pontosnews.gr
Κυριακή, 7/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνεχίζουμε με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων!

29/01/2013 - 10:54πμ
Συνεχίζουμε με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 έκοψε την βασιλόπιτα του. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση της νέας χρονιάς  τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να δεχθούν τις ευχές από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Βουλευτής κ. Σαλτούρος Δημήτριος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαϊτίδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη Φώτη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Θεοχάρους ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Τσολακίδη Βασίλη,  ο Ποντιακής καταγωγής  Διοικητής της ΧΧV ΤΘ/Τ, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’.Σ.Σ., εκπρόσωπος του Βουλευτή και π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Φωτιάδης Νικόλας και Ταρενίδης Παναγιώτης, Πρόεδροι Συλλόγων, σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα, το λαμπρό παιδί από την Μεσορόπη Καβάλας, που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να σώσει από την φωτιά τα δύο αδελφάκια του. Ο χιονιάς και το περασμένο της ώρας δεν επέτρεψαν τον πατέρα και αδέλφια του να παραβρεθούν στην εκδήλωση παρά το γεγονός ότι έφθασαν μέχρι την Ξάνθη αλλά επέστρεψαν φοβούμενοι επιδείνωση του καιρού.

Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος κ. Ρωμανίδης μετά τις ευχές  σημείωσε: «Καινούργια χρονιά με ελπίδες και υποσχέσεις και για τον Σύλλογο μας. Ενάντια στις δυσκολίες των καιρών, συνεχίζουμε. Με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων.«Μη πλουσιαίντς και χαίρεσαι κ’ εφτωχαίντς και κλαίς» έλεγαν στην Πατρίδα. Έχουμε την αγάπη των μελών του Συλλόγου. Την συνδρομή της δραστήριας νεολαίας μας. Το ακούραστο σθένος των γυναικών του συλλόγου.

Συνεχίζουμε με σεβασμό στην παράδοση μας. Την ιστορία, τις μνήμες και τις πατρίδες των προγόνων μας. Όπου υπάρχουν οι ρίζες μας. Στη γη που έχει κρύψει στα σπλάχνα της χιλιάδες νεκρούς μας ανά τους αιώνες. Στους τόπους που είναι γεμάτοι με ιστορικές μνήμες και κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στον Τηλέμαχο και την αυτοθυσία του, κλείνοντας την ομιλία του με λόγια συμμαθητών του « … πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ σε σένα, ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους σαν κι εσένα, που μας κάνουν να έχουμε ακόμα ελπίδες, να πιστεύουμε πως τα όνειρά μας είναι πραγματοποιήσιμα  και  κυρίως πως αξίζει να προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε.»

Στους χαιρετισμούς τους οι εκλεκτοί παρόντες εξήραν το έργο του συλλόγου, συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκαν τα καλλίτερα για τον σύλλογο.

Με αφορμή τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ηρωική πράξη του Τηλέμαχου, ο ομιλητής της βραδιάς κ. Μουσόπουλος Αθανάσιος ανέπτυξε, σύντομα και μεστά, το θέμα «Παιδεία, από την αρχή», τονίζοντας: «Η σημερινή παιδεία, όχι μόνο η ελληνική, είναι «παιδεία χαμηλών πτήσεων», καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα παραμελούν τον παράγοντα «άνθρωπος». Ουσιαστική παιδεία θεμελιώνεται στη δική μας πραγματική ζωή του νέου ελληνισμού, στο εκφραστικό του όργανο, τη γλώσσα του ελληνικού λαού και στη ζωντανή παράδοσή του. Όλοι στη ζωή μας πρέπει διαρκώς να εναλλάσσουμε το ρόλο του καλού δασκάλου και του καλού μαθητή.»

Ιδιαίτερα σημαντική η πρόταση του κ. Μουσόπουλου, την οποία και θα προωθήσουμε, να αναλάβει η νεολαία του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού την ανέγερση μνημείου στο χωριό Μεσορόπη όπου έχασε την ζωή του ο αριστούχος μαθητής Τηλέμαχος.

 Στον ομιλητή δόθηκε αναμνηστική πλακέτα ευχαριστώντας τον για την συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και  για την 40χρονη προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Βραβεύθηκαν συνολικά 13 μαθητές και μαθήτριες. Στους βραβευθέντες απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα και βιβλία που μας παρεχώρησαν οι «εκδόσεις Σπανίδη».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Βέρτη Βαρβάρα
Γαβριηλίδης Σάββας
Μακρίδης Ελευθέριος
Κατσούλης Πέτρος
Μακρίδου Χρυσούλα
Παπαδοπούλου Ελισσάβετ
Κόκκινος Βασίλειος
Μουρατίδης Παναγιώτης
Γουναρίδης Μιχαήλ

ΛΥΚΕΙΟ

Κουραμίδης Κωνσταντίνος
Γκουδίνα Αναστασία
Παπαδόπουλος Σπυρίδων

ΑΕΙ – ΤΕΙ

Κωνσταντινίδου Κυριακή – ΤΕΙ Λάρισας
   
Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας , στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4/12/2025 - 4:48μμ
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

4/12/2025 - 12:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπλόκο αγροτών με τρακτέρ και μηχανήματα στον κόμβο της Εθνικής Οδού στη Νίκαια Λάρισας. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)

Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Μήνυμα αποκλιμάκωσης και διαβεβαιώσεις για τις πληρωμές

10 λεπτά πριν
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

34 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εγγονός του Θίο σε στιγμιότυπο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: Joyce N. Boghosian)

Από το «δόγμα Μονρόε», στη νέα στρατηγική Τραμπ – Τι αλλάζει

55 λεπτά πριν
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

1 ώρα πριν
Kάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας σε λεωφορειολωρίδα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Αττική: 2.500 νέες κάμερες και ψηφιακές κλήσεις – Πιλοτική εφαρμογή σε 8 σημεία

2 ώρες πριν
Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Υπαπαντής στο Κόμπουργκ (φωτ.: greekherald.com.au)

Μαζική κινητοποίηση για τη διάσωση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Κόμπουργκ της Μελβούρνης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign