολείων της περιοχής και η διευθύντρια του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Νίκη-Άννα Λευκού, η υπεύθυνη επαγγελματικής εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Σάρρου, η υποδιευθύντρια 2ου ΣΕΚ Σταυρούπολης Κατερίνα Ιωάννου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βαϊτσίδης και ο πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων Χρήστος Κυριακίδης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης, διότι πέρα από τις καθιερωμένες και γνωστές, παραδοσιακού τύπου εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιεί πάντοτε με επιτυχία, μας εξέπληξε ευχάριστα με τη σημερινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στην ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του με την πολύ όμορφη, αποδεικτική και μεταδοτική παρουσίαση στο κοινό, του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σαρειδάκη. Εγώ τον μηχανισμό τον γνώριζα αλλά, δυστυχώς, ένας στους 20000 Έλληνες μπορεί να ξέρει για αυτόν».

Γνωρίζοντας τον μηχανισμό

«Ξέραμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις, τώρα βρήκαμε τον τρόπο που το πετύχαιναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου, ένας χειροκίνητος αστρονομικός ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής υψηλής ακριβείας με ηλικία άνω των 2100 ετών, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων.

Ένα τετραετές ημερολόγιο και συνάμα υπολογιστής που εντόπιζε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό και προέβλεπε τις εκλείψεις. Η ανακάλυψή του έγινε το 1900 μ. Χ. από σφουγγαράδες στη Σύμη που βρήκαν το ναυάγιο ενός καραβιού φορτωμένου με έργα τέχνης και τον εν λόγω μηχανισμό.

Το καράβι είχε βυθιστεί τον 2ο αι. π. Χ. κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, γεγονός που εξηγεί και την ονοματοδότηση του μηχανισμού. Τα θραύσματα του μηχανισμού φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 13% μετά την έκθεση του αρχαιότερου υπολογιστή.

Σήμερα, υπάρχουν έξι μοντέλα προσομοίωσης σον κόσμο. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φυλάσσεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» και στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι έρευνες για τον μηχανισμό ακολουθούν η μία την άλλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την πιο πρόσφατη αυτήν του Α.Π.Θ. «The Antikythera Mechanism Research Project» που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο μηχανισμός περιείχε ενσωματωμένο εγχειρίδιο χρήσης γραμμένο στα ελληνικά ή και αιγυπτιακές λέξεις σε ελληνικό αλφάβητο. Χρησιμοποιώντας τομογραφίες και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων όπως το Volume Graphics έχουν διαβαστεί 3000 λέξεις από το εγχειρίδιο αυτό, ενώ προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές βρίσκεται η τομογραφία του θραύσματος D, όπως το έχουν ονομάσει οι μελετητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο http://www.antikythera-mechanism.gr

Παρατήρηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, είναι πως οι νέοι και όχι μόνο στερούνται ολοκληρωμένης γνώσης για τους σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, για αυτό και ως ανάδοχος του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων πρότεινε να πάρει το σχολείο το όνομα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Αλεξανδρινού επιστήμονα μαθηματικών και εφευρέτη μηχανισμών και κατασκευών της αρχαίας εποχής.

Της Ελένης Μπεκιαρίδου
Πηγή: unitedreporters.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από παλαιότερες εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ για την επέτειο της 19η Μαΐου (φωτ. αρχείου: Life Events για το Pontos News)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις Βρυξέλλες έως την Καλαμαριά: Το οδοιπορικό μνήμης της ΠΟΠΣ για τα 353.000 θύματα του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

15/05/2026 - 1:45μμ
Ο Νικοπολίτης πολιτικός Σταύρος Νικολαΐδης. Αριστερά το ψηφοδέλτιο των εκλογών του 1946 (πηγή φωτογραφιών: xronometro.com. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Νικολαΐδης, ο πολιτικός που δεν ξέχασε ποτέ τον Πόντο – Και βοήθησε να ξεδιψάσει η Αθήνα

15/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

14/05/2026 - 11:59μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

14/05/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το Παραλίμνι και ο ποντιακός ελληνισμός της Μεγαλονήσου υποδέχτηκαν την εικόνα του αγ. Γεωργίου Περιστερώτα

14/05/2026 - 7:15μμ
«Φλόγα της Μνήμης» το 2022 στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Μαΐου (φωτ.:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Φλόγα της Μνήμης» ανάβει ξανά σε όλη την Ελλάδα – Το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 3:10μμ
Ο Γιάννης Μανιάτης απευθύνεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 29 Απριλίου 2026 (πηγή: multimedia.europarl.europa.eu)
ΠΟΝΤΟΣ

Μανιάτης για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο απαραίτητο βήμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

14/05/2026 - 11:45πμ
Στο Θέατρο Πάρκου Νέας Ελβετίας, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: «Δεν συγχωρούμε τη λήθη» – Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκλονιστική εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων – «Δεν πρέπει να αφήσουμε την εθνική μνήμη να ξεθωριάσει», τόνισε ο Γκιουλέκας

13/05/2026 - 9:20μμ
Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

13/05/2026 - 6:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή σημειωμάτων των δύο 17χρονων

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος»)

Ένωση Ποντίων Περάματος: Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε την άρση ασυλίας της

2 ώρες πριν
Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στις Σέρρες (φωτ.: Σεραφείμ Καραμβαλάσης/EUROKINISSI)

Σέρρες: Ένταση στον Προμαχώνα – Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τον περσινό καλοκαιρινό χορό στην πανέμορφη αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ. αρχείου: facebook.com/EvxinosLesxi)

Ποντιακή βραδιά με την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών και φόντο την Ακρόπολη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign