pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Έτοιμοι να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια

18/01/2013 - 8:57πμ
Ρωσία: Έτοιμοι να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πάνω από 800.00 άνθρωποι στη Ρωσία αναμένεται να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια βουτώντας, την Παρασκευή το βράδυ, στις οπές από πάγο σε σχήμα σταυρού που ανοίγονται σε ποτάμια και λίμνες ολόκληρης της χώρας.

Την ημέρα των Θεοφανείων, σε 52 σημεία της Μόσχας θα δημιουργηθούν 55 υδάτινοι χώροι που θα αναπαριστούν τον Ιορδάνη ποταμό. Στα προάστια της Μόσχας θα υπάρχουν 69 τέτοια μέρη, ενώ συνολικά στη χώρα, οι παγωμένες επιφάνειες που θα διατρηθούν θα είναι περίπου 2.600. Σε πολλά μέρη θα δημιουργηθούν θερμαινόμενοι χώροι με κουζίνες εκστρατείας. Οι προκαθορισμένοι τόποι που θα υποδεχθούν όσους σπεύσουν να βουτήξουν, θα είναι διαθέσιμοι από τις 7 το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου, έως την επόμενη μέρα.

Τα Θεοφάνεια του Κυρίου είναι η χριστιανική γιορτή προς τιμή της Βαπτίσης του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, στον Ιορδάνη ποταμό. Η γιορτή παραδοσιακά συνοδεύεται από μαζική πτώση στο νερό, σε ειδικές τρύπες οι οποίες ανοίγονται στον πάγο που καλύπτει τις επιφάνειες λιμνών και ποταμών, συμβολίζοντας τον Ιορδάνη.

Παγωμένες βουτιές

Στα οργανωμένα σημεία για τις καταδύσεις θα βρίσκεται σε επιφυλακή ιατρικό προσωπικό. Υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πιστών θα είναι περίπου 2.500 διασώστες. Επίσης, στα μέρη όπου θα διεξαχθεί το έθιμο θα βρίσκονται αυτοκίνητα, οχήματα χιονιού και φουσκωτά σκάφη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, οι προβλεπόμενες δυνάμεις θα είναι αρκετές, παρά το γεγονός ότι εκείνοι που θα βουτήξουν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 800.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου όσον αφορά τη Μόσχα, την ασφάλεια θα κληθούν να εγγυηθούν περισσότερα από 436 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 99 προέρχονται από την εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία. Επίσης, στα σημεία όπου θα βουτήξει ο κόσμος, θα στηθούν 42 σκηνές για να ζεσταθούν αυτοί που θα προσέλθουν και για να τους προσφερθεί τσάι.

Οι ομάδες διάσωσης, πριν επιτρέψουν την προσέλευση στον πάγο, θα μετρήσουν παντού το πάχος του. Στη Μόσχα αυτό το διάστημα, το πάχος του πάγου φτάνει τα 30-35 εκατοστά. Ενώ ύστερα, προκειμένου κανένας από τους πιστούς να μην αντιμετωπίσει την ημέρα των Φώτων τυχόν προβλήματα με την καρδιά ή λόγω υποθερμίας, θα εξεταστούν από γιατρούς.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την κολύμβηση στο παγωμένο νερό είναι η υποθερμία, όταν δηλαδή ο οργανισμός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει. Γι’ αυτό, οι γιατροί συστήνουν η παραμονή στο νερό να μην είναι μεγαλύτερη από δύο λεπτά.

Ιχθυέλαιο κατά της υποθερμίας

Πριν τη βουτιά στο παγωμένο νερό, προκειμένου να αποφευχθεί η υποθερμία, συνιστάται να πιει κανείς όχι κάποιο αλκοολούχο, αλλά ιχθυέλαιο. Ως την ανοιγμένη στον πάγο οπή, οι διασώστες συμβουλεύουν να φτάσει κανείς φορώντας τα υποδήματά του, καθώς τα πόδια είναι αυτά που παγώνουν πρώτα. Η αφαίρεση των ρούχων πρέπει να γίνει σταδιακά. Αρχικά, να αφαιρεθεί το μπουφάν ή το παλτό, μετά από μερικά λεπτά τα παπούτσια, και μόνο ύστερα να μείνει κανείς με το μαγιό. 

Για να διατηρηθεί η θερμότητα του σώματος, μπορεί αυτό να αλειφτεί με παχιά κρέμα. Μετά το μπάνιο, πρέπει αρχικά το σώμα να σκουπιστεί καλά με την πετσέτα, μετά να φορεθούν τα ρούχα και να ακολουθήσει ένα ζεστό ρόφημα.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, η λεγόμενη «παγωνιά των Θεοφανείων» είναι ωφέλιμη μόνο για τους σκληραγωγημένους ανθρώπους. Η κατάδυση στο κρύο νερό είναι επικίνδυνη ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν βρογχικές παθήσεις, καθώς και προβλήματα με την καρδιά ή την πίεσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, πέρυσι στη Μόσχα βούτηξαν κατά την εορτή των Φώτων περίπου 92.000 άτομα. Τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Δυο κοπέλες παραλίγο να πνιγούν στη δεξαμενή της περιοχής Χίμκι. Η μία γλίστρησε στον πάγο και τραυματίστηκε πέφτοντας πάνω στο χείλος του ειδικά κομμένου πάγου, ενώ η δεύτερη έχασε τις αισθήσεις της την ώρα που βρισκόταν στο νερό. Και οι δύο διασώθηκαν από το προσωπικό του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Πηγή: rbth.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

2/11/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

1/11/2026 - 11:51μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

1/11/2026 - 10:10μμ
Η ΜΚΟ είχε για έδρα της καφετέρια στην Καλαμαριά (φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεές εκατομμυρίων μέσω της ΜΚΟ κατέληγαν σε πολυτελή ζωή και στημένους αγώνες – H έδρα της σε καφετέρια στην Καλαμαριά

1/11/2026 - 9:13μμ
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ίλιον: 18χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι στον 61χρονο πατέρα του

1/11/2026 - 8:47μμ
Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Ο «Αργύρης», ο «Μπούμπου» και ο χαλκός της τραγωδίας

1/11/2026 - 7:19μμ
Η μία από τις δύο νταλίκες που ενεπλάκη στο τροχαίο στην Εγνατία Οδό. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤnews)
ΕΛΛΑΔΑ

Εγνατία Οδός: Σύγκρουση φορτηγών και καραμπόλα έξι οχημάτων στα διόδια Πολυμύλου

1/11/2026 - 7:15μμ
Ρώσοι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο στοιχείων σε περαστικούς κοντά στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ανήλικος κρατείται για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης – Το «ευχαριστώ» της FSB στις ΗΠΑ

1/11/2026 - 6:58μμ
Ιρανή περπατά μπροστά από αντιαμερικανική τοιχογραφία με θέμα τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Το Ορμούζ στο τραπέζι στην Ντόχα, με τον Τραμπ να απειλεί με νέα πλήγματα

1/11/2026 - 6:34μμ
Πλημμυρισμένες αυλές στο Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Πλημμύρες στο Αλωνάκι – Αυτοκίνητα και αυλές μέσα στις λάσπες

1/11/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

3 ώρες πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)

Μελίσσια: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ιστορικές Ρίζες Ποντιακού Μέλλοντος» του Γιώργου Χατζηελευθερίου

3 ώρες πριν

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

3 ώρες πριν
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV