pontosnews.gr
Τρίτη, 26/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τούρκοι και Έλληνες έρχονται κοντά με τη βοήθεια της μουσικής

29/10/2012 - 3:24μμ
Τούρκοι και Έλληνες έρχονται κοντά με τη βοήθεια της μουσικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ελληνίδα μουσικός Ελένη Καραΐνδρου και ο Τούρκος συνθέτης Εντέρ Σακπινάρ συνεργάζονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούν την κοινή μουσική κληρονομιά των χωρών για να προάγουν την ανοχή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες των κυβερνήσεών τους.

Μουσικοί από Τουρκία και Ελλάδα κάνουν χρήση της τέχνης τους για να επουλώσουν τραύματα που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των δυο εθνών.

Η Ελένη Καραΐνδρου, διακεκριμένη Ελληνίδα μουσικός, πραγματοποίησε συναυλία με τον Τούρκο συνθέτη Εντέρ Σακπινάρ και την ορχήστρα του στο φεστιβάλ τζαζ Ιστανμπούλ νωρίτερα αυτό το μήνα. Με ζητωκραυγές στην Τουρκική και Ελληνική γλώσσα από το κοινό, η μεταπλαστική δύναμη της στιγμής απεικονίστηκε στα μάτια της Καραΐνδρου στο τέλος της συναυλίας.

«Η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα η οποία μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων», δήλωσε η Καραΐνδρου στους SETimes.

Σακπινάρ και Καραΐνδρου έχουν συνεργαστεί σε σειρά συναυλιών με τίτλο «Τραγούδια Ελπίδας και Ειρήνης», με στόχο να χρησιμοποιήσουν την κοινή μουσική κληρονομιά των χωρών για να προάγουν την ανοχή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες των κυβερνήσεών τους.

Ο Σακπινάρ είναι πεπεισμένος πως οι υπουργικοί καυγάδες δεν ταιριάζουν με τη δύναμη της μουσικής.

«Όταν το κοινό σιγομουρμουρίζει τη μελωδία και κρατάει το ρυθμό αρμονικά, οι πολιτικές συγκρούσεις εξαφανίζονται και ανοίγουμε μια πλατφόρμα αμοιβαίας κατανόησης», δήλωσε στους SETimes.

Ωστόσο η σειρά συναυλιών δεν έχει να κάνει μόνο με το τραγούδι και τη διασκέδαση. Ο Σακπινάρ, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα εδώ και μία δεκαετία, ανέφερε πως οι μουσικοί του χρειάστηκε να μάθουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον ώστε να μπορέσουν να φέρουν το μήνυμα της ανοχής στο ευρύτερο κοινό.

«Όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, υπήρχαν σοβαρές υποψίες για τα πραγματικά κίνητρά μας, ειδικά από την Ελληνική πλευρά», ανέφερε. «Ακόμα και κάποιοι Έλληνες μουσικοί που παίζουν στην ορχήστρα μας είχαν δυσκολευτεί να εξηγήσουν το έργο σε κοντινούς ανθρώπους τους».

Ένας τρόπος με τον οποίο ο μαέστρος ένωσε την ομάδα του ήταν να επιλέγει τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους καλλιτέχνες όταν δημιουργούσε το ρεπερτόριο τραγουδιών. Αυτό, επέτρεψε στις συναυλίες να υλοποιήσουν το στόχο τους, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες ανέφερε.

«Θυμηθείτε τις πολιτικές εντάσεις που υπήρχαν το καλοκαίρι του 2006, όταν ήρθαμε στη Ρόδο για να δώσουμε κοινή συναυλία», δήλωσε ο Σακπινάρ. «Υπήρχαν συγκρούσεις σχετικά με το Αιγαίο και κρίση σχετικά με τη βραχονησίδα των Ιμίων. Παρά το γεγονός αυτός, τη συναυλία παρακολούθησαν 2.000 άτομα».

Ο Σακπινάρ πρόσθεσε: «Όταν ο κόσμος άρχισε να έρχεται στις συναυλίες μας και να μας βλέπει, άρχισε να ανακαλύπτει εκ νέου τις Τουρκικές – Ελληνικές σχέσεις».

Η Καραΐνδρου δήλωσε στους SETimes πως έλαβε θερμή υποδοχή από Τούρκους μουσικόφιλους, παρά την εθνικότητά της.

«Δεν με γνωρίζουν όλοι στην Τουρκία, ωστόσο οι λάτρεις της μουσικής που νιώθουν κοντά μου, μου δείχνουν πραγματικά την αγάπη τους», ανέφερε, προσθέτοντας πως αποτελεί αξιοθαύμαστη εμπειρία κάθε φορά που συνεργάζεται με Τούρκους μουσικούς.

Εν τω μεταξύ, διοργανωτές συναυλιών προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η επιτυχία τους εκτείνεται από τον αγροτικό πληθυσμό μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Πολιτικοί, δήμαρχοι και κυβερνήτες προσκαλούνται στις συναυλίες. Εάν παραστούν, τους ζητείται να πραγματοποιήσουν ομιλία πριν την συναυλία ώστε να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την πρωτοβουλία και την άποψή τους για τη χώρα στην άλλη πλευρά της θάλασσας.

«Χάρη στις συναυλίες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Σακπινάρ. «Ωστόσο, πρωτοβουλίες όπως αυτές χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους σε αμφότερες τις πλευρές».

Υπάρχουν ενδείξεις πως ένας αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνών από αμφότερες τις πλευρές του Αιγαίου εναγκαλίζει τη φόρμουλα του έργου για ειρήνη μέσω της μουσικής.

Η Μεχτάπ Ντεμίρ, Τουρκάλα τραγουδίστρια, το συγκρότημα της οποίας My Sweet Canary περιλαμβάνει Έλληνες, Ισραηλινούς και Τούρκους μουσικούς, επρόκειτο να μεταφέρει το μήνυμα στην έκθεση Womex World Music Expo στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου.

«Η δύναμη της μουσικής πηγάζει από τη σύμμειξη της τοπικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής σφαίρας», δήλωσε η Ντεμίρ στους SETimes. «Οι μουσικοί πρέπει να το μοιραστούν αυτό με το λαό και να τονίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Το συγκρότημα της Ντεμίρ δημιουργήθηκε σε ανάμνηση της Ρόζα Εσκενάζυ, γνωστή ως βασίλισσα της ρεμπέτικης μουσικής (τα Ελληνικά μπλουζ) στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Εσκενάζυ γεννήθηκε σε Σεφαραδίτικη οικογένεια στην Ιστανμπούλ, ωστόσο νωρίς στην παιδική ηλικία της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, η οποία άνηκε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η τραγουδίστρια μοιρολογεί για το γεγονός ότι Τούρκοι και Έλληνες διψούν να αξιωθούν την «κυριότητα» πτυχών του πολιτισμού, όπως ο καφές ή τοπικοί χοροί.

«Μουσικά έργα όπως το My Sweet Canary δείχνουν πως εκπροσωπούν τον κοινό πολιτισμό αυτής της περιοχής», ανέφερε.

Η Ντεμίρ ανέφερε μία ιστορία για έναν Έλληνα πολιτικό που την πλησίασε σε μία από τις συναυλίες της.

«Είπε, «Είμαι 58 ετών. Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου τραγουδάει το τραγούδι ‘Ραμπί’, το οποίο τραγουδήσατε. Μου θύμισε την παιδική ηλικία μου».

Πηγή: grtrnews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

24/05/2026 - 11:30μμ
Στιγμιότυπο από τον γάμο της Σοφίας Βέμπο με τον Μίμη Τραϊφόρο, τον Οκτώβριο του 1958 (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Βασίλης Π. Τραϊφόρος/«ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά»/Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Βέμπο: Μέσα στο διαμέρισμα-καταφύγιο όπου έζησε και έσωσε φοιτητές το ’73

24/05/2026 - 11:15πμ
Ο Δημήτρης Καταλειφός στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022-23. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Καταλειφός: Ο σπουδαίος ηθοποιός και η πορεία του στο χρόνο

23/05/2026 - 4:52μμ
Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

22/05/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

21/05/2026 - 10:57μμ
Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

21/05/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Αllwyn)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

21/05/2026 - 3:40μμ
Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

17/05/2026 - 2:18μμ
Ο Ακύλας στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη,  16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Δεν ήθελα να σας απογοητεύσω» – Η φορτισμένη πρώτη αντίδραση του Ακύλα μετά τη 10η θέση

17/05/2026 - 8:35πμ
Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

17/05/2026 - 2:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Λύρας στα Θεοδόσια Κιλκίς, Σάββατο 23 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)

Θεοδόσια Κιλκίς: Λύρα 4,5 μέτρων ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας του ποντιακού ελληνισμού

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το κουβάρι των παράνομων επιδοτήσεων ξετυλίγεται και άλλο – Νέες συλλήψεις σε Βόρεια Ελλάδα και Αθήνα

44 λεπτά πριν
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Μαγνησίας)

Βόλος: Συγκίνηση και μηνύματα ιστορικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Vahid Salemi)

Νέα ένταση στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν και φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης

2 ώρες πριν
Το σημείο του δυστυχήματος στην περιοχή Μπούγκενχαουτ στην Ανατολική Φλάνδρα. Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Belga Photo / Dirk Waem)

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο σε φυλασσόμενη διάβαση – Πληροφορίες για νεκρούς

2 ώρες πριν
Συνεδρίαση  του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Παράταση στην επιδότηση diesel και 150 ευρώ ανά παιδί – «Πολιτική Βαβέλ» βλέπει στην αντιπολίτευση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign