pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σμύρνη: Η Kαταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης

6/12/2012 - 9:49πμ
43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τον μικρασιατικό ελληνισμό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η σκηνοθέτις που με το ντοκιμαντέρ Σμύρνη: Η Kαταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922 κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά τις αίθουσες.

Η πρώτη της ταινία, είχε τίτλο «Μια Παραμυθένια Πόλη: Αλεξάνδρεια» και πρωταγωνιστή τον έρωτα με φόντο την στυλιζαρισμένη της ζωή. Μετά, την χάσαμε την Μαρία Ηλιού. Κανείς δεν υποπτευόταν ότι έψαχνε με μέθοδο και πείσμα το ξεχασμένο υλικό που θα έδινε ζωή σε μια άλλη μυθική πόλη. Στη δεύτερη δουλειά της με τον τίτλο «Σμύρνη: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922», η Ηλιού, μαζί με τον στενό της συνεργάτη Αλέξανδρο Κιτροέφ, μας παρουσίασαν μια μνήμη που πονούσε, αλλά ήταν ανάγκη να βγει στο φως. Με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα κρυμμένα σε σκονισμένα αρχεία που συνέλεξε από διάφορα μέρη της γης, αλλά και τις παρουσίες και τις φωνές ανθρώπων που είχαν κάτι προσωπικό να πουν.

Η ταινία της για τη Σμύρνη άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στο κοινό. Στους κινηματογράφους που προβλήθηκε αλλά και στις ειδικές προβολές που συνεχίζονται -όπως στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ή το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη-, δημιουργήθηκαν ουρές. Στη θέα τους, η μοντέρ της ταινίας, Αλίκη Παναγή, αναρωτήθηκε «Εμείς το κάναμε αυτό;» και έβαλε τα κλάματα. Είχε άλλωστε πολλούς λόγους. Σε μια σπάνια φωτογραφία από τη Σμύρνη αναγνώρισε το φούρνο του παππού της. Αλλα και η Μαρία Ηλιού είχε πολλούς λόγους να κάνει αυτή την ταινία. Ο πατέρας της ήταν από εκεί, ο πατριός της ήταν Πόντιος και είχε την εμπειρία του ξεριζωμού. Η ίδια θεωρεί ότι δοκίμασε τον αποχωρισμό από την πατρίδα, βγαίνοντας εκτός Ελλάδος για να σπουδάσει: «Όσο και αν περνάς καλά στις χώρες των σπουδών ή της δουλειάς σου, ένα κομμάτι σου μένει πάντα πίσω, υποφέρει».

Έπρεπε όμως να νιώθει έτοιμη για να καταπιαστεί με αυτό το θέμα. Και αυτή η στιγμή ήρθε όχι μόνο όταν βρήκε το υλικό, αλλά όταν ήταν και σε θέση να φωτίσει αυτή την ιστορία μέσα από τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της χριστιανικής ελληνικής και αρμένικης κοινότητας και αυτής των μουσουλμάνων.

«Κρατώντας αποστάσεις από την παλιά εθνικιστική αφήγηση, αλλά και από κάποιες νεότερες αφηγήσεις που στρογγυλεύουν τα πράγματα και αποσιωπούν κάποια άλλα» επισημαίνει η σκηνοθέτις. Με την ταινία να ακολουθεί μια πετυχήμενη διαδρομή, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (τον Ιανουάριο θα παιχτεί στο Λονδίνο), η Μαρία Ηλιού με τους συνεργάτες της ετοιμάζονται για την επόμενη ανάλογη ταινία της που αναφέρεται σε μια τρίτη πόλη, εξ ίσου μυθική: την Αθήνα. Στα προσεχώς.

Η ταινία Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 προβάλλεται στο πλαίσιο της ομότιτλης έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 29/12.

Πηγή: madamefigaro.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την προσαγωγή του 41χρονου στην ανακρίτρια (φωτ.: Eurokinissi)

Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τον θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Δωρεά σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς, στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ψάθα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου – Περί ανθρωποκτονίας ο λόγος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Champions League: «Κόλλησε» στο 0-0 με τη Ναϊμέγκεν ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξή του

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Μόντρεαλ: Αποφασιστικός Τσιτσιπάς, πέρασε στον δεύτερο γύρο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign