pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνεχίζουμε με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων!

29/01/2013 - 10:54πμ
Συνεχίζουμε με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 έκοψε την βασιλόπιτα του. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση της νέας χρονιάς  τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να δεχθούν τις ευχές από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Βουλευτής κ. Σαλτούρος Δημήτριος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαϊτίδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη Φώτη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Θεοχάρους ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Τσολακίδη Βασίλη,  ο Ποντιακής καταγωγής  Διοικητής της ΧΧV ΤΘ/Τ, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’.Σ.Σ., εκπρόσωπος του Βουλευτή και π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Φωτιάδης Νικόλας και Ταρενίδης Παναγιώτης, Πρόεδροι Συλλόγων, σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα, το λαμπρό παιδί από την Μεσορόπη Καβάλας, που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να σώσει από την φωτιά τα δύο αδελφάκια του. Ο χιονιάς και το περασμένο της ώρας δεν επέτρεψαν τον πατέρα και αδέλφια του να παραβρεθούν στην εκδήλωση παρά το γεγονός ότι έφθασαν μέχρι την Ξάνθη αλλά επέστρεψαν φοβούμενοι επιδείνωση του καιρού.

Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος κ. Ρωμανίδης μετά τις ευχές  σημείωσε: «Καινούργια χρονιά με ελπίδες και υποσχέσεις και για τον Σύλλογο μας. Ενάντια στις δυσκολίες των καιρών, συνεχίζουμε. Με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων.«Μη πλουσιαίντς και χαίρεσαι κ’ εφτωχαίντς και κλαίς» έλεγαν στην Πατρίδα. Έχουμε την αγάπη των μελών του Συλλόγου. Την συνδρομή της δραστήριας νεολαίας μας. Το ακούραστο σθένος των γυναικών του συλλόγου.

Συνεχίζουμε με σεβασμό στην παράδοση μας. Την ιστορία, τις μνήμες και τις πατρίδες των προγόνων μας. Όπου υπάρχουν οι ρίζες μας. Στη γη που έχει κρύψει στα σπλάχνα της χιλιάδες νεκρούς μας ανά τους αιώνες. Στους τόπους που είναι γεμάτοι με ιστορικές μνήμες και κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στον Τηλέμαχο και την αυτοθυσία του, κλείνοντας την ομιλία του με λόγια συμμαθητών του « … πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ σε σένα, ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους σαν κι εσένα, που μας κάνουν να έχουμε ακόμα ελπίδες, να πιστεύουμε πως τα όνειρά μας είναι πραγματοποιήσιμα  και  κυρίως πως αξίζει να προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε.»

Στους χαιρετισμούς τους οι εκλεκτοί παρόντες εξήραν το έργο του συλλόγου, συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκαν τα καλλίτερα για τον σύλλογο.

Με αφορμή τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ηρωική πράξη του Τηλέμαχου, ο ομιλητής της βραδιάς κ. Μουσόπουλος Αθανάσιος ανέπτυξε, σύντομα και μεστά, το θέμα «Παιδεία, από την αρχή», τονίζοντας: «Η σημερινή παιδεία, όχι μόνο η ελληνική, είναι «παιδεία χαμηλών πτήσεων», καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα παραμελούν τον παράγοντα «άνθρωπος». Ουσιαστική παιδεία θεμελιώνεται στη δική μας πραγματική ζωή του νέου ελληνισμού, στο εκφραστικό του όργανο, τη γλώσσα του ελληνικού λαού και στη ζωντανή παράδοσή του. Όλοι στη ζωή μας πρέπει διαρκώς να εναλλάσσουμε το ρόλο του καλού δασκάλου και του καλού μαθητή.»

Ιδιαίτερα σημαντική η πρόταση του κ. Μουσόπουλου, την οποία και θα προωθήσουμε, να αναλάβει η νεολαία του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού την ανέγερση μνημείου στο χωριό Μεσορόπη όπου έχασε την ζωή του ο αριστούχος μαθητής Τηλέμαχος.

 Στον ομιλητή δόθηκε αναμνηστική πλακέτα ευχαριστώντας τον για την συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και  για την 40χρονη προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Βραβεύθηκαν συνολικά 13 μαθητές και μαθήτριες. Στους βραβευθέντες απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα και βιβλία που μας παρεχώρησαν οι «εκδόσεις Σπανίδη».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Βέρτη Βαρβάρα
Γαβριηλίδης Σάββας
Μακρίδης Ελευθέριος
Κατσούλης Πέτρος
Μακρίδου Χρυσούλα
Παπαδοπούλου Ελισσάβετ
Κόκκινος Βασίλειος
Μουρατίδης Παναγιώτης
Γουναρίδης Μιχαήλ

ΛΥΚΕΙΟ

Κουραμίδης Κωνσταντίνος
Γκουδίνα Αναστασία
Παπαδόπουλος Σπυρίδων

ΑΕΙ – ΤΕΙ

Κωνσταντινίδου Κυριακή – ΤΕΙ Λάρισας
   
Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας , στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Αρχείο «Θ»)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξης Παρχαρίδης: Η ποντιακή μουσική μάς κράτησε ζωντανούς μέσα στους αιώνες

4/06/2026 - 5:22μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
Ο Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκδήλωση της 50ής Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σουφλί. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Lazaros Kampouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Με την ιστορική μνήμη η 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία – Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σουφλί

2/06/2026 - 10:53μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Εφιάλτης δύο ετών για 30χρονη στη Θεσσαλονίκη – Ποινή φυλάκισης 17 ετών στον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ισόπαλη η Eθνική με τη «μουντιαλική» Σουηδία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις» – Ζελένσκι: «Αρκετά με τον πόλεμο»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign