pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μακελειό στη Βηρυτό

20/10/2012 - 8:02πμ
Μακελειό στη Βηρυτό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βηρυτός, Λίβανος
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους -περιλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ-Χασάν, που αντίκειτο στο καθεστώς Άσαντ και ως φαίνεται ήταν ο στόχος της επίθεσης. Άλλοι 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής σε χριστιανική συνοικία στην ανατολική Βηρυτό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση την τελευταία τετραετία, και έρχεται εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει στο Λίβανο η συριακή κρίση. Ο Ουίσαμ αλ-Χασάν πρόσκειται στον αντιπολιτευόμενο ηγέτη του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι, εκ των σκληρότερων επικριτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη γειτονική Συρία.

Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα καίγοντας λάστιχα διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του Ουίσαμ αλ-Χασάν. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει τους δρόμους στις σουνιτικές συνοικίες της Βηρυτού. Διαδηλώσεις λαμβάνουν επίσης χώρα στην περιοχή της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα, στο Ακάρ στα βόρεια και στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε άμεσα έκκληση στους πολιτικούς του Λιβάνου να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν για την προστασία της χώρας ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησής της.

Ο στρατηγός αλ-Χασάν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου, ήταν επικεφαλής έρευνας που αποκάλυψε πρόσφατα μια συνομωσία για βομβιστική επίθεση και οδήγησε στη σύλληψη ενός Λιβανέζου πολιτικού που πρόσκειται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ο Ουίσαμ αλ-Χασάν ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης και σκοτώθηκε» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν ανάλαβε άμεσα την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Λίβανο είναι ιδιαίτερα τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη γειτονική Συρία.

Η επίθεση της Παρασκευής σημειώθηκε κοντά στην έδρα της υποστηριζόμενης από τη Δύση συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι. Ορισμένοι πολιτικοί της συμμαχίας κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

Επισήμως η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση με τον Σύρο υπουργό Πληροφοριών να μιλά για «δειλή τρομοκρατική πράξη».

Ο Λιβανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε από πλευράς του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εντοπίσει τους υπαίτιους, διαμηνύοντας ότι θα τιμωρηθούν.

Σκηνές χάους στη Βηρυτό

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί γονείς είχαν πάρει τα παιδιά από τα σχολεία τους και επέστρεφαν στο σπίτι. Κάτοικοι που είχαν καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν συγγενείς τους, ενώ άλλοι βοηθούσαν τραυματίες να φθάσουν στα ασθενοφόρα. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, ενώ πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το σημείο. Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πολλά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται και τα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί.

Ο ηγέτης των Φαλαγγιτών Σάμι αλ Τζεμαγιέλ, επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και μέλος της Βουλής, καταδίκασε την επίθεση. «Το κράτος ας προστατεύσει τους πολίτες. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε αναβολή στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάνουμε προειδοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο. Φτάνει» είπε ο Τζεμαγιέλ, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί το Νοέμβριο του 2006.

Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Το 2005, η δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ-Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.

Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην Τρίπολη του Λιβάνου. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, περισσότερο για να προβάλει την παρουσία του παρά να προχωρήσει σε αντιπαράθεση με τους ενόπλους.

Πηγή: in.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν την εικόνα του καιρού

18/02/2026 - 8:00πμ
Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

17/02/2026 - 11:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

17/02/2026 - 10:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Ορίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου για την τραγωδία των Τεμπών

17/02/2026 - 8:30μμ
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

17/02/2026 - 4:48μμ
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

17/02/2026 - 4:11μμ
Πλημμύρες στο Βαρθολομιό από τον ποταμό Πηνειό. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026   (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και εκκενώσεις – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

17/02/2026 - 3:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

17/02/2026 - 1:50μμ
Εργαζόμενοι στη «Βιολάντα» υπέρ του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας, ο οποίος οδηγήθηκε στον ανακριτή Τρικάλων. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη αποκαλύψεων για τη «Βιολάντα»: Προθεσμία πήρε ο ιδιοκτήτης, που καταχειροκροτήθηκε

17/02/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

17/02/2026 - 1:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν την εικόνα του καιρού

26 λεπτά πριν

Ποντιακά Σωματεία «Ευξείνιος Κύκλος»: Ραντεβού με την Κοζανίτικη Αποκριά, «με τη δύναμη του κύκλου»

9 ώρες πριν
Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Κοντεύει η ώρα του ετήσιου χορού

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign