pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τούρκοι και Έλληνες έρχονται κοντά με τη βοήθεια της μουσικής

29/10/2012 - 3:24μμ
Τούρκοι και Έλληνες έρχονται κοντά με τη βοήθεια της μουσικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ελληνίδα μουσικός Ελένη Καραΐνδρου και ο Τούρκος συνθέτης Εντέρ Σακπινάρ συνεργάζονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούν την κοινή μουσική κληρονομιά των χωρών για να προάγουν την ανοχή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες των κυβερνήσεών τους.

Μουσικοί από Τουρκία και Ελλάδα κάνουν χρήση της τέχνης τους για να επουλώσουν τραύματα που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των δυο εθνών.

Η Ελένη Καραΐνδρου, διακεκριμένη Ελληνίδα μουσικός, πραγματοποίησε συναυλία με τον Τούρκο συνθέτη Εντέρ Σακπινάρ και την ορχήστρα του στο φεστιβάλ τζαζ Ιστανμπούλ νωρίτερα αυτό το μήνα. Με ζητωκραυγές στην Τουρκική και Ελληνική γλώσσα από το κοινό, η μεταπλαστική δύναμη της στιγμής απεικονίστηκε στα μάτια της Καραΐνδρου στο τέλος της συναυλίας.

«Η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα η οποία μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων», δήλωσε η Καραΐνδρου στους SETimes.

Σακπινάρ και Καραΐνδρου έχουν συνεργαστεί σε σειρά συναυλιών με τίτλο «Τραγούδια Ελπίδας και Ειρήνης», με στόχο να χρησιμοποιήσουν την κοινή μουσική κληρονομιά των χωρών για να προάγουν την ανοχή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες των κυβερνήσεών τους.

Ο Σακπινάρ είναι πεπεισμένος πως οι υπουργικοί καυγάδες δεν ταιριάζουν με τη δύναμη της μουσικής.

«Όταν το κοινό σιγομουρμουρίζει τη μελωδία και κρατάει το ρυθμό αρμονικά, οι πολιτικές συγκρούσεις εξαφανίζονται και ανοίγουμε μια πλατφόρμα αμοιβαίας κατανόησης», δήλωσε στους SETimes.

Ωστόσο η σειρά συναυλιών δεν έχει να κάνει μόνο με το τραγούδι και τη διασκέδαση. Ο Σακπινάρ, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα εδώ και μία δεκαετία, ανέφερε πως οι μουσικοί του χρειάστηκε να μάθουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον ώστε να μπορέσουν να φέρουν το μήνυμα της ανοχής στο ευρύτερο κοινό.

«Όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, υπήρχαν σοβαρές υποψίες για τα πραγματικά κίνητρά μας, ειδικά από την Ελληνική πλευρά», ανέφερε. «Ακόμα και κάποιοι Έλληνες μουσικοί που παίζουν στην ορχήστρα μας είχαν δυσκολευτεί να εξηγήσουν το έργο σε κοντινούς ανθρώπους τους».

Ένας τρόπος με τον οποίο ο μαέστρος ένωσε την ομάδα του ήταν να επιλέγει τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους καλλιτέχνες όταν δημιουργούσε το ρεπερτόριο τραγουδιών. Αυτό, επέτρεψε στις συναυλίες να υλοποιήσουν το στόχο τους, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες ανέφερε.

«Θυμηθείτε τις πολιτικές εντάσεις που υπήρχαν το καλοκαίρι του 2006, όταν ήρθαμε στη Ρόδο για να δώσουμε κοινή συναυλία», δήλωσε ο Σακπινάρ. «Υπήρχαν συγκρούσεις σχετικά με το Αιγαίο και κρίση σχετικά με τη βραχονησίδα των Ιμίων. Παρά το γεγονός αυτός, τη συναυλία παρακολούθησαν 2.000 άτομα».

Ο Σακπινάρ πρόσθεσε: «Όταν ο κόσμος άρχισε να έρχεται στις συναυλίες μας και να μας βλέπει, άρχισε να ανακαλύπτει εκ νέου τις Τουρκικές – Ελληνικές σχέσεις».

Η Καραΐνδρου δήλωσε στους SETimes πως έλαβε θερμή υποδοχή από Τούρκους μουσικόφιλους, παρά την εθνικότητά της.

«Δεν με γνωρίζουν όλοι στην Τουρκία, ωστόσο οι λάτρεις της μουσικής που νιώθουν κοντά μου, μου δείχνουν πραγματικά την αγάπη τους», ανέφερε, προσθέτοντας πως αποτελεί αξιοθαύμαστη εμπειρία κάθε φορά που συνεργάζεται με Τούρκους μουσικούς.

Εν τω μεταξύ, διοργανωτές συναυλιών προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η επιτυχία τους εκτείνεται από τον αγροτικό πληθυσμό μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Πολιτικοί, δήμαρχοι και κυβερνήτες προσκαλούνται στις συναυλίες. Εάν παραστούν, τους ζητείται να πραγματοποιήσουν ομιλία πριν την συναυλία ώστε να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την πρωτοβουλία και την άποψή τους για τη χώρα στην άλλη πλευρά της θάλασσας.

«Χάρη στις συναυλίες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Σακπινάρ. «Ωστόσο, πρωτοβουλίες όπως αυτές χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους σε αμφότερες τις πλευρές».

Υπάρχουν ενδείξεις πως ένας αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνών από αμφότερες τις πλευρές του Αιγαίου εναγκαλίζει τη φόρμουλα του έργου για ειρήνη μέσω της μουσικής.

Η Μεχτάπ Ντεμίρ, Τουρκάλα τραγουδίστρια, το συγκρότημα της οποίας My Sweet Canary περιλαμβάνει Έλληνες, Ισραηλινούς και Τούρκους μουσικούς, επρόκειτο να μεταφέρει το μήνυμα στην έκθεση Womex World Music Expo στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου.

«Η δύναμη της μουσικής πηγάζει από τη σύμμειξη της τοπικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής σφαίρας», δήλωσε η Ντεμίρ στους SETimes. «Οι μουσικοί πρέπει να το μοιραστούν αυτό με το λαό και να τονίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Το συγκρότημα της Ντεμίρ δημιουργήθηκε σε ανάμνηση της Ρόζα Εσκενάζυ, γνωστή ως βασίλισσα της ρεμπέτικης μουσικής (τα Ελληνικά μπλουζ) στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Εσκενάζυ γεννήθηκε σε Σεφαραδίτικη οικογένεια στην Ιστανμπούλ, ωστόσο νωρίς στην παιδική ηλικία της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, η οποία άνηκε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η τραγουδίστρια μοιρολογεί για το γεγονός ότι Τούρκοι και Έλληνες διψούν να αξιωθούν την «κυριότητα» πτυχών του πολιτισμού, όπως ο καφές ή τοπικοί χοροί.

«Μουσικά έργα όπως το My Sweet Canary δείχνουν πως εκπροσωπούν τον κοινό πολιτισμό αυτής της περιοχής», ανέφερε.

Η Ντεμίρ ανέφερε μία ιστορία για έναν Έλληνα πολιτικό που την πλησίασε σε μία από τις συναυλίες της.

«Είπε, «Είμαι 58 ετών. Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου τραγουδάει το τραγούδι ‘Ραμπί’, το οποίο τραγουδήσατε. Μου θύμισε την παιδική ηλικία μου».

Πηγή: grtrnews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα δύο πρόωρα βρέφη, πιθανότατα δίδυμα, όπως βρέθηκαν τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον μικρό κιβωτιόσχημο τάφο. Η ταφή χρονολογείται στον 8ο ή τον 9ο αιώνα μ.Χ. (φωτ.: OeAW–OeAI / L. Zabrana)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφεσος: Δύο πρόωρα βρέφη είχαν ταφεί μέσα σε… ρωμαϊκή τουαλέτα πριν από 1.200 χρόνια

28/07/2026 - 11:29μμ
H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου εγγράφηκε ομόφωνα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτό Αγαθό. Κορυφή Στεφάνι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ιστορική ομόφωνη απόφαση

26/07/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη: Η ρίζα, η μνήμη και η μουσική που ταξιδεύει στον χρόνο

25/07/2026 - 8:38μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

23/07/2026 - 10:16μμ
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

23/07/2026 - 1:40μμ
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Κυψέλη: Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα – Πρόκειται για 38χρονη Βρετανίδα

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείου/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI)

Λάρισα: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Τύρναβο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: primariesector2/Instagram)

Βουκουρέστι: Διήμερο ελληνικού πολιτισμού με μουσική, χορό και γεύσεις – Το Φεστιβάλ «Kalimera» ένωσε Ελλάδα και Ρουμανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / AEK Basketball Club)

Στην ΑΕΚ μέχρι το 2075 η SUNEL Arena

2 ώρες πριν
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign