pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης

25/02/2013 - 1:31μμ
Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης,  ήταν η φετινή 65η (από την ίδρυση της ) τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συνδέσμου Νήσου Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως, που πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2013 στον Πολυχώρο του Δημαρχείου του Παλαιού Φαλήρου.

Στη Χάλκη, τη ναυαρχίδα των Πριγκηπονήσσων από το 1831 λειτουργούν ελληνικές σχολές με πρώτη την Αστική Σχολή, τους αποφοίτους (1953) της οποίας τιμούμε σήμερα όπως και τους καθηγητές  της, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περικλής Πασχαλίδης.

Η  Γραμματέας Κατερίνα Αθανασιάδου, έκανε μια σύντομη αναφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που λειτούργησαν στο ιερό αυτό νησί από τα τέλη του 18 ου αιώνα, τις δύο Ανώτερες,  την Εμπορική Σχολή,  η οποία ιδρύθηκε το 1831 στη μονή της Παναγίας της Καμαριώτισας, με πρωτοβουλία εμπόρων της Κωνσταντινούπολης και πρόταση της εκκλησίας,  την Θεολογική Σχολή (1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ στη Μονή Αγίας Τριάδος), την Κεντρική Ιερατική Σχολή το 1880, η οποία μεταμέρθηκε στη συνοικία της Ξυλόπορτας σε χώρο που δώρισε ο Λεωνίδας Ζαρίφης, ως τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές καθώς  και στα «σπιτικά σχολεία».

Τα σπιτικά σχολεία της Χάλκης

Σύμφωνα με μαρτυρίες,  συνέχισε η κα Αθανασιάδου, τα παιδιά πήγαιναν στα σπιτικά σχολεία απο την ηλικία των τεσσάρων ετών εως επτά, με μια πλάκα με κονδύλι, ψέλλιζαν την αλφάβητο ή κάποιο τροπάριο που τους μάθαιναν οι γυναίκες με πολύ αγάπη στοργή και ζήλο. Απο μαρτυρίες ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ένα κοριτσακι, τουρκάκι που ο πατέρας του ήταν ο Χότζας της Χάλκης. Ηταν κατά κάποιο τρόπο τα νηπιαγωγεία εκείνης της εποχής, με πιο ονομαστά της Αγκερούκας Χωριατίδου, της Κατίνας Λασκαράκη, της Αλεξάνδρας, της Σαμιαβαγγελιώς, της Φρόσως Πρόκου, της Συρίγου και της Σμαράγδας Νάνου.

Απο τα  φθαρμένα από το χρόνο χειρόγραφα της  προγιαγιάς της Σμαράγδας Νάνου Σταυρινάκη, όπου ζωντανεύουν αλήθειες και γεγονότα καθημερινότητας, η κα Σμαράγδα Πασχαλίδου, διάβασε με συγκίνηση, κείμενα και ποιήματα της, μια ταπεινή γυναίκα, λαική μούσα όπως την αποκαλούσαν όλοι οι νησιώτες  ταξιδεύοντας το κοινό σε μακρινές  μνήμες.

Τιμητικές διακρίσεις

Ο Κωνσταντίνος  Μιχαλόπουλος, ομότιμος καθηγητής, δισέγγονος του Κωνσταντίνου Ηλιάσκου, μεγάλου ευεργέτη  της της Αστικής Σχολής και του κοινοτικού σχολείου Χάλκης το 1907, παρέλαβε συγκινημένος τιμητική διάκριση του Μορφωτικού Συνδεσμου Χάλκης.

Εμείς οι μεγαλύτεροι, τόνισε στη συνέχεια ο σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, θα φύγουμε από τη ζωή, έχουμε όμως χρέος αυτη την κληρονομιά, αυτή την παράδοση, αυτήν την αρχοντιά του έθνους, του γένους μας, να την μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές.

Τις ευχές  και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς της Ομογένειας και των νησιωτών της Χάλκης, μετέφερε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Χάλκης και απέδωσε με τη σειρά του αναμνηστικό τόμο της ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Πριγκηποννήσων, στον πρόεδρο κ. Πασχαλίδη, τον σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών και το Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη, ο όποιος τιμήθηκε για την προσφορά του στην αρχή της εκδήλωσης και από τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης. Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο Ομότ. Καθ. Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδ. Γραμματέας του Σώματος Ομοτ. Καθηγητών κ.Λαυρέντιος Δελλασούδας.

Στη συνέχεια ευλόγησε και μοιράστηκε  η Βασιλόπιτα στους παρευρισκόμενους, ανάμεσα τους  πολλοί πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων και Φορέων, όπως η Εστία Κωνσταντινουπόλεως, η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Γαλατά, ο Σύνδεσμος Απελαθέντων, οι Κεντρικιάδες, ο Σύλλογος Πριγκηπιανών  Αγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς κα.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των μαθητών του 1953 της Αστικής Σχολή Χάλκης, οι οποίοι συγκινημένοι παρέλαβαν τα αναμνηστικά τους από τον παλιό τους καθηγητή.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη για την εκδήλωση του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ «ζωντανεύουν» τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού

28/04/2026 - 11:04μμ
Ο διεθνούς φήμης μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Οδυσσέας Δημητριάδης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οδυσσέας Δημητριάδης: Ο αρχιμουσικός που αρνήθηκε το χρήμα για τη δόξα της τέχνης

28/04/2026 - 9:09μμ
Από την εισήγηση της Ειρήνης Καμπερίδου, στο Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΚΠΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρτυρίες δυτικών περιηγητριών φωτίζουν τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

28/04/2026 - 8:21μμ
Τα δύο ποντιόπουλα Παύλος Φωτιάδης και Παναγιώτης Κιουρτσίδης που κέρδισαν στον ποιητικό διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο, μπροστά από τον Σύλλογο Ποντίων Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας»  (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάχη των Οχυρών: Πόντιοι μαθητές βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο

28/04/2026 - 5:08μμ
Σκηνές από την τρίτη και τέταρτη μέρα του β' κύκλου του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ (φωτ.: facebook.com/ poe.org)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Η ποντιακή ψυχή επί σκηνής – Λαμπρή τελετή λήξης στη Θέρμη

28/04/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Η νέα γενιά κράτησε ζωντανή την ποντιακή παράδοση στο 4ο Παιδικό-Εφηβικό Αντάμωμα Χορών

28/04/2026 - 12:56μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η κόρ’ επήεν σον παρχάρ’»: Η νέα γενιά τίμησε την ποντιακή παράδοση στα Ζωοδόχεια Γιαννιτσών

28/04/2026 - 11:52πμ
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

27/04/2026 - 10:38μμ
Το πολυσύχναστο λιμάνι της Κερασούντας (τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Η παρουσία πολυάριθμων σκαφών και η επιβλητική προκυμαία επιβεβαιώνουν την ακμάζουσα ναυτιλιακή οικονομία, ενδεικτική της στρατηγικής σημασίας της Κερασούντας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page)
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η «Μικρή Μασσαλία» του Πόντου – Η Λέσχη Φίλων ή Κύκλος της Κερασούντας

27/04/2026 - 9:15μμ
Στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καβάλα: Ποντιακοί χοροί και τραγούδια προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά στον Δημοτικό Κήπο

27/04/2026 - 3:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Champions League: Πανδαισία ποδοσφαίρου στο Παρίσι – Η Παρί νίκησε 5-4 την Μπάγερν

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπρέικ στη Βαλένθια ο Παναθηναϊκός!

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εύη Φυλακτού/Eurokinissi)

Η Νένα Βενετσάνου στο Χάρβαρντ: Μουσική, Γυναίκες και Πολιτιστική Πολιτική σε διεθνή διαδικτυακή ομιλία

49 λεπτά πριν
Σε πρώτο πλάνο ο λογότυπος του ΟΠΕΚ (φωτ.: EPA / Lisi Niesner)

Γιατί αποχώρησαν τα Εμιράτα από τον ΟΠΕΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Άνετα το 1-0 ο Ολυμπιακός επί της Μονακό

1 ώρα πριν
Καπνός υψώνεται έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε χωριό του νότιου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Λίβανος: «Στον αέρα» η εκεχειρία – Πλήγματα, εκκενώσεις και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign