pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μακελειό στη Βηρυτό

20/10/2012 - 8:02πμ
Μακελειό στη Βηρυτό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βηρυτός, Λίβανος
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους -περιλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ-Χασάν, που αντίκειτο στο καθεστώς Άσαντ και ως φαίνεται ήταν ο στόχος της επίθεσης. Άλλοι 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής σε χριστιανική συνοικία στην ανατολική Βηρυτό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση την τελευταία τετραετία, και έρχεται εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει στο Λίβανο η συριακή κρίση. Ο Ουίσαμ αλ-Χασάν πρόσκειται στον αντιπολιτευόμενο ηγέτη του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι, εκ των σκληρότερων επικριτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη γειτονική Συρία.

Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα καίγοντας λάστιχα διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του Ουίσαμ αλ-Χασάν. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει τους δρόμους στις σουνιτικές συνοικίες της Βηρυτού. Διαδηλώσεις λαμβάνουν επίσης χώρα στην περιοχή της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα, στο Ακάρ στα βόρεια και στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε άμεσα έκκληση στους πολιτικούς του Λιβάνου να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν για την προστασία της χώρας ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησής της.

Ο στρατηγός αλ-Χασάν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου, ήταν επικεφαλής έρευνας που αποκάλυψε πρόσφατα μια συνομωσία για βομβιστική επίθεση και οδήγησε στη σύλληψη ενός Λιβανέζου πολιτικού που πρόσκειται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ο Ουίσαμ αλ-Χασάν ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης και σκοτώθηκε» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν ανάλαβε άμεσα την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Λίβανο είναι ιδιαίτερα τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη γειτονική Συρία.

Η επίθεση της Παρασκευής σημειώθηκε κοντά στην έδρα της υποστηριζόμενης από τη Δύση συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι. Ορισμένοι πολιτικοί της συμμαχίας κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

Επισήμως η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση με τον Σύρο υπουργό Πληροφοριών να μιλά για «δειλή τρομοκρατική πράξη».

Ο Λιβανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε από πλευράς του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εντοπίσει τους υπαίτιους, διαμηνύοντας ότι θα τιμωρηθούν.

Σκηνές χάους στη Βηρυτό

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί γονείς είχαν πάρει τα παιδιά από τα σχολεία τους και επέστρεφαν στο σπίτι. Κάτοικοι που είχαν καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν συγγενείς τους, ενώ άλλοι βοηθούσαν τραυματίες να φθάσουν στα ασθενοφόρα. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, ενώ πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το σημείο. Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πολλά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται και τα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί.

Ο ηγέτης των Φαλαγγιτών Σάμι αλ Τζεμαγιέλ, επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και μέλος της Βουλής, καταδίκασε την επίθεση. «Το κράτος ας προστατεύσει τους πολίτες. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε αναβολή στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάνουμε προειδοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο. Φτάνει» είπε ο Τζεμαγιέλ, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί το Νοέμβριο του 2006.

Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Το 2005, η δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ-Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.

Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην Τρίπολη του Λιβάνου. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, περισσότερο για να προβάλει την παρουσία του παρά να προχωρήσει σε αντιπαράθεση με τους ενόπλους.

Πηγή: in.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα Σάββατο γεμάτο στιλ, λάμψη και festive glam – Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις

12/12/2025 - 2:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Κύκλωμα αγροτικών επιδοτήσεων με αρχηγό αγροτοσυνδικαλιστή – 15 συλλήψεις

12/12/2025 - 2:15μμ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας για τη Χρυσή Αυγή: Γνήσιο τέκνο του ναζισμού με πλήρη ιεραρχία και κεντρικό σχεδιασμό

12/12/2025 - 1:03μμ
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συμβολικός αποκλεισμός με τρακτέρ και φέρετρα – Ισχυρή αστυνομική παρουσία

12/12/2025 - 12:36μμ
Εικόνα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας». Σήμερα καταθέτει ο Εμμανουήλ Χνάρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Κρήτη – Προσαγωγές και συλλήψεις

12/12/2025 - 11:37πμ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στέλιος Αγγελούδης: 42χρονος απειλούσε και εξύβριζε με μηνύματα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

12/12/2025 - 9:49πμ
Εικόνα από χθες το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου καλλιτέχνες κράτησαν μουσική συντροφιά σε όλους όσοι ήταν εκεί (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα παντού: Αποκλείουν συμβολικά, σήμερα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

12/12/2025 - 9:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η βασιλοπούλλα και τα πέντε αδέλφια – Ένα ποντιακό παραμύθι από τη συλλογή του Σίμου Λιανίδη

31 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

1 ώρα πριν
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

2 ώρες πριν
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

2 ώρες πριν
Χοροί του Πόντου στην Κλαυθμώνος, από την Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η μεγάλη συνάντηση)

Η «Παναγία Γουμερά» έφερε τον Πόντο στην Πλατεία Κλαυθμώνος

2 ώρες πριν
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign