pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιρένα Σέντλερ: ‘Εσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί

12/11/2012 - 8:13πμ
Ιρένα Σέντλερ: 'Εσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μέσω Διαδικτύου για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της Ιρένα Σέντλερ, της ηρωίδας που έσωσε 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών στη Βαρσοβία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έλαβε πολλές διακρίσεις, προτάθηκε το 2007 για το βραβείο Νόμπελ, ενώ η ζωή της έγινε ταινία.

Η Ιρένα Σέντλερ, η οποία στα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου διέσωσε από τα κρεματόρια των ναζί 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών και βοήθησε να διαφύγουν από το γκέτο της Βαρσοβίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», επρόκειτο για μία ατελείωτη λίστα παιδιών για τα οποία η Ιρένα Σέντλερ μετά τον πόλεμο ξεκίνησε αγώνα για να τα παραδώσει πίσω στις οικογένειές τους, όσες είχαν βέβαια επιζήσει. Τα προσωπικά στοιχεία κάθε παιδιού είχαν φυλαχτεί μέσα σε μικρά βάζα τα οποία επιμελώς έθαβε στη γη για να μη βρεθούν από τα SS ή την Γκεστάπο.

Πολλοί υποστηρικτές προωθούν σήμερα διεθνώς το Irena Sender Project με την παρουσίαση του έργου της και διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης. Μέσα από το Διαδίκτυο προωθούν τη δημοσιοποίηση της ιστορίας με στόχο να γίνει γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εις μνήμην των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν.

Λίγο πριν από τον θάνατό της, στις 12 Μαΐου του 2008, σε μια εκδήλωση η τότε 98χρονη Ιρένα έλεγε ότι «κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου και όλων των υπολοίπων, που δεν είναι πλέον στη ζωή, είναι κυρίως η αιτιολογία της ύπαρξής μου σε αυτή τη γη και όχι λόγος για τιμές». Σήμερα, με όχημα το όνομά της αναδεικνύεται μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1910, στην Βαρσοβία, η Ιρένα Σέντλερ στα χρόνια του πολέμου βρέθηκε νοσηλεύτρια στην υπηρεσία Πρόνοιας στη Βαρσοβία και βίωσε τον εκτοπισμό των Εβραίων και τον αποκλεισμό τους στο τρομερό γκέτο της πόλης.

Με την κάλυψη που της παρείχε η στολή της νοσοκόμας, έμπαινε στο γκέτο της Βαρσοβίας προσπαθώντας να διασώσει τα παιδιά, καθώς έβλεπε ότι τα περιθώρια επιβίωσης συνεχώς στένευαν. Κι όμως, η λίστα της Σέντλερ μεγάλωνε συνεχώς και στο εγχείρημά της συνεργαζόταν με τη Ζεγκότα, τη γνωστή -τότε- οργάνωση αλληλοβοήθειας των Εβραίων, η οποία λάμβανε χρηματοδότηση από την εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας. Μερικές φορές τα μικρά αγγελούδια μεταφέρονταν σε φέρετρα ως θύματα του τύφου με σφραγισμένα τα στόματα για να μην κλάψουν. Άλλα φυγαδεύτηκαν κρυμμένα μέσα σε σακιά με πατάτες.

Κάποια στιγμή, η ηρωίδα συνελήφθη, βασανίστηκε από τους Γερμανούς και τυχαία γλίτωσε την εκτέλεση. Από το 2008 που πέθανε μέχρι και σήμερα, τα παιδιά που είχε διασώσει δεν έπαψαν να διαδίδουν το μεγαλειώδες έργο της. «Διέσωσε όχι μόνα εμάς, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τις γενεές που θ’ ακολουθήσουν», έλεγε χαρακτηριστικά μια επιζήσασα κυρία στην εφημερίδα New York Times.

Πηγή: hbnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

28/12/2025 - 8:02μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

28/12/2025 - 6:21μμ
Το σημείο στην οδό Λοκρίδος όπου έπεσε ο άτυχος άνδρας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκύζη: Άνδρας έπεσε στο κενό αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του

28/12/2025 - 5:44μμ
Αριστερά διακρίνονται τα ΙΧ που κινούνται υποχρεωτικά σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας και έχουν σχηματίσει μεγάλη ουρά, ενώ τα τρακτέρ βρίσκονται επί της εθνικής οδού (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Ουρές χιλιομέτρων κατά την επιστροφή των εκδρομέων

28/12/2025 - 3:51μμ
Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ποια μπλόκα είναι ενεργά μετά το «σχίσμα» – «Όλο και περισσότεροι αγρότες θέλουν τον διάλογο» λέει η κυβέρνηση

28/12/2025 - 1:24μμ
Φωτογραφία της «Μπεμπέ» διά χειρός του Καναδού φωτογράφου  Douglas Kirkland (φωτ. αρχείου:
EPA/DOUGLAS KIRKLAND / CELEBRITY VAULT MANDATORY/  Ministere de la Culture - France / Mediatheque de l'Architecture et du Patrimoine, Dist. RMN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

28/12/2025 - 12:21μμ
(Πηγή: google.com/maps)
ΕΛΛΑΔΑ

Διαγράφονται 280.000 ανενεργοί φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια

28/12/2025 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (φωτ. αρχείου: EPA/Stephani Spindel)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση από το Ισραήλ

28/12/2025 - 10:14πμ
Στιγμιότυπο από τον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στην Αθήνα   (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα, τελευταία Κυριακή του 2025 – Πώς θα λειτουργήσουν

28/12/2025 - 9:24πμ
Κύματα στη θάλασσα σε παραλία της Αττικής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με βοριάδες και κρύο η μέρα: Έως 9 μποφόρ σε Μακεδονία και Σποράδες

28/12/2025 - 8:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

22 λεπτά πριν
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

49 λεπτά πριν
Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign