pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρασκευάζεται Ελληνικό καύσιμο

20/02/2013 - 7:10πμ
Παρασκευάζεται Ελληνικό καύσιμο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελληνική εταιρεία σχεδιάζει  κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, που θα παράγει ηλεκτρισμό και θερμότητα ταυτόχρονα.

Πόσο συχνά ακούμε για ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις που «γεννήθηκαν» στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν ακόμη καν  προλάβει να φτιάξουν κανονική γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα τους να λαμβάνουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και μάλιστα από αμερικανική Πολιτεία; Σπάνια ή σχεδόν ποτέ.

Και όμως η Advent, η οποία σχεδιάζει από την Ελλάδα τεχνολογία πρώτης γραμμής για κυψελίδες καυσίμου, έλαβε πριν από λίγες ημέρες 1 εκατ. δολάρια από το ημιδημόσιο venture capital του Κονέκτικατ, Connecticut Innovations, στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης 2,3 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετέχουν οι Piraeus Capital Management/ΤΑΝΕΟ, Systems Sunlight, Velti, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Ετσι η Advent θα μεταφέρει το αρχηγείο της στο Κονέκτικατ, διατηρώντας όμως την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) στην Ελλάδα.

Η κύρια τεχνολογία της εταιρείας είναι οι κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες επιτρέπουν την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από την ίδια πηγή. Η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμη φάση, ήδη έχουν παραχθεί τα πρώτα αποτελέσματα στο ερευνητικό επίπεδο και πλέον η Advent κάνει ένα βήμα παραπέρα για την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της, με στόχο την παγκόσμια αγορά.

Ερευνητές σε εργαστήριο της Advent
Οπως διηγείται ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των συνιδρυτών της εταιρείας κ. Βασίλης Γρηγορίου, η ιστορία της Advent ξεκίνησε το 2006, όταν αποφασίστηκε η εμπορική εκμετάλλευση ορισμένων ελπιδοφόρων ερευνητικών αποτελεσμάτων που είχαν παραχθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, με ιδρυτές τον ερευνητή κ. Στέλιο Νεοφυτίδη, τον καθηγητή κ. Γιάννη Καλλίτση και τον ίδιο. «Υπήρχε η «μαγιά». Τα πανεπιστήμια κάνουν την έρευνα, όμως η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται από τις εταιρείες» λέει και συμπληρώνει ότι «η Advent ήταν ένα ρίσκο που θέλαμε να πάρουμε».

Η Advent έχει πραγματοποιήσει τρεις γύρους χρηματοδότησης. Ο πρώτος ήταν το 2005 από ιδιώτες επενδυτές και βιομηχανικούς εταίρους, τη Systems Sunlight του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού και τη Velti. Στη συνέχεια, το 2009 κεφάλαια τοποθέτησαν η Τράπεζα Πειραιώς και μια σουηδική εταιρεία, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 έκλεισε το «ντιλ» των 2,3 εκατ. δολαρίων, για το οποίο ήταν σημαντική η συνεισφορά του Piraeus Capital Management. Το συγκεκριμένο ταμείο διευθύνεται από τον κ. Λουκά Πιλίτση και είναι ένα από τα VC funds του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), στο οποίο επικεφαλής είναι ο κ. Νίκος Χαριτάκης. Συνολικά, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 7 εκατ. δολαρίων.

H Advent, όπως λέει, αποτέλεσε ένα «hard science spin off» και η μετεξέλιξή της σε βιομηχανία απαιτεί σημαντικά κεφάλαια, εν αντιθέσει με τα start ups της πληροφορικής, και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μακριά από τα ερευνητικά κέντρα. «Για εμάς η Αμερική ήταν πάντα το όραμα. Πέραν του ότι υπάρχουν η κουλτούρα και το οικοσύστημα, μιλάμε τη γλώσσα τους. Το Κονέκτικατ αποτελεί το καλύτερο μέρος στον κόσμο για τη συγκέντρωση «μυαλών», αποτελεσμάτων και προοπτικής στον τομέα των κυψελίδων καυσίμου, ενώ υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Δηλαδή το οικοσύστημα ήταν εδώ και ο ερχομός μας αναπόφευκτος» σημειώνει.

Γιατί όμως η Πολιτεία του Κονέκτικατ βάζει κεφάλαια; «Η ιδέα είναι απλή. Αν το δίλημμα είναι «διαστημικές στολές ή πατάτες», αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες θα προσφέρουν εργασία αντί 100.000 δολαρίων τον χρόνο, ενώ οι δεύτερες για 7.000 δολάρια τον χρόνο» σημειώνει ο κ. Γρηγορίου.

Όπως λέει, το μοντέλο του «μεγαλώματος» εντός των συνόρων και της κατοπινής εξαγωγής της εταιρείας έρχεται αναπόφευκτα και παραπέμπει σε μικρομεσαίες δυναμικές αγορές, όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία, δηλαδή χώρες με μικρή εσωτερική αγορά που δεν μπορούν από μόνες τους να «κρατήσουν» τις νέες τεχνολογίες.

«Αυτά τα μοντέλα έχουν δείξει ότι πετυχαίνουν διότι στηρίζονται στην εξωστρέφεια, στη συνεργασία και στην αποδοχή. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο. Επειδή όμως έχουμε διαφορετική νοοτροπία και απουσιάζει η υποδομή, η χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο. Αν δεν ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, θα φύγουν πολλοί νέοι» τονίζει ο συνιδρυτής της Advent. «Επίσης δεν έχουμε την κουλτούρα να επενδύσουμε σε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε. Αλλά, τουλάχιστον, μπορούμε να πούμε ότι θα ανεβάσουμε τα κονδύλια της έρευνας από το 0,3% στο 1,3% του ΑΕΠ» τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, «όταν μεγαλώσεις, θα πρέπει να πας λίγο παραπέρα για να έρθουν επενδυτές, πελάτες και ταλέντα από το εξωτερικό. Σε μια παγκόσμια αγορά δεν μπορείς να μένεις μέσα στο καβούκι σου». «Τα πράγματα είναι σκληρά στην Αμερική, αλλά είναι δίκαια και ίσα για όλους» σημειώνει και επισημαίνει ότι η Advent απασχολεί περίπου 30 άτομα σε Πάτρα, Αθήνα και ΗΠΑ.

Ηδη η εταιρεία διαθέτει πιλοτική παραγωγή στην Πάτρα. Η τεχνολογία της Advent επιτρέπει την καύση φυσικού αερίου, υδρογόνου, κηροζίνης ή βενζίνης και τη συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας. «Η προηγούμενη τεχνολογία δεν μπορούσε να χειριστεί υπάρχοντα καύσιμα, μόνο καθαρό υδρογόνο. Τώρα εμείς, επειδή δουλεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία, μπορούμε να χειριστούμε βρώμικο υδρογόνο χωρίς να δηλητηριάζουμε τον καταλύτη» εξηγεί.

Ετσι πρακτικές εφαρμογές μπορούν να βρεθούν σε διάφορα πεδία, όπως για παράδειγμα στη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του μπόιλερ, διότι από την καύση φυσικού αερίου θα υπάρχει τόσο θερμότητα όσο και κάλυψη μέρους του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, επειδή οι κυψελίδες καυσίμων δεν έχουν αυξομειώσεις στην τάση, θεωρούνται ιδανικές για data centers, τηλεπικοινωνίες κτλ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, σε πολλά μέρη του κόσμου απαγορεύεται πλέον να είναι είναι αναμμένη η μηχανή των φορτηγών οχημάτων όσο αυτά βρίσκονται σταθμευμένα. Ετσι οι κυψελίδες καυσίμου θα μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα οι κυψελίδες καυσίμου έχουν εφαρμογή τόσο στις ΑΠΕ όσο και σε διαστημικές εφαρμογές, αλλά και σε κινητές εφαρμογές. Οπως λέει, είναι εφικτό η ενέργεια που συγκεντρώνεται από ηλιακά πάνελ να χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, και το παραγόμενο υδρογόνο να χρησιμοποιείται στις κυψελίδες καυσίμου.

Στροφή στο εξωτερικό
«Το παλιό τελείωσε»

«Η Αμερική μού έμαθε την επιμονή» σημειώνει. «Το θέμα δεν είναι μόνο να γκρινιάζουμε. Η Ελλάδα είναι μια ταλαντούχα χώρα με ατίθασο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει καινούργια πράγματα, με δημιουργικότητα, και να πάει μπροστά» συνεχίζει. Οπως λέει, χρειάζονται σύγχρονα προϊόντα με αξία και εξωστρεφή προσανατολισμό.

«Εχοντας ζήσει 17 χρόνια στην Αμερική, πιστεύω ότι ο Ελληνας έχει απίστευτες δυνατότητες. Είναι δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα και για να επιβιώσεις σημαίνει ότι θα είσαι καλός» σημειώνει. Ωστόσο, υπογραμμίζει, «το παλιό τελείωσε». «Δεν θα πας στις αγορές για να προσλάβεις 50 άτομα στο Δημόσιο. Μόνη ελπίδα είναι η τεχνολογία και η σύνδεση με το εξωτερικό» λέει.

Ο κ. Γρηγορίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1965. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στη Φυσικοχημεία στο Ντιουκ. Επειτα εργάστηκε ως ερευνητής στο Πρίνστον και στη συνέχεια στο ερευνητικό τμήμα της Πολαρόιντ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΜΙΤ και το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ερευνητής στο ΙΤΕ. Με μακρές σπουδές στην Αμερική, ο κ. Γρηγορίου αναγνωρίζει ότι «το πάντρεμα πανεπιστημίων, βιομηχανίας και ερευνητικών κέντρων δημιουργεί πλούτο και αξίες, κάτι που αποτελεί και την τεχνολογική δύναμη των ΗΠΑ».

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πύργος του ΟΤΕ δεσπόζει στη ΔΕΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

7 ώρες πριν
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας)

Ενημέρωσε τον Ερντογάν για όσα έγιναν στη σύνοδο για το ουκρανικό ο Ρούτε – Ανακοίνωσε και ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Τουρκία

7 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/alexisparharidis)

Έκιτι νεότητα!!!: Ο Αλέξης Παρχαρίδης σχολιάζει βίντεο στο οποίο τραγουδά πριν από 20 χρόνια

8 ώρες πριν
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ3)

Diamond League: Πρώτη νίκη για τον Καραλή στη Λοζάνη με νέα πτήση στα 6,02μ.

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign