pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηράκλειο: Η βιομηχανική περιοχή το 1949

23/11/2012 - 12:45μμ
Ηράκλειο: Η βιομηχανική περιοχή το 1949
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η φωτογραφία που δείχνει την βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, ανήκει στη συλλογή της κ Ρένας Γενειατάκη Ταβλά, που την παρέλαβε από τον αείμνηστο πατέρα της Γεώργιο Ταβλά. Ο ίδιος είχε σημειώσει στην πίσω πλευρά της ότι χρονολογείται από τις 4 Νοεμβρίου 1949.

Ο κόλπος του Δερματά ή Κουμ Καπί, όπως ακόμη ονομαζόταν μέχρι τη δεκαετία του 1970, με την τούρκικη δηλαδή ονομασία του. Στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ήταν η καρδιά της παραλίας του Ηρακλείου, λειτουργούσαν οι περισσότερες «βαριές» βιομηχανίες της εποχής.

Διακρίνονται στ’ αριστερά οι εγκαταστάσεις της Λιμενικής και μπροστά της τα βαγόνια του μικρού τρένου που μετέφερε υλικά στο λιμάνι για τις εργασίες επέκτασής του. Το πρανές του κόλπου, μπροστά από τη Λιμενική, επιχωματώνεται για να επεκταθεί. Στο πίσω μέρος μέρος διακρίνεται η καμινάδα του σαπωνοποιείου Στεφανίδη. Δεξιότερα, πίσω από το κτίριο της Λιμενικής, είναι το σταφιδεργοστάσιο του Μαγγανά.

Στο κέντρο και προς τα δεξιά της φωτογραφίας υπάρχουν οι βασικές κτιριακές εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής, που άρχισαν να χτίζονται από το 1920, και ανατολικά η ταβέρνα του Μικρασιάτη πρόσφυγα Αλέκου Ανδρικάκη. Ανάμεσα στην ταβέρνα και το ηλεκτρικό εργοστάσιο υπήρχε η κατοικία του διευθυντή της ΔΕΗ Χαράλαμπου Παπαδόπουλου.

Το κτίσμα στα δεξιά, το οποίο μοιάζει να βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, ήταν ο οικίσκος στον οποίο υπήρχε μια μεγάλη τρόμπα της ΔΕΗ με την οποία μεταφερόταν το νερό στο εργοστάσιο, από τη θάλασσα.

Φυσικά την εποχή εκείνη η παραλία προσφερόταν και για τα μπάνια των Ηρακλειωτών, παρά το γεγονός ότι ήδη μεταφέρονταν στη θάλασσα λύματα, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη του κάραβου, στην ανατολική άκρη του κόλπου. Πάντως, το γεγονός ότι τα νερά ήταν ακόμη καθαρά, φαίνεται κι από το ότι στη φωτογραφία ένας ψαράς πετά το καλάμι του στη θάλασσα.

Η περιοχή γύρω από τον Δερματά είχε αρκετές βιομηχανίες, όπως τους αλευρόμυλους του Τζωρτζάκη, τη μακαρονοποιία του Λιαπάκη, το οινοποιείο του Κονιόρδου κ.α.

Σήμερα κανένα από τα κτίρια που απεικονίζονται δεν υπάρχει. Μόνο το εργοστάσιο της ΔΕΗ κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε περίπου με την ίδια μορφή, για να στεγάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το φυσικό λιμανάκι του κόλπου του Δερματά χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, ενώ στην πολιορκία του Χάνδακα (1648-1669), όπως ονομαζόταν τότε το Ηράκλειο, χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία της αποκλεισμένης από τους Τούρκους πόλης και για τη μεταφορά στρατιωτών που την υπερασπίζονταν.

Εισέρχονταν στην πόλη από την Πύλη του Δερματά, που διασώζεται και σήμερα. Κατά τα τελευταία χρόνια της πολιορκίας, ιδιαίτερα το χειμώνα του 1668, οι Τούρκοι προσπαθώντας να αποκόψουν την πόλη από τον υπόλοιπο κόσμο, και άρα να αποκλείσουν τη μεταφορά στρατιωτών, προμηθειών και πολεμοφοδίων, έστησαν τα κανόνια τους με τέτοιο τρόπο ώστε να χτυπούν τον Δερματά και να εμποδίζουν κάθε άφιξη ή αναχώρηση πλοίου. Οι Βενετσιάνοι και οι Γάλλοι έμπαιναν νύχτα στο λιμανάκι για να μη γίνονται στόχος. Τον Νοέμβριο του 1668 έφτασε με τις δυνάμεις του ο Γάλλος κόμης Ντε λα Φεϊλλάντ, ο οποίος ανέμενε για να μπει νύχτα στον Χάνδακα.

Καθώς οι στρατιώτες τους μεταφέρονταν, οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν και άρχισαν τους κανονιοβολισμούς. Τότε βύθισαν μια βάρκα στην οποία βρίσκονταν πολλοί στρατιώτες, που πνίγηκαν, ενώ το μικρό σκάφος πήρε μαζί του στο βυθό και το χρηματοκιβώτιο που έφερε μαζί του ο κόμης. Την επομένη το χρηματοκιβώτιο ανέσυρε από το βυθό ένας Τούρκος αιχμάλωτος της φρουράς της πόλης, όπως αναφέρει ο Νικόλαος Σταυρινίδης στο έργο του «Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Μεγάλου Κάστρου».

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες – ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: [email protected] , με την ένδειξη “Για το Cretalive”, που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα – επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Πηγή: cretalive.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο βάθος καπνός από τη φωτιά στο Βέρμιο. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Stela Beliou)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Βέρμιο, ανατολικά της Παναγίας Σουμελά – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

24/08/2026 - 3:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

24/08/2026 - 2:39μμ
Έφηβος μπαίνει στο TikTok από το κινητό του (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΕΛΛΑΔΑ

Social media: Όριο ηλικίας τα 15 έτη από το 2027 – Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων

24/08/2026 - 1:27μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Στο φως το σκοτεινό παρελθόν του δράστη – Καταγγελίες για βιασμό και παρενόχληση στην Αλβανία

24/08/2026 - 11:47πμ
(Φωτ.: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στην Ανατολική Αττική το επίκεντρο της έξαρσης – 157 τα καταγεγραμμένα κρούσματα, «καμπανάκι» από τους γιατρούς

24/08/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code σήμερα: Σε συναγερμό η Αττική και 11 περιοχές για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

24/08/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με τον υδράργυρο στα ύψη ξεκινάει η εβδομάδα: Έως 40°C η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες στα ορεινά

24/08/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: Eliska Jindriskova / Wikimedia Commons)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στον Μπάλο Χανίων: 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια κατέρρευσε στην πεζοπορία και πέθανε

23/08/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKNISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της επιστροφής οι αδειούχοι: Πυκνή η κίνηση σε Ελευσίνα, Μάλγαρα και Εγνατία

23/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

23/08/2026 - 10:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας)

Στον αργαλειό της παράδοσης: Η τέχνη που συνεχίζεται στη Δράμα

6 λεπτά πριν
Στο βάθος καπνός από τη φωτιά στο Βέρμιο. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Stela Beliou)

Φωτιά στο Βέρμιο, ανατολικά της Παναγίας Σουμελά – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

30 λεπτά πριν
Μέλη της αυτοδιοικητικής αποστολής στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιγνάτιος Καϊτεζίδης)

Από τη Σουμελά στον Βαζελώνα: Νέα πίεση για να σωθούν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

1 ώρα πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

2 ώρες πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τελετή έπαρσης της εθνικής σημαίας στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2026, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου την Ημέρα της Εθνικής Σημαίας (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)

Ουκρανία: 35 χρόνια ανεξαρτησίας, 4,5 χρόνια πολέμου – Ο Ζελένσκι ζητά ειρήνη χωρίς παράδοση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV