pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δραματικές ώρες για την Κύπρο: Κρίσιμη μέρα

18/03/2013 - 10:30πμ
Δραματικές ώρες για την Κύπρο: Κρίσιμη μέρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή για την Κύπρο, καθώς η κυπριακή Βουλή αναμένεται να ψηφίσει επί του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας και να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο μέτρο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο έχει τεθεί ως όρος για την παροχή της βοήθειας.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει γύρω στις 4 το απόγευμα και ο νέος πρόεδρος, κ. Αναστασιάδης, δίνει «μάχη» για πείσει όσο περισσότερους γίνεται να ψηφίσουν υπέρ των μέτρων.

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην συνεδρίαση θα επικρατήσει ένταση, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές που θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν ένα «μαύρο» μέλλον στους πολίτες της Μεγαλονήσου.

Ήδη το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό εμφανίζεται και το ΔΗΚΟ.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα σήμερα, που είναι κλειστές οι τράπεζες, καθώς αν υπάρξουν καθυστερήσεις αύριο αναμένονται… μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην σημερινή ψηφοφορία-θρίλερ απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την δήλωσή του στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ενώ σημείωσε πως
«ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».

«Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»

Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι έστω και την τελευταία στιγμή για τους μικροκαταθέτες. «Αν επέλεγα την άτακτη χρεοκοπία θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, θα χανόντουσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρώ. Δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων. Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Η συνεισφορά των καταθετών θα είναι εφάπαξ, μία και μόνη φορά, αφού θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ενώ θα δοθούν και μετοχές των τραπεζών. Όσοι αφήσουν τα χρήματα τους για δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα στο ήμισυ της αξίας των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο».

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα. Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώ κυπριακά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει παρέμβαση από την ΕΚΤ ώστε να μην ληφθεί απόφαση για τη μη λειτουργία των τραπεζών αύριο. Μάλιστα, χθες βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να πείσουν τον κ. Αναστασιάδη να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ισορροπίες τρόμου στην ψηφοφορία

Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζονται 29 για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Συγκεκριμένα, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία». Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.

Συγκέντρωση έξω από την Βουλή

Εξάλλου, την ώρα της ψηφοφορίας στην κυπριακή βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για «κούρεμα» των καταθέσεων, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους πολίτες, οι οποίοι – όπως έδειξε και δημοσκόπηση – είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup αλλά και από την στάση που κράτησε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διασώστες μεταφέρουν μια σορό από τα συντρίμμια κτηρίου που δέχθηκε πλήγμα από ιρανικό πύραυλο στην περιοχή Μπέιτ Σεμές (φωτ.: . EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Ισραήλ, τρεις νεκροί στα ΗΑΕ – Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για Έλληνες πολίτες

1/03/2026 - 4:24μμ
Σιίτης μουσουλμάνος στο Κασμίρ θρηνεί για τον θάνατο του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν (φωτ: EPA/Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλί Χαμενεΐ: Ο γιος ενός φτωχού ιμάμη που έφτασε να ασκεί απόλυτη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία – Πώς προδόθηκε η θέση του

1/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας – Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας της συντρόφου του

1/03/2026 - 11:47πμ
Ισχυρές εκρήξεις από πυραύλους και αεροπορικά πλήγματα ακούστηκαν σε πολλές περιοχές της Τεχεράνης. Κυριακή 1 Μαρτίου 2026 (πηγή: Χ / 
Ihtisham Ul Haq)
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Χαμενενεΐ όλα φλέγονται: Το ντόμινο από το Ιράν που τρομάζει τον πλανήτη

1/03/2026 - 10:59πμ
Ιρανές πανηγυρίζουν στο Λος Άντζελες μετά τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτόχρονα θρήνος και χαρά για τον Χαμενεΐ: Το Ιράν σε ιστορικό ρήγμα

1/03/2026 - 10:04πμ
Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

1/03/2026 - 9:40πμ
Θρήνος στην Τεχεράνη για το θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. 1 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA  / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Χαμενεΐ το Ιράν: Πυραύλοι, απειλές και φόβος γενικευμένου πολέμου

1/03/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

1/03/2026 - 8:54πμ
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις

1/03/2026 - 8:17πμ
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

28/02/2026 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες μεταφέρουν μια σορό από τα συντρίμμια κτηρίου που δέχθηκε πλήγμα από ιρανικό πύραυλο στην περιοχή Μπέιτ Σεμές (φωτ.: . EPA/Abir Sultan)

Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Ισραήλ, τρεις νεκροί στα ΗΑΕ – Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για Έλληνες πολίτες

18 λεπτά πριν
Σιίτης μουσουλμάνος στο Κασμίρ θρηνεί για τον θάνατο του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν (φωτ: EPA/Farooq Khan)

Αλί Χαμενεΐ: Ο γιος ενός φτωχού ιμάμη που έφτασε να ασκεί απόλυτη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία – Πώς προδόθηκε η θέση του

53 λεπτά πριν
Η συγγραφέας Γιούλη Γεωργιάδου σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα (φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)

Αφιέρωμα στην ποντιακή διάλεκτο και… μασχαρείας σο ποδάρ’ από τους «Αργοναύτες» του Waiblingen

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού τον Απρίλιο: Οι προτάσεις των φορέων και ο στόχος για 950 ευρώ το 2027

2 ώρες πριν
Φωτογραφία από τη βιντεοσκόπηση του χορού Σέρρα στον Άγιο Παντελεήμονα Μικροδάσους Κιλκίς για την καταλογογράφηση του Πυρρίχιου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Παύλος Τσιλογλανίδης: Οι χοροί μας είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παλικαροσύνη μας (Μέρος Β΄)

3 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Η φανέλα του αιώνα του ΠΑΟΚ – Τα χρώματα μας. Οι ρίγες μας. Από γενιά σε γενιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign