pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αγία Σοφία από τον Πόντο

8/03/2013 - 4:20μμ
Το Θρυλόριο υποδέχεται το Ιερό Λείψανο της Αγίας Σοφίας της Πόντιας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Σοφία Χοτοκουρίδου, η θαυματουργή Αγία από τον Πόντο, με τους εκατοντάδες πιστούς να συρρέουν για προσκύνημα στο μοναστήρι της Παναγίας στην Κλεισούρα, όπου ασκήτευσε.

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ανακήρυξη της Σοφίας Χοτοκουρίδου σε αγία

“Ιερώτατε Μητροπολίτα Καστορίας κύριε Σεραφείμ, Ποιμενάρχα της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας, Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αδελφοί, Εντιμότατοι Άρχοντες του τόπου,  Τέκνα ημών εν Κυρίω αγαπητά…

Μετά πολλής χαράς και συγκινήσεως ετελέσαμεν σήμερον την Θείαν Λειτουργίαν εορτίως πανηγυρίσαντες την επίσημον κατάταξιν εις τας αγιολογικάς δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της οσίας Μητρός ημών Σοφίας (Χοτοκουρίδου), της εκ Πόντου ορμηθείσης και εν τη Ιερά Μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας της θεοσώστου επαρχίας Καστορίας ασκητικώς διαλαμψάσης”.

Οι προσκυνητές μιλάνε για θαύματα. Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, λέει: “Καταγωγή της ο αλησμόνητος Πόντος. Τόπος ασκήσεως της, το φημισμένο Μοναστήρι της Παναγίας.

Το όνομά της γνωστότατο σε όλη την περιοχή της Εορδαίας, της Φλωρίνης, της Καστοριάς και της Κοζάνης. Θαυμαστά τα γεγονότα, τα όποια αυτόπτες μάρτυρες έζησαν κοντά στην Γερόντισσα. Γιατί, πράγματι, όπου υπάρχει η παρουσία του Παρακλήτου, εκεί «υπέρ φύσιν τα πλείστα των ανθρώπων γίνονται».

Από τον πρώτο καιρό μετά την ενθρόνιση μου στην θεόσωστο επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς και από τις τακτικές μου επισκέψεις στο Μοναστήρι της Κλεισούρας, το όποιο ανασυγκροτήθηκε την τελευταία περίοδο της ζωής του μακαριστού και αγίου προκατόχου μου κυρού Γρηγορίου, κάτω από την πεπνυμένη ηγουμενία της Γερόντισσας Ανυσίας, άκουσα πολλούς προσκυνητές από την γύρω περιοχή να διηγούνται τα της Γερόντισσας Σοφίας κατορθώματα, την άσκηση, την υψοποιό ταπείνωση, την φιλαδελφία, την αγάπη προς τον πλησίον, την ακτημοσύνη, τις διακριτικές συμβουλές, την δια Χριστόν σαλότητα, καθώς επίσης και άλλα θαυμαστά γεγονότα.

Και ήταν διακαής πόθος της Αδελφότητος να μάθει και να καταγράψει κάθε τί με λεπτομέρεια, πού αφορούσε το πρόσωπο της. Και πολύ περισσότερο, να έχει μέσα στο Μοναστήρι τα Τίμια Λείψανα της Γερόντισσας. Και η Θεοτόκος εξεπλήρωσε αυτές τις δύο επιθυμίες της Αδελφότητος. Βρέθηκε πρώτον ο κάλαμος του π. Πορφυρίου, Μονάχου Σιμωνοπετρίτου, ο όποιος συνέλεξε και κατέγραψε, με την ευλογία του πολυσεβάστου μας Γέροντος του Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού και των Αγίων Γερόντων του Αγίου Όρους, όλα εκείνα πού αφορούσαν το πρόσωπο της. Και, δεύτερον, την παραμονή της εορτής της Αναλήψεως, 14 Μαΐου 1998, λίγες ήμερες μετά την επίσημη ενθρόνιση της Γερόντισσας Ανυσίας, ως Καθηγουμένης στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, βρέθηκαν τα λείψανα της Γερόντισσας, φυλαγμένα με ασφάλεια στο επάνω τμήμα του τάφου της, πίσω από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Και είμαι ο ίδιος αυτόπτης μάρτυς, μαζί με τους πατέρες Ειρηναίο και Νεκτάριο, της ευωδιάς κατά την πλύση των οστών της, την Κυριακή το απόγευμα στο προαύλιο της Μονής. Και αυτή η ευωδία συνεχίζεται σαν μία λεπτή αύρα, κατά καιρούς, σε όσους ζητούν από την Γερόντισσα Ανυσία (πού επίμονα κρύβει, αφήνοντας όλα τα άλλα στα χέρια του Θεού) να ασπαστούν την Κάρα της Γερόντισσας Σοφίας. Και τα θαυμαστά γεγονότα συνεχίζονται και οι μαρτυρίες των προσκυνητών πληθαίνουν.

Προσωπικά έχω δείγματα ότι ευαρέστησε στον Θεό. Είναι αναληθή όσα αναφέρουν κάποιοι ότι η Γερόντισσα δεν κοινωνούσε των Άχραντων Μυστηρίων και δεν συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες στο Καθολικό της Μονής, επειδή δήθεν ακολουθούσε το Παλαιό Ημερολόγιο.

Ο π. Νικόλαος Γκίκαρνας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κλεισούρας, και ο π. Νεκτάριος, πού τώρα βρίσκεται στο Αγιον Όρος, καθώς επίσης και ο π. Μάξιμος Καραβάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Εορδαίας, επιβεβαιώνουν πώς, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, κοινωνούσε των Άχραντων Μυστηρίων, συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και διακονούσε σε αυτές και δεχόταν τις ευχές και τις ευλογίες της Εκκλησίας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ανακριβή και εξυπηρετούν ίδιους σκοπούς. Προλογίζοντας το παρόν πόνημα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον π. Πορφύριο για τον κόπο και τον μόχθο πού κατέβαλε για την συλλογή και καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων ως προς το πρόσωπο αυτής της ασκήτριας”.

Δημοσιεύτηκε στο Pontosnet.gr στις 07.09.2012

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16/01/2026 - 10:37μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

16/01/2026 - 3:31μμ
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εκλιπών Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΝΔ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

17 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας

44 λεπτά πριν
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

1 ώρα πριν
Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

2 ώρες πριν
Το αυτοκίνητο του θύματος (φωτ.: agrinionews.gr)

Αγρίνιο: Άγρια δολοφονία στο Λιθοβούνι Μακρυνείας – Συνελήφθη ο δράστης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign