pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης

25/02/2013 - 1:31μμ
Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης,  ήταν η φετινή 65η (από την ίδρυση της ) τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συνδέσμου Νήσου Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως, που πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2013 στον Πολυχώρο του Δημαρχείου του Παλαιού Φαλήρου.

Στη Χάλκη, τη ναυαρχίδα των Πριγκηπονήσσων από το 1831 λειτουργούν ελληνικές σχολές με πρώτη την Αστική Σχολή, τους αποφοίτους (1953) της οποίας τιμούμε σήμερα όπως και τους καθηγητές  της, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περικλής Πασχαλίδης.

Η  Γραμματέας Κατερίνα Αθανασιάδου, έκανε μια σύντομη αναφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που λειτούργησαν στο ιερό αυτό νησί από τα τέλη του 18 ου αιώνα, τις δύο Ανώτερες,  την Εμπορική Σχολή,  η οποία ιδρύθηκε το 1831 στη μονή της Παναγίας της Καμαριώτισας, με πρωτοβουλία εμπόρων της Κωνσταντινούπολης και πρόταση της εκκλησίας,  την Θεολογική Σχολή (1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ στη Μονή Αγίας Τριάδος), την Κεντρική Ιερατική Σχολή το 1880, η οποία μεταμέρθηκε στη συνοικία της Ξυλόπορτας σε χώρο που δώρισε ο Λεωνίδας Ζαρίφης, ως τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές καθώς  και στα «σπιτικά σχολεία».

Τα σπιτικά σχολεία της Χάλκης

Σύμφωνα με μαρτυρίες,  συνέχισε η κα Αθανασιάδου, τα παιδιά πήγαιναν στα σπιτικά σχολεία απο την ηλικία των τεσσάρων ετών εως επτά, με μια πλάκα με κονδύλι, ψέλλιζαν την αλφάβητο ή κάποιο τροπάριο που τους μάθαιναν οι γυναίκες με πολύ αγάπη στοργή και ζήλο. Απο μαρτυρίες ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ένα κοριτσακι, τουρκάκι που ο πατέρας του ήταν ο Χότζας της Χάλκης. Ηταν κατά κάποιο τρόπο τα νηπιαγωγεία εκείνης της εποχής, με πιο ονομαστά της Αγκερούκας Χωριατίδου, της Κατίνας Λασκαράκη, της Αλεξάνδρας, της Σαμιαβαγγελιώς, της Φρόσως Πρόκου, της Συρίγου και της Σμαράγδας Νάνου.

Απο τα  φθαρμένα από το χρόνο χειρόγραφα της  προγιαγιάς της Σμαράγδας Νάνου Σταυρινάκη, όπου ζωντανεύουν αλήθειες και γεγονότα καθημερινότητας, η κα Σμαράγδα Πασχαλίδου, διάβασε με συγκίνηση, κείμενα και ποιήματα της, μια ταπεινή γυναίκα, λαική μούσα όπως την αποκαλούσαν όλοι οι νησιώτες  ταξιδεύοντας το κοινό σε μακρινές  μνήμες.

Τιμητικές διακρίσεις

Ο Κωνσταντίνος  Μιχαλόπουλος, ομότιμος καθηγητής, δισέγγονος του Κωνσταντίνου Ηλιάσκου, μεγάλου ευεργέτη  της της Αστικής Σχολής και του κοινοτικού σχολείου Χάλκης το 1907, παρέλαβε συγκινημένος τιμητική διάκριση του Μορφωτικού Συνδεσμου Χάλκης.

Εμείς οι μεγαλύτεροι, τόνισε στη συνέχεια ο σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, θα φύγουμε από τη ζωή, έχουμε όμως χρέος αυτη την κληρονομιά, αυτή την παράδοση, αυτήν την αρχοντιά του έθνους, του γένους μας, να την μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές.

Τις ευχές  και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς της Ομογένειας και των νησιωτών της Χάλκης, μετέφερε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Χάλκης και απέδωσε με τη σειρά του αναμνηστικό τόμο της ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Πριγκηποννήσων, στον πρόεδρο κ. Πασχαλίδη, τον σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών και το Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη, ο όποιος τιμήθηκε για την προσφορά του στην αρχή της εκδήλωσης και από τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης. Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο Ομότ. Καθ. Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδ. Γραμματέας του Σώματος Ομοτ. Καθηγητών κ.Λαυρέντιος Δελλασούδας.

Στη συνέχεια ευλόγησε και μοιράστηκε  η Βασιλόπιτα στους παρευρισκόμενους, ανάμεσα τους  πολλοί πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων και Φορέων, όπως η Εστία Κωνσταντινουπόλεως, η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Γαλατά, ο Σύνδεσμος Απελαθέντων, οι Κεντρικιάδες, ο Σύλλογος Πριγκηπιανών  Αγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς κα.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των μαθητών του 1953 της Αστικής Σχολή Χάλκης, οι οποίοι συγκινημένοι παρέλαβαν τα αναμνηστικά τους από τον παλιό τους καθηγητή.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

10/08/2026 - 11:45πμ
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο Ρόδος: Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο δύο γυναίκες με σχεδόν 4.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στις αποσκευές τουςπου έσωσε εκατομμύρια γυναίκες – Αλλά δεν πήρε ποτέ Νόμπελ

25 λεπτά πριν
Η ομάδα των Γάλλων πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στον Κουβαρά: Βελτιωμένη η εικόνα – Καταστράφηκε πτηνοτροφική μονάδα

1 ώρα πριν

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronald Wittek)

Τουρκία: Το PKK καταγγέλλει «λάθη» στο νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign