pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ραντάρ που βλέπει όλο τον κόσμο

10/12/2012 - 11:33πμ
Το ραντάρ που βλέπει όλο τον κόσμο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το επόμενο έτος η Ρωσία θα θέσει σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο σύστημα, το «μάτι που βλέπει τα πάντα», όπως ονομάζεται. Το σύστημα αναγνώρισης και παρακολούθησης κάθε επίγειου και ιπτάμενου αντικειμένου σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσεται από το υπουργείο Αμύνης.

Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας, ολοκληρώνει την επεξεργασία του σχεδίου ενός συστήματος αναγνώρισης και πληροφοριών πολλαπλών θέσεων (ΣΑΠΠΘ – MPRIS). Πηγή στο υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΣΑΠΠΘ προβλέπεται να γίνει στα τέλη του επόμενου έτους. «Το σύστημα, μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθεί τα αεροσκάφη και τα πλοία σε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Σε μεγάλες αποστάσεις, το δικό μας «μάτι που βλέπει τα πάντα» είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη σάρωση από τα υπάρχοντα αναγνωριστικά συστήματα στον αέρα, στο διάστημα και από τα ραντάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μυστικό πρόγραμμα

Οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος-θαύμα παραμένουν εμπιστευτικές. Αλλά ήδη έχουν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες. «Όλοι οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί στόχοι στο έδαφος και στον αέρα, διαθέτουν αρκετά συστήματα που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Αυτά μπορεί να είναι ραντάρ SAR, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα πλοήγησης GPS και GLONASS, όργανα υψομέτρου, κλπ. Τα αεροσκάφη εκπέμπουν επίσης θερμική ακτινοβολία και άλλα είδη ενέργειας. Από τους νόμους της Φυσικής, δεν μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και τα αόρατα για τα ραντάρ αμερικάνικα αεροσκάφη τύπου «Στέλθ». Κύρια αποστολή του ΣΑΠΠΘ είναι η ανίχνευση αυτής της ακτινοβολίας στο χώρο, στη συνέχεια να δώσει την ακριβή θέση του αντικειμένου και κατόπιν να παρακολουθεί την κίνησή του», λέει υψηλά ιστάμενος αξιωματικός στο υπουργείο Αμύνης.

«Το πλεονέκτημα του ΣΑΠΠΘ, είναι ότι απλά «ακούει» το χώρο, δηλαδή (λειτουργεί) άνευ ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο εχθρός δεν ξέρει ότι τον ανακάλυψαν», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Για την τοποθέτηση των στοιχείων του ΣΑΠΠΘ, απαιτούνται μερικές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα κάτω από την κεραία, ενώ η θέση του είναι πρακτικά αόρατη τόσο για την εναέρια αναγνώριση, όσο και για να εντοπιστεί από το διάστημα.

«Η πρώτη σειρά δοκιμών του συστήματος, πραγματοποιήθηκε το 2009. Στη συνέχεια, έγιναν εκπαιδευτικές δοκιμές σε αεροσκάφη και σε πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σύστημα, τοποθετημένο σε σημείο στα προάστια της Μόσχας, εντόπισε και παρακολούθησε αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν, ήταν της τάξεως λίγων μέτρων», είπε ο αξιωματικός.

Το Δυτικό αντίστοιχο

Ένα παρόμοιο έργο υλοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία British Aerospace (BAE) Systems. Η τεχνολογία NAVSOP που χρησιμοποιεί, είναι τόσο απόρρητη όσο και η ρώσικη MPRIS. Η ύπαρξη και η ανάπτυξη του συστήματος, έγινε γνωστή μόλις τον Αύγουστο του 2012. Οι βρετανοί αναγνώρισαν επισήμως σε δελτίο Τύπου ότι οι παραδοσιακές τεχνολογίες (για παράδειγμα το GPS) δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, όπως «αποδείχθηκε στο τελευταίο περιστατικό στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα», όταν το σύστημα αεράμυνας της Νότιας Κορέας, δεν «είδε» τους βορειο-κορεατικούς πυραύλους. Το NAVSOP είναι μια ολοκληρωμένη λύση, σημειώνει η ΒΑΕ. Έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ακτινοβολίας από τους πύργους της κινητής τηλεφωνίας, από τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, από τους πύργους και τις κεραίες εκπομπής τηλεοπτικών σημάτων, από όλες σχεδόν τις πηγές ραδιοφωνικού σήματος.

Όπως λένε οι βρετανοί προγραμματιστές, η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για στρατιωτικό σκοπό. Αλλά το ρώσικο ΣΑΠΠΘ, θα είναι διπλού σκοπού. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, είπε ότι στη Ρωσία έχουμε έλλειμμα στα συστήματα αναγνώρισης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Αν το MPRIS μπορεί να δώσει στα όπλα ακριβείας τον στόχο με υψηλή αξιοπιστία, τότε θα μπορεί να δώσει στα φίλια όπλα τη δυνατότητα να καταστρέφουν τον εχθρό σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, το «μάτι που βλέπει τα πάντα», θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλα τα συστήματα αναγνώρισης και πληροφοριών που υφίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ρωσία.

Πηγή: rbth.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά από ναυάγιο με μετανάστες – Έως έξι αγνοούμενοι

4/07/2026 - 2:49μμ
Καπνός από τη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Start tv Kerkira)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κέρκυρα: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στην Αχαράβη

4/07/2026 - 2:26μμ
Οδηγοί ταξί στην Άγκυρα κερνούν λουκούμια, ως δείγμα τουρκικής φιλοξενίας λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Η «βιτρίνα» του Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα της Τουρκίας

4/07/2026 - 1:14μμ
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη των ακραίων καυσώνων – Οι πιο ευάλωτες περιοχές

4/07/2026 - 12:26μμ
Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο η διαδρομή των δραστών μετά τη φονική επίθεση με γκαζάκια – Καταθέτει νέος μάρτυρας

4/07/2026 - 12:02μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος κατά την άφιξή του στο Μεντόρα της Βόρειας Ντακότα, με το τρένο Freedom 250, για τα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Θεόδωρου Ρούζβελτ (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από το όρος Ράσμορ: «Η Αμερική απειλείται από τον κομμουνισμό – Θα τους διώξουμε»

4/07/2026 - 11:14πμ
(Φωτ.: EPA / Graeme Sloan)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν λόγω καύσωνα πολλές εκδηλώσεις για την 4η Ιουλίου

4/07/2026 - 9:21πμ
Άποψη του θρησκευτικού συγκροτήματος Μεγάλη Μοσάλα στην Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επικήδειες τελετές για τον Αλί Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Λαϊκό προσκύνημα για τον Αλί Χαμενεΐ: Χιλιάδες συρρέουν στην Τεχεράνη – Αναμένονται έως 20 εκατ. άνθρωποι

4/07/2026 - 8:57πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς

4/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: pixabay.com / alexa)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσα δροσιάς σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

4/07/2026 - 8:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Σάμος: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά από ναυάγιο με μετανάστες – Έως έξι αγνοούμενοι

7 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Start tv Kerkira)

Φωτιά στην Κέρκυρα: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στην Αχαράβη

30 λεπτά πριν
Ο Νίκος Ζιώγαλας σε πρόβα στις «Γραμμές» στην Αθήνα, το 2016 (φωτ.: EUROKINISSI)

Νίκος Ζιώγαλας: Ο… χαμηλόφωνος ροκάς με τις παραδοσιακές ρίζες

53 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Γουρπάνι σ', τουλουμόπο μ'» του Γιάννη Γκόσιου (πηγή: YouTube / 
Gkosios Official)

«Γουρπάνι σ’, τουλουμόπο μ’»: Ένα ποντιακό τραγούδι γίνεται φόρος τιμής στη μνήμη, τις ρίζες και το αγγείον

1 ώρα πριν
Οδηγοί ταξί στην Άγκυρα κερνούν λουκούμια, ως δείγμα τουρκικής φιλοξενίας λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (φωτ.: Anadolu)

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Η «βιτρίνα» του Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα της Τουρκίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Scott Strazzante)

Και τώρα η φάση των «16» – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign