pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

2.000 Έλληνες γιατροί έγιναν μετανάστες

10/11/2012 - 1:40μμ
Διήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι επιστήμονες μας σιγά-σιγά εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Εχοντας άλλωστε οι περισσότεροι επίγνωση της επαγγελματικής κατάστασης στο εξωτερικό, αποφασίζουν να συνεχίζουν την καριέρα τους εκτός συνόρων. Οπως έχει άλλωστε αποδειχθεί μέχρι σήμερα, οι Ελληνες επιστήμονες εκτός Ελλάδας έχουν διαπρέψει.

Ετσι μετά το “ανοιγμα” της Γερμανίας σε γιατρούς από την Ευρώπη, δεν ήταν λίγοι οι Ελληνες επιστήμονες που θεώρησαν πως το μέλλον τους θα είναι καλύτερο σε μια ξένη χώρα. Ανταπόκριση στο κάλεσμα της Γερμανίας δεν είχε μόνο η Ελλάδα, αλλά κι άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της DW, έχουν “μεταναστεύσει” πάνω από 2.000 Ελληνες γιατροί, που είναι άριστοι επιστήμονες με ένα μόνο μειονέκτημα. Την γλώσσα. Δεν μιλούν γερμανικά, με αποτέλεσμα να εργάζονται σε μικρότερα νοσοκομεία της χώρας.

Ετσι αν και έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των προσληφθέντων γιατρών από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, τη Συρία, την Αίγυπτο,  αυτοί απασχολούνται περισσότερο σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική με τον σύνδεσμο των διευθυντών των γερμανικών νοσοκομείων να κρούει των κώδωνα του κινδύνου. «Ο αριθμός των ξένων γιατρών σε επίπεδο βοηθών ιατρών έχει αυξηθεί σημαντικά», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιόσεφ Ντούλινγκς, σημειώνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, περισσότεροι από τους μισούς είναι στο μεταξύ αλλοδαποί. «Οι γνώσεις τους επί του αντικειμένου είναι συνήθως πολύ καλές, ωστόσο συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα γερμανικά νοσοκομεία ενώ οι γλωσσικές τους γνώσεις είναι συχνά ανεπαρκείς». Και αυτό, όπως λέει ο κ. Ντούλινγκς, «εξελίσσεται σε πρόβλημα για την ασφάλεια» των ασθενών.

Η ενίσχυση των σχέσεων γιατρών και ασθενών είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του υπ. Υγείας Ντάνιελ Μπαρ. Σε κάθε ιατρικό συνέδριο τονίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο η πραγματικότητα στα περίπου 2.000 νοσοκομεία της Γερμανίας είναι συχνά τελείως διαφορετική.

«Σχεδόν κανείς δεν μιλάει γερμανικά»

Μπορεί να είναι άριστοι γιατροί αλλά συχνά δεν μπορούν να συνεννοηθούν καλά με τους ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου ο αριθμός των δηλωμένων ξένων γιατρών στη Γερμανία αυξήθηκε πέρσι κατά 3.039 στους συνολικά 28.355.

Πέρα από την Αυστρία, οι περισσότεροι εξ΄ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα (2.224), από τη Ρουμανία (2.105) και την Πολωνία (1.636).

Παρά τις αυξητικές αυτές τάσεις πάντως, δεν προβλέπονται σαφείς κανόνες για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ξένοι γιατροί που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία όσον αφορά τη γλωσσική επάρκεια. «Στο μεταξύ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχει σχεδόν κανένας γιατρός που να μιλάει σωστά γερμανικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Οι καλοί ξένοι γιατροί που μιλούν και καλά γερμανικά καταλήγουν συνήθως στις καλές κλινικές των μεγάλων πόλεων. Στην περιφέρεια όμως, όπου η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη, τα νοσοκομεία προτιμούν να προσλάβουν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν επαρκείς γλωσσικές γνώσεις προκειμένου απλά να καλυφθεί η θέση.

Μπορεί οι γερμανικές αρχές να ζητούν συνήθως πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ωστόσο συχνά αρκεί ο υποψήφιος να πείσει τον αρμόδιο υπάλληλο στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση για την καταλληλότητά του.

Ο γερμανικός ιατρικός σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων να ισχύσουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πρόσληψη ξένων γιατρών και προτείνει την εισαγωγή ενιαίων σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια εξετάσεων γλωσσομάθειας. Κυρίως όμως ζητά να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα γερμανικά νοσοκομεία, κυρίως όσον αφορά τις συνεχείς και χαμηλά αμειβόμενες υπερωρίες προκειμένου το επάγγελμα να γίνει και πάλι πιο ελκυστικό για τους νέους.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

4/01/2026 - 11:16μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

4/01/2026 - 10:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Η Αστυνομία αναζητά τρία άτομα για τον άγριο ξυλοδαρμό, μέχρι θανάτου, του 31χρονου άνδρα

4/01/2026 - 8:56μμ
Χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαθίσταται σταδιακά η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

4/01/2026 - 7:32μμ
Ο Γιώργος Παπαδάκης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: EUROKINISSI/Μαρία Αναστασοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» από έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

4/01/2026 - 6:30μμ
Πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: 48ωρος αποκλεισμός εθνικών οδών και παραδρόμων – «Όχι στη Mercosur. Ο αγώνας δεν σταματάει»

4/01/2026 - 5:17μμ
Πάνω από 2.000 άνδρες πλήρωσαν έναν dating coach για να μάθουν πώς να «ρίχνουν» μια γυναίκα (φωτ.: PixaBay)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Τα Καμάκια»: Όταν το φλερτ έγινε business και το TikTok… φορολογικός φάκελος

4/01/2026 - 4:03μμ
Αποκλεισμός της Κορίνθου-Τριπόλεως από αγρότες, στο ύψος της Αρχαίας Νεμέας. Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή προς Αθήνα – Πού καταγράφονται καθυστερήσεις στην Εθνική Οδό

4/01/2026 - 3:41μμ
Στιγμιότυπο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Βλάβη κεραίας στα Γεράνια Όρη έφερε το μπλακ άουτ στις πτήσεις του FIR Αθηνών – Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις

4/01/2026 - 2:29μμ
To pontosnews.gr στα Μάλγαρα, στη σύσκεψη που θα κρίνει το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Γεωργία Φούντα)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Καθυστέρηση στη σύσκεψη στα Μάλγαρα – Στο τραπέζι κλιμάκωση και κάθοδος τρακτέρ στην Αθήνα

4/01/2026 - 1:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» οργανώνει το πρώτο ποντιακό αντάμωμα για το 2026 στην καρδιά της Λευκωσίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κραν Μοντανά: Τραγικός επίλογος για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Ταυτοποιήθηκε επίσημα η σορός της

5 ώρες πριν
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τραντέλλενες Αξιούπολης)

Οι Μωμόγεροι της «Αμάσειας» σπεύδουν στην Αξιούπολη μαζί με τους Τραντέλλενες

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign