pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας Πόντιος να σώσει την Ελλάδα

4/03/2013 - 12:49μμ
Слова сочувствия и поддержки народу Грузии от греков России
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση επαναλειτουργίας της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο και φαίνεται ότι ένας έντιμος Πόντιος πατριώτης μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Ένα άρθρο του κ. Σάββα Καλεντερίδη.

Ο γράφων, σε ανύποπτο χρόνο και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε επισκεφθεί τα Ποτάμια Ριζαίου και συνομίλησε με ανθρώπους της περιοχής αυτής, που κατοικούνταν αμιγώς από Έλληνες που εξισλαμίστηκαν το 16-17ο αιώνα, χωρίς έκτοτε και μέχρι σήμερα να έχουν εγκατασταθεί πληθυσμοί από οποιαδήποτε περιοχή της Ανατολής.

Από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους του τόπου και από επιτόπια έρευνα αναφορικά με τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, τα παρατσούκλια των οικογενειών, τα τοπωνυμία και διάφορες παραδόσεις του τόπου, ήταν προφανές ότι το σύνολο των κατοίκων της περιοχής Ποτάμια (Güneysu) είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες.

Από την περιοχή αυτή κατάγεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, με τη βοήθεια του εβραϊκού παράγοντα και των ΗΠΑ, κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην εξουσία, να εξουδετερώσει τους στρατιωτικούς αλλά και τους πανίσχυρους μηχανισμούς των κεμαλιστών και να εδραιωθεί στην εξουσία. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πήρε στην πλάτη του την υπόθεση εκδημοκρατισμού -με όρους τουρκο-σουνιτικού ισλάμ- της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα του πραγματικού εκσυγχρονισμού της τουρκικής οικονομίας, που ήδη έχει εισέλθει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ μετρά 150 δις δολάρια εξαγωγές και 32 εκατ. τουρίστες.

Αν επιχειρήσει να σκιαγραφήσει κανείς το ψυχολογικό προφίλ του Ερντογάν, θα διακρίνει μια ευθύτητα, μια γενναιότητα και ένα θάρρος και τόλμη που φθάνει μέχρι το σημείο της αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής, κοινό χαρακτηριστικό των κατοίκων του Πόντου, χαρακτηριστικό που σμιλεύτηκε επί χιλιετίες σ’ αυτήν την περιοχή που ήταν συνεχώς αντιμέτωπη με εξ Ανατολών εισβολείς. Εξ άλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι ακρίτες και ο Διγενής έζησαν και μεγαλούργησαν στον Πόντο, ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι Πόντιοι είναι πάντα πρώτοι στους εθνικούς αγώνες και στις θυσίες!

Αυτός ακριβώς ο -μέχρι αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής- τολμηρός και θαρραλέος χαρακτήρας του Ερντογάν, ίδιον της ποντιακής του καταγωγής, ήταν που τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες νικηφόρες συγκρούσεις με υπέρτερες από αυτόν δυνάμεις, με τελικό αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της Τουρκίας και την απαλλαγή της από τις δυνάμεις του κεμαλικού σκότους και της καταστολής. Δεν κάνουμε την “αγιογραφία” του Ερντογάν, ούτε τον κρίνουμε με βάση το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει σε άλλο άρθρο.

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, δεν κομίζουμε γλαύκαν εις Αθήνας αν υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, λόγω των καταστροφικών επιλογών της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής (sic) ελίτ της πατρίδας μας από το 1974 και εντεύθεν. Μεταξύ των τραγικών που συμβαίνουν, θα επισημάνουμε δυο περιπτώσεις, αυτήν της ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ, δημιούργημα ενός μεγάλου Πόντιου, του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, και της ενοικίασης του εμβληματικού από κάθε άποψη ξενοδοχείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ.

Παρότι υπάρχουν σοβαρότατοι εθνικοί λόγοι -ιδιαίτερα για τη ΣΕΚΑΠ- να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές σε ελληνικά χέρια, στους διαγωνισμούς αυτούς φάνηκε κατ’ αρχάς να πλειοδοτούν εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, μέχρι που εμφανίστηκε ένας Πόντιος, για να δώσει καλύτερη προσφορά και να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Για να εξηγούμεθα, όπως δραστηριοποιούνται ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, δεν έχουμε αντίρρηση να γίνεται και το αντίθετο. Μόνο που οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν δραστηριοποιούνται μόνο με επιχειρηματικά κριτήρια, αφού είναι γνωστή ακόμα και στις …πέτρες η επεκτατική και ανθελληνική πολιτική της Τουρκίας στη Θράκη αλλά και στο Μακεδονικό!

Ενώ, λοιπόν, η κατάσταση έχει ως ανωτέρω, κανείς ελλαδίτης επιχειρηματίας, που πλούτισε με χρήματα που κέρδισε στην Ελλάδα, αν όχι από δουλειές που έκανε με το κράτος, με το γνωστό τρόπο, δεν ευαισθητοποιήθηκε να διεκδικήσει τις εταιρείες αυτές, κάνοντας έστω μια θυσία για να εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο μόνος που κινήθηκε εκ των υστέρων, γιατί δεν πίστευε ότι θα άφηναν οι ελλαδίτες επιχειρηματίες τους Τούρκους να αλωνίζουν στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, ήταν ο εκ της ηρωικής Σάντας του Πόντου Ρώσος πολίτης, Ιωάννης-Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ και αναμένει την απάντηση του ελληνικού κράτους και του εκκαθαριστού της ΑΤΕ στην προσφορά του για τη ΣΕΚΑΠ.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Σαββίδης δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυο προαναφερθείσες επενδύσεις και αποφάσισε να τοποθετήσει τα λεφτά του, που κέρδισε σε μια άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα, μόνο και μόνο από εθνική ευαισθησία.

Τη σύγκριση ανάμεσα στους ελλαδίτες επιχειρηματίες και πολιτικούς -ο Σαββίδης είναι και πολιτικός- την αφήνουμε στους αναγνώστες μας. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι τις ημέρες που ο Πόντιος επιχειρηματίας-πολιτικός και πάνω απ’ όλα πραγματικός Έλληνας, έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να βοηθήσει την Ελλάδα, οι ελλαδίτες πολιτικοί αποφάσιζαν να κόψουν τις συντάξεις από υπέργηρους Ποντίους που κατέφυγαν καραβοτσακισμένοι στην Ελλάδα των ονείρων τους, να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της πολυτάραχης ζωής τους.

Ναι, τελικά πιστεύουμε ότι ένας έντιμος Πόντιος πατριώτης θα σώσει την Ελλάδα, γιατί χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και θάρρος για να καθαρίσουν οι «κόπροι του
Αυγείου» που έχουν καλύψει τη δύσμοιρη πατρίδα μας.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Κυριακάτικη δημοκρατία

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

27/08/2026 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά Αχαρνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Αχαρνών: Θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο

27/08/2026 - 4:20μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Το αλπικό τοπίο γύρω από το Τσιμενλί (πηγή: facebook / Cimenli köyü tekkeköy samsun)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσιμενλί: Το ιστορικό ελληνικό χωριό της Σαμψούντας – Από τον Πόντο στην Ελλάδα

26/08/2026 - 9:00μμ
Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

26/08/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: facebook / Τραντέλλενες Αξιούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Αξιουπολιτών: Η παράδοση βγήκε στους δρόμους και ένωσε την Αξιούπολη

26/08/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακές μελωδίες στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξεχώρισε η χορωδία «Τραντέλλενες»

24/08/2026 - 11:31μμ
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλας Λέρμι: Τιμή στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη με έναν κερασουντέικο καρσιλαμά

24/08/2026 - 11:03μμ
Ο παππούς Ζαχαρίας με φόντο οικογένεια προσφύγων στην Καλαμαριά (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πέντε πρόβατα και μία αγελάδα»: Η οικογενειακή μαρτυρία ενός Πόντιου που έχασε τα πάντα στον ξεριζωμό

24/08/2026 - 9:36μμ
Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για τα Εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου 2026. Η φωτογραφία είναι από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (πηγή: Facebook / pantelis.tsakiris.5)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: «Ζήτημα κυριαρχίας» η Σουμελά για το think tank της «Γαλάζιας Πατρίδας»

24/08/2026 - 5:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόντιος κωπηλάτης Πέτρος Γκαϊδατζής (φωτ.: ΕΚΟΦΝΣ)

Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Πόντιος κωπηλάτης Πέτρος Γκαϊδατζής – «Ασημένιες» οι Λιόλιου και Μουρατίδου

8 λεπτά πριν
Αεροφωτογραφία κατεστραμμένων σπιτιών στο χωριό Ντελάιτ μετά από την ξαφνική πλημμύρα, στην περιοχή Νουβακότ του Νεπάλ, στις 27 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)

Νεπάλ-Θιβέτ: Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Κίνδυνος για νέα πλημμύρα

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

58 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ασπρόπυργος: 15 συλλήψεις σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ – Αποξηλώθηκαν 1,8 χλμ. καλωδίων ρευματοκλοπής

1 ώρα πριν
Εικόνα από το περσινό γλέντι στο προαύλιο του Συλλόγου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Σπουργίτης - Κιλκίς - Πολιτιστικός Σύλλογος)

20ό Αντάμωμα Σπουργιτιωτών στον Σπουργίτη Κιλκίς με ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Olivier Hoslet)

ΕΕ: Έξι χώρες ζητούν περικοπές εκατοντάδων δισ. στον προϋπολογισμό 2028-2034

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV