pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χειμώνας: Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με φυσικό τρόπο

4/12/2012 - 1:02μμ
Χειμώνας: Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με φυσικό τρόπο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το χειμώνα, ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα. Για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προλάβουμε την εμφάνιση ιώσεων και κρυολογημάτων πρέπει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που αυτός περιλαμβάνει την σωστή διατροφή, την άσκηση και την μείωση του άγχους.

Όσο αναφορά την διατροφή ορισμένες βιταμίνες και κατ’επέκταση τρόφιμα είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα.

Βιταμίνη C
Είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και άλλων συστημάτων του οργανισμού. H επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται να συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερόνων, κυττάρων που δρουν εξουδετερώνοντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλουν στον οργανισμό.Κύριες πηγές βιταμίνης C: Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα, το ροδάκινο, τα σταφύλια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα λεμόνια, το κουνουπίδι, η ντομάτα και ο μαϊντανός.

*Καταναλώνοντας καθημερινά 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C και β-καροτένιο.

Β- καροτένιο
Το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές και αποτελεί πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αύξησης της δραστηριότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων που έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.

Πηγές β-καροτενίου: Φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκάλι χρώμα όπως βερίκοκο, πεπόνι, καρότο και ντομάτα, και λαχανικά με έντομο πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα χόρτα.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος

Πηγές βιταμίνης Α: Ψάρια, γάλα, συκώτι, καρότα, κολοκύθα, αχλάδια, σπανάκι, λάχανο.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει των οργανισμό μας από την δράση των ελεύθερων ριζών που προσβάλουν και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η βιταμίνη Ε προστατεύει την βιταμίνη Α από την οξείδωση.

Πηγές βιταμίνης Ε: Φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια

*Με καθημερινή χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα και την σαλάτα καθώς επίσης και εβδομαδιαία κατανάλωση ξηρών καρπών καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Ε.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος ενισχύει την λειτουργία το ανοσοποιητικού μας συστήματος γιατί συμβάλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψή του κυρίως σε ηλικιωμένους έχει δείξει μειωμένο ρυθμό παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και κατ’επέκταση οργανισμό ευπαθή σε λοιμώξεις και κρυολογήματα.

Πηγές ψευδαργύρου: Τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας , τα αυγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύουν επίσης την δράση των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, αλλά πρέπει να τα πάρουμε μέσω της τροφής

Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, σογιέλαιο, λινέλαιο.

*Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα.

Σκόρδο
Το σκόρδο φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων. Η αλικίνη που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου φαίνεται να εμποδίζει τους ιούς να εισβάλουν και να βλάψουν των ανθρώπινο οργανισμό αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύοντας την δράση των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων. Το σκόρδο μπορεί να δράσει και σαν αντιοξειδωτικό μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες από την κυκλοφορία του αίματος.

*Χρησιμοποιήστε το σκόρδο κατά προτίμηση ωμό στις σαλάτες ή μαγειρεμένο αρκετές φορές την εβδομάδα.

Προβιοτικά
Ο όρος προβιοτικά αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα, ζωντανά στελέχη βακτηρίων που προστίθενται στην διατροφή μέσω γάλακτος, γιαουρτιού ή ακόμη και χυμών. Η δράση τους έγκειται στην αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών και στην ενίσχυση της παραγωγής ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης που προάγουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την δράση των μακροφάγων.

Νερό
Το νερό αποτελεί απαραίτητο δομικό συστατικό όλων των κυττάρων. Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού επηρεάζονται από τα επίπεδα υδάτωσης έτσι και η άμυνα το οργανισμού μας. Η ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της θερμοκρασίας, καθώς επίσης και η αποβολή των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού γίνονται πιο αποτελεσματικά από ένα οργανισμό επαρκώς ενυδατωμένο.

*Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό αλλά και φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης και ζεστά ροφήματα όπως το πράσινο τσάι και το χαμομήλι.

Συμπεριφορές που μας κάνουν ευάλωτους στο κρυολόγημα και θα πρέπει να αποφεύγονται
– Η κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Επίσης το αλκοόλ συμβάλει στην αφυδάτωση του οργανισμού και επιβαρύνει την λειτουργία του ήπατος που πρέπει να «αποτοξινώσει» τον οργανισμό από το αλκοόλ.

– Η κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης: Τα ουδετερόφιλα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που συμβάλουν στην καταστροφή των ιών και των κυττάρων «εισβολέων». Η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών έχει φανεί ότι μειώνει την δράση των ουδετερόφιλων αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό μας.

 – Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά: Η μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους βελτιώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας την δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, δηλαδή των λευκοκυττάρων που καταστρέφουν τα κύτταρα «εισβολείς».

– Η παχυσαρκία: Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών. Συνεπώς, προσπαθούμε να διατηρούμε ένα υγειές βάρος.

– Οι «εξαντλητικές δίαιτες»: Γενικά οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων. Διατροφικά προγράμματα με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα, με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα γι’αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ύπνος
Η ποιότητα και η διάρκεια του ύμνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων και κατά συνέπεια στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συνεπώς για να μην είμαστε ευάλωτοι στις ιώσεις και το κρυολόγημα θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.

Άσκηση
Η άσκηση έχει την ικανότητα να προστατεύει και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει το ζωηρό περπάτημα μπορεί να ενισχύσει πολλές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και Τ- λεμφοκυττάρων. Ευτυχώς, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που χρειάζεται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έτσι, ακόμα και σχετικά χαμηλά επίπεδα αερόβιας άσκησης μπορούν να δράσουν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό. Είκοσι με τριάντα λεπτά ζωηρό περπάτημα πέντε μέρες την εβδομάδα είναι ιδανική άσκηση για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει και την πνευματική υγεία. Μπορεί να δράσει θετικά στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται νιώθουν λιγότερη μοναξιά και θυμό. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα ή δρα μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Άγχος
Η κατάθλιψη, το άγχος, ο πανικός είναι καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα μας με πολλούς τρόπους. Δευτερογενή συμπτώματα όπως η κόπωση, δυσκολίες της μνήμης και της συγκέντρωσης, οι πονοκέφαλοι και προβλήματα ύπνου είναι κοινά σε ανθρώπους με έντομο άγχος. Η άσκηση, η yoga, το περπάτημα με παρέα, οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να δράσουν θετικά στην μείωση του άγχους.

Συμπερασματικά κάνοντας μικρές αλλαγές καθημερινά, υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος, μειωμένο άγχος, και επαρκή ύπνο αποκτάμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και μένουμε μακριά από τις ενοχλητικές επιπτώσεις των ιώσεων και του κρυολογήματος.

Πετρογιάννη Μαρία
Διατροφολόγος- Κλινικός διαιτολόγος
Μέλος του Eλληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Πηγή: healthview.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Τηλεφωνήστε στο 1135 – Πρεμιέρα κάνει η γραμμή υποστήριξης του ΕΟΔΥ

1/06/2025 - 12:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

6 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

8 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign