pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σμύρνη: Η Kαταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης

6/12/2012 - 9:49πμ
43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τον μικρασιατικό ελληνισμό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η σκηνοθέτις που με το ντοκιμαντέρ Σμύρνη: Η Kαταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922 κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά τις αίθουσες.

Η πρώτη της ταινία, είχε τίτλο «Μια Παραμυθένια Πόλη: Αλεξάνδρεια» και πρωταγωνιστή τον έρωτα με φόντο την στυλιζαρισμένη της ζωή. Μετά, την χάσαμε την Μαρία Ηλιού. Κανείς δεν υποπτευόταν ότι έψαχνε με μέθοδο και πείσμα το ξεχασμένο υλικό που θα έδινε ζωή σε μια άλλη μυθική πόλη. Στη δεύτερη δουλειά της με τον τίτλο «Σμύρνη: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922», η Ηλιού, μαζί με τον στενό της συνεργάτη Αλέξανδρο Κιτροέφ, μας παρουσίασαν μια μνήμη που πονούσε, αλλά ήταν ανάγκη να βγει στο φως. Με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα κρυμμένα σε σκονισμένα αρχεία που συνέλεξε από διάφορα μέρη της γης, αλλά και τις παρουσίες και τις φωνές ανθρώπων που είχαν κάτι προσωπικό να πουν.

Η ταινία της για τη Σμύρνη άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στο κοινό. Στους κινηματογράφους που προβλήθηκε αλλά και στις ειδικές προβολές που συνεχίζονται -όπως στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ή το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη-, δημιουργήθηκαν ουρές. Στη θέα τους, η μοντέρ της ταινίας, Αλίκη Παναγή, αναρωτήθηκε «Εμείς το κάναμε αυτό;» και έβαλε τα κλάματα. Είχε άλλωστε πολλούς λόγους. Σε μια σπάνια φωτογραφία από τη Σμύρνη αναγνώρισε το φούρνο του παππού της. Αλλα και η Μαρία Ηλιού είχε πολλούς λόγους να κάνει αυτή την ταινία. Ο πατέρας της ήταν από εκεί, ο πατριός της ήταν Πόντιος και είχε την εμπειρία του ξεριζωμού. Η ίδια θεωρεί ότι δοκίμασε τον αποχωρισμό από την πατρίδα, βγαίνοντας εκτός Ελλάδος για να σπουδάσει: «Όσο και αν περνάς καλά στις χώρες των σπουδών ή της δουλειάς σου, ένα κομμάτι σου μένει πάντα πίσω, υποφέρει».

Έπρεπε όμως να νιώθει έτοιμη για να καταπιαστεί με αυτό το θέμα. Και αυτή η στιγμή ήρθε όχι μόνο όταν βρήκε το υλικό, αλλά όταν ήταν και σε θέση να φωτίσει αυτή την ιστορία μέσα από τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της χριστιανικής ελληνικής και αρμένικης κοινότητας και αυτής των μουσουλμάνων.

«Κρατώντας αποστάσεις από την παλιά εθνικιστική αφήγηση, αλλά και από κάποιες νεότερες αφηγήσεις που στρογγυλεύουν τα πράγματα και αποσιωπούν κάποια άλλα» επισημαίνει η σκηνοθέτις. Με την ταινία να ακολουθεί μια πετυχήμενη διαδρομή, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (τον Ιανουάριο θα παιχτεί στο Λονδίνο), η Μαρία Ηλιού με τους συνεργάτες της ετοιμάζονται για την επόμενη ανάλογη ταινία της που αναφέρεται σε μια τρίτη πόλη, εξ ίσου μυθική: την Αθήνα. Στα προσεχώς.

Η ταινία Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 προβάλλεται στο πλαίσιο της ομότιτλης έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 29/12.

Πηγή: madamefigaro.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Νυρεμβέργης αρχίζουν τους χορούς

17/09/2025 - 5:31μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το λαχτόριν και γιατί δεν λαλεί;

17/09/2025 - 3:58μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Με την εγάπ’ να πάτε», προτρέπει ο Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης

17/09/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου Κιλκίς «Τα Κρούσια» – Με τον αγιασμό και τους πρώτους χορούς άνοιξε η νέα χορευτική περίοδος

17/09/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

16/09/2025 - 10:57μμ
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

16/09/2025 - 8:30μμ
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

16/09/2025 - 7:07μμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

16/09/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

16/09/2025 - 10:11πμ
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

15/09/2025 - 10:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

31 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

57 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο Λεβαδειακός την έκπληξη της πρεμιέρας – Νίκες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign