pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πειραιάς: Στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρωπής

12/01/2013 - 12:16μμ
Πειραιάς: Στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρωπής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2012 ήταν η χρονιά που ο Πειραιάς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην διακίνηση containers, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη νέα χρονιά όντας ένα από τα 10 κορυφαία εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης!

Σε σχέση με το 2011 όταν και διακινήθηκαν μέσω Πειραιά (ΣΕΠ και ΟΛΠ) 1.650.000 teu, πέρσι ο αριθμός ανέβηκε στο 2.734.000 teu, αύξηση της τάξεως του 30% δηλαδή!

Σημείωση: teu είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την υπολογισμό του μεγέθους των containers. Σημαίνει Twenty-foot Equivalent Unit, δηλαδή container ισοδύναμο με ένα που έχει ύψος 20 πόδια. Ενώ τα περισσότερο containers που περνούν από το λιμάνι του Πειραιά είναι τέτοια, υπάρχουν κι άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Άρα το φετινό 2.734.000 δεν σημαίνει ότι πέρασαν και 2.734.000 containers, αλλά αγαθά που θα γέμισα ισόποσα containers των 20 ποδιών.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ESPO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων, ο Πειραιάς, αν συνεχίζει με αυτό το ρυθμό και στο νέο έτος, θα ανεβεί στην 7η θέση, από την 10η που έφτασε το 2012! H ΣΕΠ (Cosco) ξεπέρασε μάλιστα το στόχο που είχε θέσει για το 2012, ενώ και ο ΟΛΠ είχε σημαντική αύξηση στα νούμερα που έκανε (ανέβηκαν κατά 76,5% και 27,5% σε σχέση με πέρσι, αντίστοιχα).

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η κρίση που πλήττει τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια, ευνοεί τον Πειραιά. Και οι νέες συμφωνίες που έκλεισε η Cosco, αλλά κυρίως το γεγονός πως πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους την Κίνα, προτιμούν να τα εκφορτώνουν στον Πειραιά και όχι, ας πούμε, στη Βαρκελώνη ή το Ρότερνταμ, για να καίνε λιγότερα καύσιμα (από τον Πειραιά, στη συνέχεια, τα διοχετεύουν μέσω τρένων και φορτηγών στην υπόλοιπη Ευρώπη), σημαίνουν ότι το 2013 τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Στα σχέδια της ΣΕΠ για το 2013 υπάρχει η επέκταση του κέντρου Logistics ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερες. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις της ΣΕΠ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η ετήσια δυνατότητα διακίνησης containers της εταιρεία θα έχει φτάσει τα 3.600.000 teu.

Μαζί με την δυνατότητα του ΟΛΠ και αν τελικά καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή τη χωρητικότητα, οι δύο εταιρείες θα βρίσκονται στη θέση να κάνουν τον Πειραιά ένα από τα 5 σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης και –γιατί όχι- να τον κρατήσουν εκεί, ακόμη κι όταν τελειώσει η κρίση και πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews
ΕΛΛΑΔΑ

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

24/12/2025 - 11:43μμ
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, στη Λάρισα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας και τα Χριστούγεννα οι αγρότες – «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα»

24/12/2025 - 8:13μμ
Ισχυρή βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα με καταρρακτώδεις βροχές: Πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική και δυτική Ελλάδα

24/12/2025 - 7:24μμ
Ανακαινισμένο δωμάτιο στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο – ασφαλιστικές: Έρχεται το πρώτο νοσοκομείο με μοντέλο τύπου ΣΔΙΤ

24/12/2025 - 7:00μμ
Λάκης Γαβαλάς και Σουζάνα Κεγγίτση (φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορταστικό μακιγιάζ με λάμψη Χριστουγέννων από τη Σουζάνα Κεγγίτση και το MadWalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ

24/12/2025 - 3:34μμ
Βροχερή η μέρα σήμερα Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βροχές και καταιγίδες από το πρωί – Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα

24/12/2025 - 3:15μμ
Γενική άποψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: thpa.gr/el/)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πυρομαχικό υλικό, πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

24/12/2025 - 2:00μμ
Τα καλάντα των Χριστουγέννων άκουσε ο ΠτΔ από μέλη της Προεδρικής Φρουράς, ανάμεσά τους και ο Πόντιος αντάρτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Προεδρική Φρουρά και Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων τα… είπαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

24/12/2025 - 11:57πμ
(Φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Με κάθε Ευχοστολίδι διπλή προσφορά στα παιδιά

24/12/2025 - 11:30πμ
Εικόνα από το μπλόκο στη Θήβα, πριν αρχίσει η έξοδος των εκδρομέων (φωτ.: Αντώνης Νικολόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Για γερά νεύρα η έξοδος των εκδρομέων προς κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

24/12/2025 - 10:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

8 ώρες πριν
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

9 ώρες πριν
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

10 ώρες πριν
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

10 ώρες πριν
Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

11 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign