pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μελισσανίδης: Ο Πόντιος επιχειρηματίας που κατέκτησε τον κόσμο!

12/01/2013 - 11:08πμ
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρών στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης εξακολουθεί να δείχνει την ελπίδα. Με μία κίνηση – ματ απέδειξε ότι όχι μόνον η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αλλά και να βγει από την κρίση πιο δυνατή.

Λίγο πριν κλείσει το 2012 ο όμιλος της Aegean, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΒP Hellas στη Δραπετσώνα!  Η επιχειρηματική αυτή κίνηση δεν είναι και η μοναδική, όπου ο πόντιος επιχειρηματίας εξαγοράζει δραστηριότητες πολυεθνικών οίκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ενδεικτικά μπορεί να σημειώσει κανείς την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Texaco στον Ασπρόπυργο, τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά και τις αντίστοιχες υποδομές της Exxon-Μobil στην Αίγυπτο.

Ο τερματικός σταθμός της BP Hellas, που εξαγόρασε η Aegean,  είναι τοποθετημένος σε στρατηγική θέση, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Αποτελεί δε τον πυρήνα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Ουκρανία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σκόπια). Από τις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να διακινηθούν ετησίως 60 εκατομμύρια λίτρα λιπαντικών και να τροφοδοτηθεί πάνω από το 40% των εγχωρίως παραγόμενων λιπαντικών στη χώρα μας.

«Η απόκτηση των εγκαταστάσεων της BP Hellas στη Δραπετσώνα αποτελεί το πρώτο βήμα» ανέφερε μιλώντας στο statbank.gr ανώτατος παράγοντας του ομίλου της Aegean προσθέτοντας «σύντομα θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αυτών έτσι να αξιοποιηθεί πλήρως η στρατηγική θέση  τους τόσο στην εγχώρια όσο και τις ξένες αγορές».

Η Ιστορία

Οι εγκαταστάσεις ευρίσκονται στη Δραπετσώνα εδώ και 90 χρόνια. Το 1914 η εταιρεία πετρελαίων Standard Oil Company, θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αγόρασε έκταση 40 περίπου στρεμμάτων, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας.  Σκοπός της νεοϊδρυθείσας εταιρείας ήταν «η ίδρυσις και εκμετάλλευσις αποθηκών πετρελαίων και πάσα εν γένει πράξις και επιχείρησις σχετιζόμενη με την βιομηχανία πετρελαίου».

Στα χρόνια που ακολούθησαν η ιδιοκτήτρια εταιρεία μετονομάσθηκε το 1930 σε Socony Vacuum Company και το 1955 σε Mobil Oil Hellas. Το 1984 μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου τα καύσιμα και από τότε η εγκατάσταση δραστηριοποιείται στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση λιπαντικών.

Το 2000 την εγκατάσταση την αγόρασε η ΒP Hellas A.E.  Μετά από την ανακαίνιση του 1998 το εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών της Δραπετσώνας έγινε ένα από τα πλέον σύγχρονα αναμικτήρια της εταιρείας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της για την εμπορία λιπαντικών.

Εντυπωσιακά ωστόσο είναι ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος. Αυτό διαθέτει προβλήτα που μπορεί να δεχτεί πλοία μέχρι 30.000 ΜΤ, ενώ δύο ξεχωριστές γραμμές σωληνώσεων οδηγούν τα βασικά λιπαντικά και τα πρόσθετα στις είκοσι και πλέον δεξαμενές αποθήκευσής τους. Ο τεχνικός εξοπλισμός και οι δυνατότητες του συγκροτήματος είναι οι καλύτερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι που διαθέτει η εγκατάσταση είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της δίνοντας τη δυνατότητα στις μπάρτζες να διανέμουν τα λιπαντικά στα δεξαμενόπλοια χωρίς αυτά να χρειάζεται να ελλιμενιστούν, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα.

Είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς ευρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων – Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Σε αυτή την πλεονεκτική γεωγραφική θέση είναι εγκατεστημένο το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών, εκεί όπου ο μικρός Δημήτρης έπαιζε με τα άλλα παιδιά των προσφύγων από τον Πόντο.

Δημήτρης Μελισσανίδης, στη λίστα των Lloyd’s με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας    

Ελάχιστοι  Έλληνες επιχειρηματίες – είτε στον χώρο της ναυτιλίας είτε στους άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας –  είναι σε θέση να επιδείξουν μια τόσο ταχεία ανοδική πορεία όσο ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.  Από μια σχολή οδηγών, που ήταν και η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητας, ο ίδιος αποτελεί σήμερα έναν από τους κυριότερους παράγοντες στην διεθνή αγορά ναυτιλιακών καυσίμων. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι Lloyd’s τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελευταία τους έκδοση με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ας δούμε, όμως, τι σημειώνουν οι Lloyd’s.

Τα νέα γραφεία του ομίλου της Aegean, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ευρίσκονται στην προκυμαία του Πειραιά, θα έλεγε κανείς ότι «φωτογραφίζουν» έναν παγκόσμιο παίκτη ο οποίος διαχειρίζεται  έναν εκπληκτικό ετήσιο τζίρο: το ναυτιλιακό γκρουπ που διευθύνει ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης πραγματοποιεί έναν ετήσιο κύκλο εργασιών 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Το ήμισυ εξ αυτού πραγματοποιείται από το δίκτυο της εισηγμένης από το τέλος του 2006 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum. Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μια  παγκόσμια εταιρεία logistics καυσίμων

Η Aegean έχει παρουσία σε 20 αγορές, που εκτείνονται στην βόρεια και κεντρική Αμερική, την  Καραϊβική, την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή.
Στις πιο πρόσφατες κινήσεις του επιτελείου του κ. Μελισσανίδη είναι και η επίτευξη στρατηγικής συμμαχίας με την China Changjiang Bunker Co (Sinopec) η οποία έχει ως βασικό στόχο να εξυπηρετήσει τους πελάτες της Aegean σε κινέζικα παράκτια λιμάνια και διάφορους καίριους προορισμούς στον ποταμό Changjiang.
Πέραν αυτού, η εταιρεία επέκτεινε πρόσφατα τις δραστηριότητές της στην Ισπανία ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία νέων κέντρων παροχής υπηρεσιών σε επιλεγμένους κόμβους σε ολόκληρο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι ο στόλος του που αποτελείται από 67 δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού καυσίμων, σχεδόν όλα διπλού κύτους.  Από το 2007, η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης περισσότερων από 30 τέτοια σκάφη. Γίνεται λόγος για σύμβαση μεγαλύτερη των  350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη εταιρεία έχει στην θέση του chairman  τον εφοπλιστή Πέτρο Γεωργιόπουλο και president τον κ. Νικόλα Ταβλάριο – με έδρα και οι δύο τη Νέα Υόρκη – ο ιδρυτής κ. Μελισσανίδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος ενώ  διατηρεί τον τίτλο του επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης.

Οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ναυτιλιακές αγορές μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή των προμηθευτών, αλλά και για τους ίδιους  λόγους, η δύναμη των προμηθευτών καυσίμων πάνω στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αυξάνεται. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Μελισσανίδης  επέκτεινε την πίστωση στους έλληνες πλοιοκτήτες σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα, ένα ποσό εκπληκτικό γι’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Στις αξιοσημείωτες δραστηριότητες του ομίλου της Aegean περιλαμβάνονται επίσης τα δικά της λιπαντικά ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα τομέα όπου ο ελληνικός όμιλος επιχειρήσεων «κοιτάζει στα μάτια» τις μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες.

Κάτω από την ομπρέλα της Aegean λειτουργεί και  μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πρατηρίων στην εγχώρια αγορά καυσίμων: περίπου 550 βενζινάδικα υψώνουν την σημαία της Aegean στην αγορά

Ο όμιλος όμως της Aegean  αναπτύσσει και μία αμιγώς ναυτιλιακή δραστηριότητα η οποία επίσης εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης. Γίνεται λόγος για την θυγατρική εταιρεία Aegean Shipping, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του ιδρυτή του ομίλου. Η εταιρεία έχει παραγγελίες έξι δεξαμενοπλοίων – οικολογικού τύπου –  των 52.000 dwt στο ναυπηγείο Daesun. Η παράδοση των δεξαμενοπλοίων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 ενώ η υλοποίηση του συνολικού ναυπηγικού προγράμματος θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι ο στόλος της Aegean Shipping αποτελείται από πέντε Handysize και μεσαίου μεγέθους δεξαμενοπλοίων.

Πηγή: kourdistoportocali.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
Ο Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκδήλωση της 50ής Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σουφλί. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Lazaros Kampouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Με την ιστορική μνήμη η 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία – Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σουφλί

2/06/2026 - 10:53μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/PontosGenocide1919)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Λάρισα η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ – Απολογισμός και νέα σχέδια

2/06/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλεξάνδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΜΠΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»: Έξι ιστορικές περιοχές θα ενωθούν σε έναν κύκλο – «Στου Πόντου τη γη»

2/06/2026 - 2:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή (φωτ.: αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τέλος η Νέα Αριστερά από τη Βουλή: Μαζικές αποχωρήσεις στην Ολομέλεια – 39 οι ανεξάρτητοι βουλευτές

31 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/kyriakos.sachanidis/)

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Μια βραδιά τιμής και πολιτισμού για τον Κυριάκο Σαχανίδη

1 ώρα πριν
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε το ταξί, στο λιμάνι του Πειραιά στη θαλάσσια περιοχή της Πύλης Ε4      (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός ο οδηγός του ταξί που έπεσε στο λιμάνι

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιχείρηση «ΘΕΡΙΣΜΟΣ»: Το «ελληνικό FBI» εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα που ρήμαζε τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Μακεδονία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

ΗΠΑ: Η κάτω Βουλή διατάσσει να τερματιστεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράν, αλλά…

3 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/deeznutz1-3086161/)

Παγκόσμιο ρεκόρ: Στα 98,3 τρισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία των εκατομμυριούχων – «Κινητήρας» η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα χρηματιστήρια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign