pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιος σύλλογος απέχει από τις εκδηλώσεις “Εορδαία Όψεις ενός αιώνος”;

1/11/2012 - 9:55πμ
Ποιος σύλλογος απέχει από τις εκδηλώσεις "Εορδαία Όψεις ενός αιώνος";
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου αποφάσισε συνειδητά να απέχει από τη συγκεκριμένη διοργάνωση για τους ακόλουθους λόγους:

1. Πιστεύουμε πως το δρώμενο των Μωμόγερων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων που αναβιώνει από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων. Επίσης θέλουμε να αποτελεί και στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του νέου Δήμου. Οποιαδήποτε επομένως συζήτηση ή και εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινά με αφετηρία τις κοινότητες αυτές και όχι ως μια πρόσκληση αν θέλουμε να παρευρεθούμε και να μεταφέρουμε το δρώμενο σε μια εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα. Η παρατήρηση δεν έχει τοπικιστικά κίνητρα αλλά αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν και ανήκουν στα χωριά της υπαίθρου και συγκεκριμένα στο Δήμο μας στις 4 κοινότητες: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Διαφωνούμε επομένως με την λογική αφετηρία αυτής της εκδήλωσης και την τάση συγκέντρωσης της πολιτιστικής δραστηριότητας στο κέντρο. Πόσο μάλλον όταν αφορά ένα δρώμενο που αναβίωσε στα χωριά μας και αυτά εξαιρούνται του σχεδιασμού.

2. Έχουμε από πέρσι καταθέσει προφορικά για επεξεργασία και συζήτηση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη του δρώμενου των Μωμόγερων ως συστατικού στοιχείου της ταυτότητας της περιοχής. 4 από τα σωματεία στη Δυτική Μακεδονία που αναβιώνουν από χρόνια το δρώμενο βρίσκονται στην Εορδαία. Αλφαβητικά είναι: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Η πρόταση περιελάμβανε την αναβίωση του εθίμου σε κάθε μία κοινότητα χωριστά σε διαφορετικές ημερομηνίες εντός της περιόδου αναβίωσης (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και στη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης ανήμερα των Φώτων, είτε στην Πτολεμαΐδα είτε σε κάθε χωριό εκ περιτροπής, με την συμμετοχή και άλλων χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα που αναβιώνουν το δρώμενο, κατά το πρότυπο που είχε γίνει στο Καρυοχώρι αλλά και αλλού. Παράλληλα προτείναμε την δέσμευση του Μουσείου για την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας και στολών προκειμένου να αναδειχθούν οι 4 διαφορετικές παραλλαγές του δρώμενου που αναβιώνουν στα παραπάνω χωριά καθώς και στην διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή λαογράφων, ιστορικών, κλπ.

3. Πιστεύουμε πως οι Μωμόγεροι ως δρώμενο θα πρέπει να αναπτυχθούν αυτόνομα ως παραδοσιακό φεστιβάλ την περίοδο του δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και όχι ενσωματωμένοι σε ένα ευρύ και πολυποίκιλο φάσμα εκδηλώσεων που δεν έχει συνέχεια και συνάφεια με το δρώμενο. Θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετείτε έτσι κάποιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 9 Δεκεμβρίου, σε ημερομηνία εκτός της περιόδου αναβίωσης και δεν σχετίζεται με τις εκδηλώσεις που προηγούνται και έπονται.

4. Ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει υπόψη ότι από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά θα ξεκινήσουν οι αναβιώσεις του δρώμενου στα χωριά μας.

5. Τέλος είναι οξύμωρο η διοργανώτρια αρχή να μην είναι συνεπής απέναντι στους συλλόγους αλλά να διαθέτει ουκ ολίγα κονδύλια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ας αποσαφηνιστεί αν ο κύριος διοργανωτής θα είναι ο Δήμος ή οι τοπικοί σύλλογοι θα παίξουν τον σημαντικό ρόλο τους. Και δεν είναι θέμα χρημάτων ούτε υποστηρίζουμε έναν κρατικοδίαιτο πολιτισμό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τελευταία. Ως σύλλογος διοργανώνουμε εκδηλώσεις τα τελευταία 4 χρόνια στηριζόμενοι αποκλειστικά σε χορηγίες και τη συμμετοχή του κόσμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ “Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ”
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Πηγή: kozan.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

23/12/2025 - 11:22μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
Κάλαντα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έφερε τα κάλαντα και το γιορτινό χρώμα στην πόλη

23/12/2025 - 8:12μμ
Μέλη του «Ακρίτα» στο στολισμένο Χαλάνδρι (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στη στολισμένη αγορά του Χαλανδρίου από τον «Ακρίτα»

23/12/2025 - 7:22μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης στο στούντιο της ΕΡΤ3 (πηγή: Glomex)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάλαντα Πόντου που έλαμψαν στην ΕΡΤ3!  

23/12/2025 - 5:46μμ
Ο λογότυπος της ΕΛΒ, σχεδιασμένος από την Ηλέκτρα Γεωργιάδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση, κοπή βασιλόπιτας και βράβευση επιτυχόντων στα ΑΕΙ

23/12/2025 - 3:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Στόλισε με γεύσεις και ήχους Πόντου το «Πάρκο των Χρωμάτων»

23/12/2025 - 11:27πμ
Μωμόγεροι διά χειρός Σοφίας Αμπερίδου (ακρυλικά και σκόνες σε καμβά, 50x35 εκ., 2023). Το έργο εκτέθηκε πρώτη φορά στο Stadtmuseum Düsseldorf, στο πλαίσιο της έκθεσης της ζωγράφου «Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής»
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι: Το παραδοσιακό τραγούδι της πολύχρωμης πομπής από δύο σπουδαίες φωνές της ποντιακής μουσικής

23/12/2025 - 10:03πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Για μια ακόμη χρονιά στο πλευρό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου»

22/12/2025 - 10:32μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Παρχαρίδης: Ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης έφυγε από τη ζωή

22/12/2025 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το ρεσάλτο των Γάλλων στο «Uranya A» (πηγή: Χ)

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ρεσάλτο των Γάλλων κομάντος στο πλοίο του «Έλληνα Εσκομπάρ»

41 λεπτά πριν
Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

1 ώρα πριν
O Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)

Νεκρός ο αρχηγός του Στρατού της Λιβύης – Συντριβή Falcon έξω από την Άγκυρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Σπουδαία νίκη στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Καπνοί από το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «REK Bitola», τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgia Licovski)

Σκόπια: «Κατάσταση κρίσης» στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω έλλειψης μαζούτ από την Ελλάδα

2 ώρες πριν
To Falcon 50 (φωτ.: αρχείο EPA)

Τουρκία: Χάθηκε η επικοινωνία με τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού της Λιβύης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign