pontosnews.gr
Τρίτη, 22/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τιμήθηκε με το αξίωμα της Ρωμιοσύνης

6/11/2012 - 8:52πμ
Τιμήθηκε με το αξίωμα της Ρωμιοσύνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γράφει ο Γρηγόρης Κεσίσογλου

Η καρδιά της Ρωμιοσύνης χτύπησε δυνατά την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα τελετών της Τραπέζης Ελλάδος, η οποία φιλοξένησε, την εκδήλωση τίμησης του διακεκριμένου Κωνσταντινουπολίτη κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα ως «Άξιου της Ρωμιοσύνης», από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών. Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα ήταν σύσσωμες οι διοικήσεις των Πολίτικων σωματείων στην Ελλάδα, διακεκριμένοι Πολίτες, φίλοι του τιμώμενου και ομογενείς από την Πόλη.

Οι τρεις κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, ο Κωνσταντινουπολίτης πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής και ο τιμώμενος κ. Λάκης Βίγκας, έστειλαν βαρυσήμαντα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Επειδή πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τιμητική εκδήλωση, ενώ υπήρξαν και απουσίες επισήμων παραγόντων, θα επιδιώξουμε να κοινοποιήσουμε από το ιστολόγιο μας και από την εφημερίδα «Ανατολή», τα μηνύματα αυτά.

Το βασικότερο μήνυμα ήταν αυτό της «ενότητας και του αγώνα για την επιβίωση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης». Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος κ. Ουζούνογλου στην ομιλία του: «…Συνέπεια των γεγονότων των δύο τελευταίων αιώνων, τα δεινά και οι απώλειες του Ελληνισμού υπήρξαν ανυπολόγιστες. Η αποκατάσταση στο βαθμό του δυνατού, απαιτούν ενότητα και συνεπή αγώνα». Ο κ. Λάκης Βίγκας με τον επίμονο και συνεπή αγώνα του για ανάταξη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης κατάφερε να συνενώσει δυνάμεις, να τις ενεργοποιήσει με το πρωτοπόρο παράδειγμα του και να επιτύχει «πράγματα που δεν περίμενε κανείς να πραγματοποιηθούν», όπως είπε ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω.

Ο Πολίτης πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο οποίος διετέλεσε και Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και με πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο για τον Ελληνισμό της Πόλης και της καθ’ ημάς Ανατολής, ανέδειξε τον «επαναπατρισμό της ελπίδας» με τους αγώνες ομογενών, μεταξύ των οποίων όπως είπε «ξεχωριστή θέση είχε και συνεχίζει να έχει, ο συμπολίτης μας Λάκης Βίγκας». Ο κ. Αλεξανδρής δεν περιορίστηκε μόνο στην επισήμανση «…ότι ως Πολίτες Ρωμιοί έχουμε πλέον περάσει το στάδιο του επαναπατρισμού της ελπίδας και οδεύουμε σταθερά στην εμπέδωση και ανάπτυξη ενός καλύτερου αύριο στην Βασιλεύουσα για την πολυαγαπημένη μας Ρωμιοσύνη» αλλά προσδιόρισε και τον ρόλο αυτής στον σύγχρονο κόσμο, ως «θεματοφύλακα μιας τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ηγέτιδας του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Ο τιμώμενος κ. Λάκης Βίγκας με μία εξαιρετική ομιλία, ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τις παραμέτρους που συνθέτουν την υπόσταση της σύγχρονης Πολίτικης Ρωμιοσύνης και έθεσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την επιβίωση της τον 21ο αιώνα, ως διακριτή κοινωνική οντότητα. Χαρακτηριστικά είπε: «Μέσα σε αυτή την δίνη των ραγδαίων μεταβολών και της δυναμικής, παραμονεύει ο κίνδυνος να αφομοιωθούμε εμείς ως μειονότητα. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε ένα δυναμικό μέλλον, πατώντας γερά στο παρελθόν μας».

Από την σύνθεση των ομιλιών που εκφωνήθηκαν, αναδεικνύεται κι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ιδιαίτερα για τον ελλαδικό Ελληνισμό, ο οποίος σήμερα αισθάνεται προδομένος από τις ηγεσίες του και παραδομένος «σιδηροδέσμιος» σε αδηφάγες εξωτερικές δυνάμεις.

Αυτό το μήνυμα ελπίδας βρίσκεται στην αποστροφή της ομιλίας του κ. Βίγκα, ο οποίος τελειώνοντας είπε «…και εμείς ως κληρονόμοι και συνεχιστές αυτής της κοινότητας, δεν μπορούμε παρά να νοήσουμε την ύπαρξη μας μονάχα μέσα από την προσφορά και την αυταπάρνηση για την Ομογένεια. Ο άξιος της Ρωμιοσύνης είναι ο καθένας από εμάς, που προσφέρει κάτι από τη ζωή του για το κοινό και συλλογικό καλό της Ομογένειας…»

Εάν με το ίδιο πνεύμα εργαστούν και προσφέρουν στην κοινωνία τους, οι Έλληνες της Ελλάδας, θα μπορέσουν να πάρουν ξανά στα χέρια τους τις τύχες αυτού του δύσμοιρου και προδομένου τόπου. Αυτό το μήνυμα του αγωνιστικού φρονήματος και της αντίστασης στις πάσης μορφής δυσκολίες για την επιβίωση του Γένους μας, έστειλε η εκδήλωση τίμησης του συμπολίτη μας κ. Λάκη Βίγκα.
Στην εκδήλωση εκ μέρους της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντινουπολίτης πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, ενώ για τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Παριζιάνος.

Όσοι έχουμε στρατευθεί σε αυτή την υπόθεση, με την ψυχική ανάταση που αποκομίσαμε από την εκδήλωση τίμησης του συμπολίτη μας Λάκη Βίγκα, συνεχίζουμε την πορεία και το έργο μας, για «το κοινό και συλλογικό καλό της Ομογένειας» αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πηγή: anatoliblog.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Marius Becker)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Deutsche Welle: Πώς διασώθηκε το ιστορικό Ελληνικό Πρόγραμμα – Οι (αντι)δράσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

22/09/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: Facebook / Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη έως την Πέλλα και τη Χαλκιδική: Η Μακεδονία ζωντανεύει στη Νέα Νότια Ουαλία

22/09/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου τίμησε η ελληνική κοινότητα στη Ρώμη

21/09/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceInGeorgia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύγχρονες ελληνικές σπουδές στη Γεωργία – Διαδικτυακή έκθεση από την Πρεσβεία της Ελλάδας

21/09/2026 - 1:24μμ
(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τους λουκουμάδες στο τιραμισού κι από το σουβλάκι στον Πόντο: Μια γιορτή γεύσεων και πολιτισμού σε Φεστιβάλ στο Earlwood του Σίδνεϊ

21/09/2026 - 12:35μμ
Μέλη και φίλοι της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας κατά την παρουσίαση των πρώτων προφορικών μαρτυριών του προγράμματος (φωτ.:  Facebook / Hellenic Community of Ireland)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι φωνές των Ελλήνων της Ιρλανδίας δεν θα σβήσουν – Οι ιστορίες της ξενιτιάς μπαίνουν στο αρχείο

20/09/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Centre for Byzantine Research/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βυζάντιο: Η εξουσία, η Εκκλησία και το κράτος στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου στη Γρανάδα

19/09/2026 - 12:34μμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Μάικλ Πίτερς Κυριάκου (δεξιά), μαζί με τη Μάρεϊ Σκούρου, η οποία εκπροσώπησε τη νεολαία της Κοινότητας (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων

18/09/2026 - 10:30μμ
(Φωτ.: orthodoxtimes.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Νέο σχολικό κτήριο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Ντέλαγουερ

18/09/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: facebook.com/marina.ermidisPesiridis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Διπλή γιορτή για τον Σύλλογο Ποντίων Κλίβελαντ «Φοίνιξ» – Ραντεβού στο πανηγύρι

18/09/2026 - 3:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Ντέινα Μασόιαν Γουόλραθ στο στούντιο της (φωτ.: Harvard University Press)

Κρυμμένη σε ένα πιθάρι σώθηκε κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Η εγγονή της γράφει για 10 γενοκτονίες

10 λεπτά πριν
Ο Άγιος  Φραγκίσκος της Ασίζης διά χειρός Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (πηγή: art.thewalters.org)

ΑΠΘ: Το επίκαιρο μήνυμα με αφορμή τα 800 χρόνια από το θάνατο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

ΕΛΑΣ: Τρεις συλλήψεις για ρίψη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στον Κηφισό

1 ώρα πριν

Ωραιόκαστρο: Το ποντιακό έθιμο της προίκας του γάμου αναβιώνει στον Μονόλοφο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Marius Becker)

Deutsche Welle: Πώς διασώθηκε το ιστορικό Ελληνικό Πρόγραμμα – Οι (αντι)δράσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Pan-Macedonian Association of NSW)

Αυστραλία: Από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη έως την Πέλλα και τη Χαλκιδική: Η Μακεδονία ζωντανεύει στη Νέα Νότια Ουαλία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV