pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συναυλία Αγάπης από τον Ποντιακό Σύλλογο Waiblingen

30/01/2013 - 12:47μμ
Συναυλία Αγάπης από τον Ποντιακό Σύλλογο Waiblingen
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ποντιακός Σύλλογος « Αργοναύτες» Waiblingen στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του διοργάνωσε μια φιλανθρωπική συναυλία την Κυριακή 16.12.2012 που έφερε τον τίτλο: « Ιχνηλατώντας την ελληνική παράδοση» η οποία κατά γενική ομολογία ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια που στέφθηκε τελικά από επιτυχία.
 
Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε μια τέτοιου είδους πολιτιστική συναυλία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Γερμανών που παρακολούθησαν το θαύμα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν μέσο μιας γιγαντοοθόνης φωτογραφίες από το κάθε διαμέρισμα –πόλεις- νησιά, της Ελλάδος όπου γεννήθηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Μικρά διαμαντάκια τα παραδοσιακά μας τραγούδια, ξεχύθηκαν στην αμφιθεατρική αίθουσα της πόλης Waiblingen, ένας μοναδικός μουσικός περίπατος από τραγούδια του Πόντου, της Θράκης της Ηπείρου της Κρήτης της Σμύρνης της Μακεδονίας και του Βυζαντίου, τραγούδια του ελληνικού λαού και του λαϊκού πολιτισμού του.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου κ. Ιωάννη Ιντζέ ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του συλλόγου κατά το έτος 2012, τον κ. Ιντζέ μετέφρασε στη Γερμανική γλώσσα ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Θεοχάρης Κριθαρίδης. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Νομάρχης της πόλης κ. Andreas Hesky ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι με την παρουσία, τη συμμετοχή, την ευγενική και αφιλοκερδή προσφορά τους στήριξαν τη διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη ανέλαβε ο μουσικός κ. Γεώργιος Πουλαντσακλής μαζί με τους επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων όπως: O Χάρης Πορφυρίδης με λαούτο, ο Σάκης Ξενούδης με κανονάκι, ο Γιώργος Τσαϊρίδης με κρουστά, ο Γιάννης Κουτσάκης με κρουστά και ο Ιατρούδης Κώστας με τσέλο. Συμμετείχαν και οι τραγουδιστές Αλέξης Παρχαρίδης, και η Σουμέλα Χατζηκαμάνου .

Η όλη διοργάνωση και ο στόχος της εκδήλωσης είχε δυο σκέλη το φιλανθρωπικό και το πολιτιστικό, να ξαναθυμηθούμε και να ξαναθυμίσουμε σε όλους ποιος είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός και τι προσέφερε σε όλους τους τομείς στην ανθρωπότητα… μου θύμισε αυτό που κάποτε είχε πει Ο Bertolt Brecht:«Η τέχνη δεν είναι ο καθρέπτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά η σφύρα που τη διαμορφώνει». Αυτήν τη «σφύρα» πρέπει ο καθένας από εμάς να τη χρησιμοποιήσει δημιουργικά για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας στο χώρο που ζούμε.
 
Μέσα στη γενικότερη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την πατρίδα μας . Μέσα στην ανασφάλεια που όλους μας έχει κυριεύσει…Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πιστεύω ότι διά μέσου τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων επιτυγχάνεται η επικοινωνία η οποία επιτρέπει (κατά την γνώμη μου )στους λαούς (στην προκειμένη περίπτωση Ελλήνων και Γερμανών )να έχουν έναν ανοικτό διάλογο και είναι αυτός ο διάλογος που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία, να προτείνουμε λύσεις και να μετέχουμε δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα.

Τα τελευταία χρόνια εδώ στην Γερμανία όπου ζούμε βλέπουμε μια στροφή των νέων ανθρώπων προς ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις και αυτό δεν μπορεί παρά να δίνει ελπίδα και προοπτική στον κάθε Έλληνα που ως κοσμοπολίτης ζει και εργάζεται σε πολλά κράτη της Ευρώπης.

Το παράδειγμα του ποντιακού συλλόγου «Αργοναύτες» Waiblingen με τη διοργάνωση αυτής της συναυλίας που σκοπό είχε την οικονομική ενίσχυση του παιδικού αντικαρκινικού ιδρύματος (Deutsche Kinderkrebsstiftung με έδρα τη Βόννη) καλούνται να μιμηθούν και άλλοι Ελληνική πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εδώ στην Γερμανία. Είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος που πρέπει να στραφούμε στους εαυτούς μας, να δημιουργήσουμε και να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας. Τον πολιτισμό που αποτελεί το πιο πολύτιμο μας αγαθό . Δημιουργώντας πολιτισμό, δημιουργούμε αντιστάσεις.

Γράφει η Σιδηροπούλου Ελένη

Πηγή: europolitis.eu

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασικαλοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Χρυσό με τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ η Ιακωβάκη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: safaritravelplus / commons.wikimedia.org)

Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές Παλαιστινίων

2 ώρες πριν
Εικόνα από την αστυνομική επιχείρηση (φωτ.: EPA / John van Der Tol)

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, λόγω εντοπισμού εργαστηρίου παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα της παράστασης)

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Η Θεατρική Ομάδα «Εν Τέχνη» ανεβάζει τις «Νύφες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign