pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco

20/01/2013 - 11:00πμ
Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια, η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται σήμερα στην δυτική επαρχία Yatagan στα Μούγλα της Τουρκίας, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην προσωρινή λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη καθηγητής Bilal Söğüt, του πανεπιστημίου Pamukkale, δήλωσε ότι η Στρατονίκεια είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Στράβων, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα(281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Στρατονίκη και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο. «Αυτή είναι μια ζωντανή αρχαιολογική πόλη. Είναι μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη πόλη όπου οι κατασκευές έχουν διασωθεί στο σύνολό τους από την αρχαία περίοδο. Για το λόγο αυτό η πόλη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τελειώσουμε την δουλειά φέτος και θα παραδώσουμε τα απαραίτητα έντυπα στην Γενική Διεύθυνση Μουσείων».
 
Οι ανασκαφές του 2012
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι οι τελευταίες ανασκαφές άρχισαν στην Στρατονίκεια τον Ιούνιο του 2012 με τη συμμετοχή 50 ακαδημαϊκών και φοιτητών από οκτώ πανεπιστήμια,καθώς και 40 εργαζομένων.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η κάθε ακαδημαϊκή εργασία διεξάχθηκε στον χώρο της ειδικότητας της,κυρίως στο αρχαίο θέατρο, στο γυμνάσιο, στη βασιλική, στους τάφους και στα τείχη της πόλης. «Κατασκευές από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας πόλης αποκαταστάθηκαν προκειμένου να γίνουν επισκέψιμες για το κοινό. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει Ελληνικές, λατινικές και οθωμανικές γραφές μαζί με τα κτίρια. Η πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικό υλικό», προσθέτει.
 
Ο Söğüt ανέφερε ότι 725 αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2012 και όλα έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί. «225 από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να πάνε απευθείας για έκθεση στο κοινό. Όλες οι συζητήσεις σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και τα αντικείμενα παραδόθηκαν στο Μουσείο στα Μούγλα. Οι στήλες που βρέθηκαν στη δυτική οδό αναστυλώθηκαν. Κοιτάζοντας κάποιος αυτό το φαρδύ δρόμο, πλάτους 10 μέτρων, είναι αρκετό για να κατανοήσει το μεγαλείο της Στρατονίκειας».
 
Λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα
 
ΟSöğüt δήλωσε ότι το θέατρο της πόλης είχε κατασκευαστεί μαζί με ναό. «Η Στρατονίκεια είναι ένα από τα μέρη όπου κάποιος μπορεί να δει την άριστη σχέση θεάτρου και ναού. Το θέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων, έχει ανασκαφεί και οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο τέλειο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας εποχής έχει βρεθεί στο θέατρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα».
 
Ο Söğüt είπε επίσης ότι η αποκατάσταση του Οίκου HasanŞar στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης θα ολοκληρωθεί φέτος με κονδύλια από το γραφείο του Διοικητή της περιφέρειας Μούγλων.

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» στον Μαυρόβατο Δράμας, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαυρόβατος Δράμας: Παρακάθ’ με μνήμη, λόγο και χαμόγελο

3/01/2026 - 12:49μμ
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών, περίπου το 160-170 μ.Χ. Χρησίμευε ως νιπτήρας για την κρήνη του Τίγρη (πηγή: Museo Pio-Clementino, Octagon, Apollon Hal/ Μουσείο Βατικανού/ Jastrow)
ΠΟΝΤΟΣ

Λόχος των Αμαζόνων: Μια ιδέα του Ποτέμκιν που έκαναν πραγματικότητα Ελληνίδες σύζυγοι και κόρες των ανδρών του Τάγματος της Μπαλακλάβα

3/01/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/Etienne Laurent)

Έφυγε από τη ζωή η Εύα Σλος, ετεροθαλής αδελφή της Άννας Φρανκ

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής

30 λεπτά πριν
Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο της Νίκαιας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Τιμητική βράβευση και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείο/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για οικογενειακή βία έφερε στο φως ένα μικρό οικιακό οπλοστάσιο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign