pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Tο ελληνικό εστιατόριο για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος

7/01/2013 - 1:14μμ
Tο ελληνικό εστιατόριο για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ελληνική κουζίνα κάνει την πιο δυναμική έφοδό της και γίνεται θέμα συζήτησης στο Λονδίνο, αλλά και στα διεθνή έντυπα, χάρη στο εστιατόριο με το ελληνικότατο όνομα Mazi που υπόσχεται όχι μόνο ελληνική γαστρονομία αλλά και μια πραγματική ελληνική εμπειρία μοιρασιάς φαγητού και εμπειριών.

Η ελληνική γαστρονομία παραμένει ένα από τα πιο δυνατά σημεία της ελληνικής ταυτότητας, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη φήμη της χώρας. Το εστιατόριο Mazi στο Notting Hill (έχει ακόμα και αυλή με κληματαριά) έχει κατορθώσει μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας να γίνει θέμα συζήτησης και αγαπημένο θέμα στα αγγλικά αλλά και τα διεθνή έντυπα.

Γίγαντες Πρεσπών και μαρτίνι ελληνικού καφέ

Ιδιοκτήτες του είναι οι Χριστίνα Μουράτογλου και ο Γάλλος φίλος της Adrien Carre, ενώ την επιμέλεια της κουζίνας έχουν οι γνωστοί σεφ Γιώργος Βενιέρης (του Electra Palace στην Αθήνα) και Αθηναγόρας Κωστάκος (του Bill and Coo στη Μύκονο). Μάλιστα το περιοδικό Οlive ανακήρυξε την Χριστίνα Μουράτογλου γυναίκα του μήνα στο τεύχος Νοεμβρίου, χάρη στην επιτυχία του Mazi. Το εστιατόριο επιλέγει αυστηρά ελληνικές γεύσεις, εκτελώντας με τιμιότητα και ισορροπημένη διάθεση τις συνταγές που πραγματικά παραπέμπουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα στη Φολέγανδρο. Επενδύει στη λογική των μεζέδων που μπορούν να μοιραστούν οι παρέες, ενώ έχει εισάγει την πρωτότυπη και ελκυστική ιδέα των jars. Πρόκειται για βάζα μαρμελάδας που χρησιμοποιούνται για να σερβίρουν διαφορετικούς μεζέδες: ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, αποδομημένη σπανακόπιτα (φύλλα κρούστας με σπανάκι και φέτα), γίγαντες Πρεσπών με παστουρμά κ.ο.κ. Τα πιάτα αλλάζουν συνεχώς, νέοι μεζέδες σερβίρονται στους πελάτες ανάλογα και με την εποχή.

Η κάβα έχει αποκλειστικά ελληνικά κρασιά επενδύοντας στους νέους έλληνες παραγωγούς με τις βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς να λείπουν και μερικά από τα μεγάλα ονόματα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου στο Αγιωργίτικο της Νεμέας, το κόκκινο κρασί που γοητεύει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους αλλά προφανώς τώρα και τους Άγγλους. Πολλά είναι και τα cocktails που τολμούν να πειραματιστούν με ελληνικές γεύσεις: χαρακτηριστικό είναι το μαρτίνι μελομακάρονο που σερβιρίστηκε στις γιορτές, αλλά και το καθιερωμένο στον κατάλογο μαρτίνι ελληνικός καφές. Μάλιστα στα επιδόρπια περιλαμβάνεται και παγωτό με γεύση ελληνικού καφέ.

Η διεθνής απήχηση της ελληνικής κουζίνας

Το Μazi γρήγορα έγινε αγαπημένο στέκι δημοσιογράφων και κριτικών τέχνης που δεν σταματούν να γράφουν για αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα για το εστιατόριο του Notting Hill υπάρχουν και σε διεθνείς τίτλους που εκδίδονται στην Ταϊβάν, την Ολλανδία, Χονγκ Κόνγκ κ.α. Επιπλέον, η Standard το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς στο Λονδίνο, ενώ μπήκε και στον κατάλογο του Michelin 2013 για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του Λονδίνου.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κουζίνα είχε μείνει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσε κανείς να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του το Real Greek που βρισκόταν στο Hoxton. Εμφανίστηκε το 1999 με σεφ τον άκρως επιτυχημένο σεφ Θεόδωρο Κυριακού. Όταν πούλησε όμως το εστιατόριο οι νέοι ιδιοκτήτες το επέκτειναν με έξι νέα καταστήματα, με αποτέλεσμα να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το TimeOut του Λονδίνου. Μάλιστα από τον Ιούλιο έκλεισε το κατάστημα στο Hoxton.

Η Ελληνίδα που κέρδισε το στοίχημα με το Mazi

H Xριστίνα Μουράτογλου, συνιδιοκτήτρια του Mazi, έφτασε στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια για σπουδές και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις. Εκμεταλλεύτηκε άμεσα το κενό στην ελληνική κουζίνα και σχεδίασε τη δημιουργία του Mazi. Επέλεξε απλή αισθητική για το χώρο και συνταγές της γιαγιάς, αλλά με τη χρήση μερικών εναλλακτικών αλλά οπωσδήποτε αυθεντικών προϊόντων: ελληνική σαλάτα με φέτα και δίκταμα, για παράδειγμα. Καθόλου τυχαία, επέλεξε να ανοίξει το Mazi στον χώρο που παλιά βρισκόταν το Costas Grill. Στον εσωτερικό χώρο μπορούν να καθίσουν περί τα 40 άτομα ενώ στην αυλή άλλα 30 περίπου.

Η Xριστίνα Μουράτογλου τώρα σχεδιάζει να επεκταθεί, όχι με τη δημιουργία ενός νέου Mazi, αλλά με ένα καινούριο ελληνικό εστιατόριο με εναλλακτική προσέγγιση. Πριν από το Mazi, είχε ανοίξει ένα ιδιαίτερο εστιατόριο το Baity Kitchen μαζί με την φίλη της σεφ από την Παλαιστίνη Joudie Kalla στην Walton Street.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση μνήμης και διαλόγου στην Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτόριας

25/01/2026 - 3:10μμ
Από αριστερά, η Μαρία Αντώνη, ο Γιάννης Τοπαλίδης, η κόρη του Ράνια Τοπαλίδου και η Έστα Πασχαλίδη-Χειλά (φωτ.: facebook/Ioannis Topalidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» έζησε ξανά το θρίαμβο του Euro 2004

25/01/2026 - 1:19μμ
(Φωτ.:greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πυρκαγιά κατέστρεψε την κοινοτική αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου στην Αδελαΐδα

24/01/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακή Εστία Μελβούρνης: Φουλ των χορευτικών εμφανίσεων και ποντιακό φαγοπότ’ τον Φεβρουάριο

24/01/2026 - 10:30πμ
Ο Νικολάι Χαρίτο ανάμεσα στα «Χρυσάνθεμα» (φωτ.: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας/ Εικ.: pontosnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νικολάι Χαρίτο (1886-1918): Το νόθο παιδί που μεγάλωσε στα πλούτη, επαναστάτησε κατά του τσάρου και δολοφονήθηκε για τα μάτια μιας Βέρας

23/01/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας βραβεύει τους Κύπριους ομογενείς για την προσφορά τους

23/01/2026 - 9:37πμ
Από την αφίσα της παράστασης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

23/01/2026 - 8:36πμ
Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

20/01/2026 - 9:00μμ
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Ακυρώσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων λόγω των ισχυρών ανέμων

38 λεπτά πριν
Το βιβλίο σε μία από τις παρουσιάσεις (φωτ.: Facebook / Κώστας Μπαλαχούτης / Kostas Balachoutis)

Στέλιος Καζαντζίδης: Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαλαχούτη στο Λαύριο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI)

Πολιτική προστασία: Σε κόκκινο συναγερμό έξι περιοχές της Μακεδονίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Τρίκαλα: Νεκρές εργαζόμενες από τη φωτιά στο εργοστάσιο μπισκότων

2 ώρες πριν
Η φωτιά φαίνεται ότι έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το εργοστάσιο (φωτ.: trikalaola.gr)

Τρίκαλα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μπισκότων – Αγνοούνται πέντε εργαζόμενες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign