pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη των ηρώων στον Πόντο

5/02/2013 - 12:36μμ
Προτεραιότητα μας η ανάδειξη των ηρώων στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανάδειξη των άγνωστων Ποντίων ηρώων που θυσιάστηκαν κατά τη γενοκτονία έχει θέσει ως στόχο η ιστορική Λέσχη Ποντίων Καβάλας, η οποία μετρά 61 χρόνια ζωής με τη σημερινή μορφή της (ο Σύλλογος «Αλύτρωτος Πόντος», που αποτελεί πρόγονό της, θεωρείται το πρώτο ποντιακό σωματείο της Βόρειας Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1923).

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

«Θέλουμε να βάλουμε τους ήρωές μας δίπλα σε αυτούς του 1821» τονίζει ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, τον οποίο συναντήσαμε στο ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο του σωματείου στην Καβάλα.

Μέσα στην επικρατούσα άγνοια για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από τους Τούρκους υπάρχουν ηρωικές μορφές, οι οποίες δεν έχουν λάβει τη θέση που τους αξίζει στο πάνθεον της Ιστορίας. Είναι φανερά τα αποτελέσματα των συστηματικών προσπαθειών απώθησης ή και διαγραφής της ιστορικής μνήμης σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς.

Στον αντίποδα, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πατριωτική δράση και τη θυσία ηρώων του Πόντου. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρίδης μάς εξιστορεί ένα περιστατικό με τον Πόντιο δημοσιογράφο Καπετανίδη, που δικάστηκε κατά τη δημιουργία του ποντιακού κράτους για υποκίνηση του ελληνικού πληθυσμού: «Οταν ο Τούρκος δικαστής τού απήγγειλε την κατηγορία, αυτός σηκώνεται και λέει στο δικαστήριο: Εγώ δεν αγωνίστηκα για την ίδρυση ποντιακού κράτους, αγωνίστηκα και θα αγωνίζομαι όσο ζω για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα».

Ο Συμεών Ανανιάδης, ένας χαρισματικός 20χρονος, που κρεμάστηκε από τους Τούρκους, είναι το πρόσωπο στο οποίο εστιάζουν τελευταία οι ποντιακές οργανώσεις. Τιμήθηκε σε εκδηλώσεις μνήμης, ενώ η ιστορία του προβάλλεται μέσω του αξιόλογου βιβλίου «23 χρόνια στη Μικρά Ασία (1899- 1922)» του Ευθύμιου Κουζινού (πέθανε το 1974 στις ΗΠΑ), που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων Καβάλας.

Ο συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς στο κολέγιο «Ανατόλια» Μερζιφούντας, στη δράση του αθλητικού συλλόγου «Πόντος» και ειδικότερα στον φίλο του Συμεών Ανανιάδη, αθλητή του συλλόγου και μαθητή του «Ανατόλια», ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 στην Αμάσεια, μαζί με καθηγητές και άλλους μαθητές του εκπαιδευτηρίου.

Στο ίδιο βιβλίο ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερες και μεγάλης αξίας πληροφορίες για τη ζωή και τις διώξεις στην πατρίδα του, το Αλατσάμ, για τις δολοφονίες σε όλο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, για τον Μουσταφά Κεμάλ, για τα τάγματα εργασίας, για τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων.

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας δραστηριοποιείται με προτεραιότητα τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, του πολιτισμού και της παράδοσης του Πόντου. Διαθέτει θεατρική ομάδα -είναι ο πρώτος σύλλογος που ανέβασε θεατρικό έργο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων-, που σε παραστάσεις της χρησιμοποιεί συχνά τα ποντιακά, χορευτικά τμήματα όλων των κατηγοριών, αλλά και χορωδία. Η ανταπόκριση Ποντίων όλων των ηλικιών είναι εντυπωσιακή. Το διαπιστώσαμε και εμείς βλέποντας καμιά σαρανταριά άτομα, της ομάδας των αρχαρίων, να κάνουν με κέφι και προσήλωση τα πρώτα τους βήματα στους ποντιακούς χορούς.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις μικρά παιδιά 8, 9 χρονών να μαθαίνουν ποντιακό χορό, η νέα γενιά κρατάει επαφή με τις ρίζες» ενισχύει την άποψή μας ο Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ο οποίος προσθέτει ότι αν βοηθούσε λίγο το κράτος καθιερώνοντας, παραδείγματος χάριν, ενημερώσεις στα σχολεία για την ποντιακή ιστορία και τη γενοκτονία η συμμετοχή θα ήταν πολλαπλάσια.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας δεν κρύβει τα παράπονά του για τη στάση της ελληνικής Πολιτείας έναντι των Ποντίων.

«Εως το 1994 δεν τολμούσαμε να πούμε ότι είμαστε Πόντιοι. Ο ποντιακός ελληνισμός ένιωσε στο πετσί του την απόρριψη» δηλώνει με νόημα, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του Βασιλικού Διατάγματος, που διέπει τη λειτουργία του ιδρύματος Παναγίας Σουμελά.

Επιπλέον ο κ. Αλεξανδρίδης υπογραμμίζει τις προσπάθειες του σωματείου για την ανάδειξη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όπως αυτή με ομιλητή τον Τούρκο διανοούμενο Ζαράκολου.

Πηγή: dimokratianews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

16/04/2026 - 5:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Μουσείο Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας: Ένα όραμα που γίνεται χρέος για τον ποντιακό ελληνισμό

16/04/2026 - 12:48μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026: Ιστορική στιγμή μνήμης και παρακαταθήκης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

16/04/2026 - 11:52πμ
Αυγομαχίες 2026 στο Θρυλόριο Ροδόπης, 14 Απριλίου (φωτ.: Facebook / Maron news)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο Ροδόπης: Οι αυγομαχίες κρατούν ζωντανό το ποντιακό έθιμο

16/04/2026 - 10:00πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πτολεμαΐδα: Επιστρέφει το Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο – Στόχος η διάσωση και διάδοση της γλώσσας

15/04/2026 - 7:40μμ
Κυριακή του Θωμά στα κοιμητήρια Καλαμαριάς με λύρες και χορούς (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Το ποντιακό ταφικό έθιμο επιστρέφει για 55η χρονιά την Κυριακή του Θωμά

15/04/2026 - 6:28μμ
Ο αείμνηστος φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης στην τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Στον δήμο Καλαμαριάς το αρχείο του Πόντιου φωτορεπόρτερ

15/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησίων «Οι Τραντέλληνες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλληνες» Βριλησσίων πρωταγωνιστούν σε μια γιορτή αγάπης και προσφοράς

15/04/2026 - 1:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Η ζωντανή παρακαταθήκη του σπουδαίου Πόντιου διανοητή

15/04/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook / Turner Classic Movies Fan Site)

Πίτερ Ουστίνοφ: Ο πληθωρικός καλλιτέχνης με τις ρωσικές ρίζες και την αγάπη για την Ελλάδα

10 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Παναθηναϊκός: Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γονιός

40 λεπτά πριν

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Uchida Takuma/ festival-shizuoka.jp/ en/program/medea)

Ιαπωνία: Η «Μήδεια» του Σατόσι Μιγιάγκι επιστρέφει στη Σιζουόκα

1 ώρα πριν
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' με το προεδρικό ζεύγος του Καμερούν (φωτ.: EPA / Luca Zennaro)

Πάπας Λέων: «Ο κόσμος ρημάζεται από μια χούφτα τυράννους»

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της εκδήλωσης.

Χρόνης Αηδονίδης: Μικρά Ασία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θράκη συναντιούνται σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον Λυκαβηττό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign