pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

2.000 Έλληνες γιατροί έγιναν μετανάστες

10/11/2012 - 1:40μμ
Διήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι επιστήμονες μας σιγά-σιγά εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Εχοντας άλλωστε οι περισσότεροι επίγνωση της επαγγελματικής κατάστασης στο εξωτερικό, αποφασίζουν να συνεχίζουν την καριέρα τους εκτός συνόρων. Οπως έχει άλλωστε αποδειχθεί μέχρι σήμερα, οι Ελληνες επιστήμονες εκτός Ελλάδας έχουν διαπρέψει.

Ετσι μετά το “ανοιγμα” της Γερμανίας σε γιατρούς από την Ευρώπη, δεν ήταν λίγοι οι Ελληνες επιστήμονες που θεώρησαν πως το μέλλον τους θα είναι καλύτερο σε μια ξένη χώρα. Ανταπόκριση στο κάλεσμα της Γερμανίας δεν είχε μόνο η Ελλάδα, αλλά κι άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της DW, έχουν “μεταναστεύσει” πάνω από 2.000 Ελληνες γιατροί, που είναι άριστοι επιστήμονες με ένα μόνο μειονέκτημα. Την γλώσσα. Δεν μιλούν γερμανικά, με αποτέλεσμα να εργάζονται σε μικρότερα νοσοκομεία της χώρας.

Ετσι αν και έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των προσληφθέντων γιατρών από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, τη Συρία, την Αίγυπτο,  αυτοί απασχολούνται περισσότερο σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική με τον σύνδεσμο των διευθυντών των γερμανικών νοσοκομείων να κρούει των κώδωνα του κινδύνου. «Ο αριθμός των ξένων γιατρών σε επίπεδο βοηθών ιατρών έχει αυξηθεί σημαντικά», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιόσεφ Ντούλινγκς, σημειώνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, περισσότεροι από τους μισούς είναι στο μεταξύ αλλοδαποί. «Οι γνώσεις τους επί του αντικειμένου είναι συνήθως πολύ καλές, ωστόσο συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα γερμανικά νοσοκομεία ενώ οι γλωσσικές τους γνώσεις είναι συχνά ανεπαρκείς». Και αυτό, όπως λέει ο κ. Ντούλινγκς, «εξελίσσεται σε πρόβλημα για την ασφάλεια» των ασθενών.

Η ενίσχυση των σχέσεων γιατρών και ασθενών είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του υπ. Υγείας Ντάνιελ Μπαρ. Σε κάθε ιατρικό συνέδριο τονίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο η πραγματικότητα στα περίπου 2.000 νοσοκομεία της Γερμανίας είναι συχνά τελείως διαφορετική.

«Σχεδόν κανείς δεν μιλάει γερμανικά»

Μπορεί να είναι άριστοι γιατροί αλλά συχνά δεν μπορούν να συνεννοηθούν καλά με τους ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου ο αριθμός των δηλωμένων ξένων γιατρών στη Γερμανία αυξήθηκε πέρσι κατά 3.039 στους συνολικά 28.355.

Πέρα από την Αυστρία, οι περισσότεροι εξ΄ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα (2.224), από τη Ρουμανία (2.105) και την Πολωνία (1.636).

Παρά τις αυξητικές αυτές τάσεις πάντως, δεν προβλέπονται σαφείς κανόνες για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ξένοι γιατροί που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία όσον αφορά τη γλωσσική επάρκεια. «Στο μεταξύ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχει σχεδόν κανένας γιατρός που να μιλάει σωστά γερμανικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Οι καλοί ξένοι γιατροί που μιλούν και καλά γερμανικά καταλήγουν συνήθως στις καλές κλινικές των μεγάλων πόλεων. Στην περιφέρεια όμως, όπου η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη, τα νοσοκομεία προτιμούν να προσλάβουν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν επαρκείς γλωσσικές γνώσεις προκειμένου απλά να καλυφθεί η θέση.

Μπορεί οι γερμανικές αρχές να ζητούν συνήθως πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ωστόσο συχνά αρκεί ο υποψήφιος να πείσει τον αρμόδιο υπάλληλο στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση για την καταλληλότητά του.

Ο γερμανικός ιατρικός σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων να ισχύσουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πρόσληψη ξένων γιατρών και προτείνει την εισαγωγή ενιαίων σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια εξετάσεων γλωσσομάθειας. Κυρίως όμως ζητά να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα γερμανικά νοσοκομεία, κυρίως όσον αφορά τις συνεχείς και χαμηλά αμειβόμενες υπερωρίες προκειμένου το επάγγελμα να γίνει και πάλι πιο ελκυστικό για τους νέους.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας σε τρένα και τραμ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου – Τρία χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών

26/02/2026 - 5:03μμ
Το σημείο της φονικής πυρκαγιάς στη βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Στον ανακριτή Τρικάλων το πόρισμα του ΕΜΠ – Η διάβρωση των σωλήνων οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις

26/02/2026 - 3:47μμ
Στιγμιότυπο από το σημείο στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας, όπου σύμφωνα με την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη σημειώθηκε δολιοφθορά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: Προκαταρκτική έρευνα για τα κομμένα καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο

26/02/2026 - 2:57μμ
Ηλεκτρικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία των Τεμπών: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ στις 28 Φεβρουαρίου

26/02/2026 - 1:36μμ
Η Νίκη Κεραμέως στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκη Κεραμέως: Νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 2.000 ανέργους σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία

26/02/2026 - 1:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Predator: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικό και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

26/02/2026 - 11:56πμ
Πλημμυρισμένη έκταση σε περιοχή του Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στον Έβρο: Εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές και αγροτικές εκτάσεις – Τμήματα οικισμών κάτω από το νερό

26/02/2026 - 11:26πμ
Τα κομμένα καλώδια της τηλεδιοίκησης (φωτ.: Χ/kyranakis)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη – «Ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

26/02/2026 - 10:17πμ
Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

26/02/2026 - 9:46πμ
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

26/02/2026 - 9:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συζήτηση και έγκριση του πορίσματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυλαία στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με το πόρισμα που θα παραδοθεί στον Νικήτα Κακλαμάνη

26 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Στάση εργασίας σε τρένα και τραμ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου – Τρία χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)

Έρχεται ο ετήσιος χορός του «Ακρίτα» στο Χαλάνδρι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/picjumbo_com-2130229/)

Α21: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

2 ώρες πριν
Το σημείο της φονικής πυρκαγιάς στη βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Στον ανακριτή Τρικάλων το πόρισμα του ΕΜΠ – Η διάβρωση των σωλήνων οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

Μανώλης Λιδάκης: Ένας χρόνος σιωπής από τη φωνή που ράγιζε καρδιές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign