pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco

20/01/2013 - 11:00πμ
Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια, η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται σήμερα στην δυτική επαρχία Yatagan στα Μούγλα της Τουρκίας, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην προσωρινή λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη καθηγητής Bilal Söğüt, του πανεπιστημίου Pamukkale, δήλωσε ότι η Στρατονίκεια είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Στράβων, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα(281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Στρατονίκη και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο. «Αυτή είναι μια ζωντανή αρχαιολογική πόλη. Είναι μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη πόλη όπου οι κατασκευές έχουν διασωθεί στο σύνολό τους από την αρχαία περίοδο. Για το λόγο αυτό η πόλη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τελειώσουμε την δουλειά φέτος και θα παραδώσουμε τα απαραίτητα έντυπα στην Γενική Διεύθυνση Μουσείων».
 
Οι ανασκαφές του 2012
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι οι τελευταίες ανασκαφές άρχισαν στην Στρατονίκεια τον Ιούνιο του 2012 με τη συμμετοχή 50 ακαδημαϊκών και φοιτητών από οκτώ πανεπιστήμια,καθώς και 40 εργαζομένων.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η κάθε ακαδημαϊκή εργασία διεξάχθηκε στον χώρο της ειδικότητας της,κυρίως στο αρχαίο θέατρο, στο γυμνάσιο, στη βασιλική, στους τάφους και στα τείχη της πόλης. «Κατασκευές από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας πόλης αποκαταστάθηκαν προκειμένου να γίνουν επισκέψιμες για το κοινό. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει Ελληνικές, λατινικές και οθωμανικές γραφές μαζί με τα κτίρια. Η πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικό υλικό», προσθέτει.
 
Ο Söğüt ανέφερε ότι 725 αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2012 και όλα έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί. «225 από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να πάνε απευθείας για έκθεση στο κοινό. Όλες οι συζητήσεις σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και τα αντικείμενα παραδόθηκαν στο Μουσείο στα Μούγλα. Οι στήλες που βρέθηκαν στη δυτική οδό αναστυλώθηκαν. Κοιτάζοντας κάποιος αυτό το φαρδύ δρόμο, πλάτους 10 μέτρων, είναι αρκετό για να κατανοήσει το μεγαλείο της Στρατονίκειας».
 
Λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα
 
ΟSöğüt δήλωσε ότι το θέατρο της πόλης είχε κατασκευαστεί μαζί με ναό. «Η Στρατονίκεια είναι ένα από τα μέρη όπου κάποιος μπορεί να δει την άριστη σχέση θεάτρου και ναού. Το θέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων, έχει ανασκαφεί και οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο τέλειο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας εποχής έχει βρεθεί στο θέατρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα».
 
Ο Söğüt είπε επίσης ότι η αποκατάσταση του Οίκου HasanŞar στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης θα ολοκληρωθεί φέτος με κονδύλια από το γραφείο του Διοικητή της περιφέρειας Μούγλων.

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

28/06/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

27/06/2026 - 11:08μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

27/06/2026 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από το συναπάντημα που έγινε το 2024, στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (πηγή: YouTube / 
Tsam's Sky)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το λάλεμαν τη παρχαρομάνας» επιστρέφει στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – Μια γιορτή παράδοσης, γεύσεων και δημιουργίας

27/06/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Με ποντιακή ορμή στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στον Διόνυσο

27/06/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
Τουρκικές σημαίες και ταμπέλα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κάτω από την Πλατυτέρα. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μελών της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας στην Παναγία Σουμελά, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κατερίνα Δουβλέκα)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Παναγία Σουμελά – «Θα την μεταφέρουμε στο μέλλον», λέει ο υπουργός Πολιτισμού

26/06/2026 - 6:58μμ
Από ψηλά, πυρρίχιος χορός σέρρα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ναύπλιο: Για τα 30 χρόνια του Εργαστηρίου «Ελληνικού Χορού» στήθηκε μεγάλη γιορτή για τον Πόντο

26/06/2026 - 6:34μμ
Από τη Λαμία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Χορός στην Παναγία Σουμελά και επιστροφή στις ρίζες του Πόντου

26/06/2026 - 3:34μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Με χιλιάδες επισκέπτες και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή άνοιξε η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού

26/06/2026 - 2:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Μουντιάλ 2026: Άνετα το 3Χ3 η Αργεντινή – Ματσάρα και πρόκριση για Αλγερία, Αυστρία

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Κολομβία προσπέρασε την Πορτογαλία – Πρόκριση για το Κονγκό

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

Μουντιάλ 2026: Ο Μπέλιγχαμ λύτρωσε την Αγγλία – Συνεπής στην πρόκριση η Κροατία

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign