pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Tα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

14/12/2012 - 1:21μμ
Μετεγγραφές φοιτητών: Από σήμερα οι αιτήσεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών που πέτυχαν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ακολουθούν τα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, το οποίο εισήχθη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το κατά κεφαλήν εισόδημα θα είναι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, κριτήριο μετεγγραφής των υποψηφίων, γεγονός που θεωρείται ότι ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.

Συγχρόνως, διπλασιάζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα στις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ, δίδεται για πρώτη φορά δικαίωμα δύο επιλογών σε κάθε δικαιούχο μετεγγραφής, ανάλογα με την πόλη που θα προτιμήσει.

Οι προϋποθέσεις για την μετεγγραφή των φοιτητών που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται, και οι οποίες επιχειρούν να άρουν τις οποιεσδήποτε αδικίες είχαν συντελεστεί με τις παλαιότερες ρυθμίσεις για μετεγγραφές είναι οι εξής:

-Α) Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, κατά την έννοια της υπ’ αρ. 67859/Β1/5-7-2006 απόφασης του υπουργού Παιδείας «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (ΦΕΚ Β’ 874), όπως τροποποιήθηκε, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

– Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

-Β) Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και επιτρέπεται μόνο από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

-Γ) Οι δικαιούχοι μεταφοράς μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

-Δ) Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά σχολή ή τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατά αύξουσα κατανομή.

β) Ο δικαιούχος να είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

δ) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

ε) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (ΦΕΚ Α΄120).

στ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Τέλος, η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, η μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελπίδα για την 7χρονη που έχασε ολόκληρη την οικογένειά της στο τροχαίο

24/07/2026 - 11:17πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Μαίρη Λίντα: Το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία ερμηνεύτρια – Η λιτή τελετή και η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

24/07/2026 - 10:22πμ
Αέρας πριν από την καταιγίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και μπουρίνια σήμερα – Στο κόκκινο Σποράδες και Εύβοια

24/07/2026 - 8:08πμ
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα  8 χρόνια από φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 104 φαναράκια αφέθηκαν στην θάλασσα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι, οκτώ χρόνια μετά: 104 ονόματα στο προσκλητήριο των νεκρών

23/07/2026 - 11:52μμ
Στον Ε65, τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, στην περιοχή των Γρεβενών. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ε65: Ο νέος αυτοκινητόδρομος που φέρνει τα Γρεβενά τέσσερις ώρες από την Αθήνα

23/07/2026 - 9:52μμ
Ο 28χρονος Αιγύπτιος, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Σταύρου Γεωργίου, οδηγείται στον εισαγγελέα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Με γύψο στο χέρι ο 28χρονος κατηγορούμενος – Δίωξη για ανθρωποκτονία

23/07/2026 - 9:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Έκρηξη σε βιοτεχνία κατασκευής σκαφών – Τραυματίστηκε εργαζόμενος

23/07/2026 - 7:07μμ
Γιατρός έξω από μονάδα εντατικής θεραπείας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος 56χρονος

23/07/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ με «κόκκινο» συναγερμό: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, κεραυνούς και χαλάζι

23/07/2026 - 5:22μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Νέοι αντιπρόεδροι σε Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο

23/07/2026 - 3:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

Ο Ανδρέας Πιστιόλης στο Allwyn Game Time για τον Ομπράντοβιτς και τη νέα εποχή του Παναθηναϊκού

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Κούκκου/Facebook)

Ο Σύλλογος Απανταχού Κουκιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» ετοιμάζει μεγάλο ετήσιο αντάμωμα με μουσική και χορό

40 λεπτά πριν
Τα πιάτα που ετοίμασαν τα μέλη της Ένωση Ποντίων Πολίχνης στο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Ατζέμ πιλάφι γλυκό – Mε ρύζι, φιδέ και μπόλικη κανέλα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA/SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Πύρινος κλοιός σε Γαλλία και Ισπανία: Εκκενώσεις με βάρκες στην Αρκασόν και δύο ελληνικά Canadair στη μάχη της Μαδρίτης

2 ώρες πριν
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign