pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιοί μισθωτοί σώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

19/10/2012 - 11:44πμ
Εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις συντάξεις χηρείας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

– Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2012
– Μέχρι τον Δεκέμβριο προλαβαίνουν οι μητέρες ανηλίκων
– Τι ισχύει για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά
– Αναλυτικά όλα τα όρια ηλικίας που ισχύουν στο ΙΚΑ, πριν αλλάξουν

Μόνον όσοι μέσα στο 2012 συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ, τόσο σε σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς.

Οι επερχόμενες αλλαγές εικάζεται ότι θα επηρεάσουν όλους τους υπόλοιπους, χωρίς όμως κανείς, να μπορεί να συμβουλεύσει τους ασφαλισμένους για οτιδήποτε, εάν πρώτα δεν δημοσιοποιηθούν όχι μόνον οι κυβερνητικές προθέσεις, αλλά συγκεκριμένες διατάξεις νόμου. Άλλωστε, όπως έχει φανεί στο παρελθόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…
 
Αναλυτικά, τι ισχύει για κάθε κατηγορία ασφαλισμένου, που θεμελιώνει δικαίωμα εντός του έτους και πριν από τις επερχόμενες αλλαγές.
 
Άνδρες

Φέτος, η έξοδος γίνεται με 11.100 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 59 ετών. Όσοι θεμελίωσαν πέρσι δικαίωμα μπορούν να αποχωρήσουν με 10.800 ημέρες στα 58. Όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010 αποχωρούν με 10.500 ημέρες σε ηλικία 58 ετών. Όσο για αυτούς που επιθυμούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη, ο νόμος προβλέπει:

α) Συνταξιοδότηση με 4.500 ημέρες ασφάλισης, όπου η σύνταξη δίνεται με τη συμπλήρωση του 60ου έτους και είναι σημαντικά μειωμένη, αφού η προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους.
 
β) Συνταξιοδότηση με τουλάχιστον 10.000 ημέρες ασφάλισης (ένσημα). Και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη αποδίδεται μετά το 60ό έτος και έως το όριο της πλήρους. Όμως, η μείωση σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικά μικρότερη, αφού μέχρι το τέλος του έτους, η ηλικία εξόδου για πλήρη σύνταξη είναι τα 63 έτη και 6 μήνες.
 
Γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2012, με τη συμπλήρωση 10.800 ενσήμων. Το όριο ηλικίας, από το 2010 και μετά, αυξάνεται κατά 12 μήνες το χρόνο. Έτσι, πέρυσι διαμορφώθηκε στα 58 για πλήρη σύνταξη και στα 56 για μειωμένη, με παράλληλη αύξηση του χρόνου ασφάλισης στα 10.400 ένσημα. Εφέτος, απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους και 6 μηνών για πλήρη σύνταξη, ενώ μειωμένη δίνεται στα 56 ετών και 6 μηνών. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, που έφτασαν τις 10.800.
 
Σύνταξη με 4.500 ένσημα
 
Τις τελευταίες ώρες, υπάρχει η πληροφορία από το υπουργείο Εργασίας, ότι η μέχρι σήμερα πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα απαιτούμενα ένσημα για τη λήψη σύνταξης, από 4.500 σε 6.000, έχει αλλάξει. Τα 4.500 ένσημα θα παραμείνουν ως μίνιμουμ προϋπόθεση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Βέβαια, θα αυξηθεί το απαιτούμενο όριο ηλικίας από 65 σε 67.
 
Σήμερα, γυναίκες με 4.500 ένσημα, παράλληλα με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, μπορούν να λάβουν σύνταξη. Βασική προϋπόθεση, που σημειωτέων ισχύει για όλους όσους επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη (άνδρες και γυναίκες) είναι η συμπλήρωση 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη.
 
Με πλήρη σύνταξη, γυναίκες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σήμερα, με 4.500 ένσημα και τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους.
 
Μέχρι το Δεκέμβρη προλαβαίνουν οι μητέρες ανηλίκων
 
Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 ισχύουν οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση με ευνοϊκούς όρους, μητέρων με ανήλικα τέκνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 το καθεστώς καταργείται. Έτσι, όσες γυναίκες είχαν μέχρι το τέλος του 2010 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρη σύνταξη στα 55.
 
Για όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα το 2011, το όριο ηλικίας έχει γίνει 52 για μειωμένη και 55 για πλήρη. Εφέτος, η θεμελίωση γίνεται στα 55 για μειωμένη και στα 60 για πλήρη. Από του χρόνου, οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στα 60 και πλήρη στα 65 έτη της ηλικίας τους.
 
Προσοχή. Για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης των μητέρων ανηλίκων δεν απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
 
 
Τι ισχύει για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά
 
Και φέτος, είναι σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το “κλειδί” για την έξοδο στη σύνταξη είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
 
Άνδρες που μέσα στο 2012 συμπληρώνουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων, μπορούν να λάβουν σύνταξη, εφόσον συμπληρώσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας που είναι τα 56 έτη και 6 μήνες.
 
Σημειώνεται πως σε όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 55 ετών, ενώ μειωμένη δίνεται στα 53.
 
Άνδρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στο καθεστώς των βαρέων, μπορούν εφέτος να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον συμπληρώσουν το 60ο έτος. Αρκεί από τις 3.600 ημέρες να έχουν πραγματοποιηθεί στο καθεστώς των βαρέων οι 1.000 την τελευταία 13ετία.
 
Γυναίκες με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στους λίγους μήνες του 2012 που απομένουν, σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη σύνταξη, ενώ μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 54 έτη και 6 μήνες.
 
Γυναίκες με 4.500 ημέρες εργασίας εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα, για να βγουν εφέτος στη σύνταξη και να προλάβουν τις εξελίξεις, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας τους. Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις όσες γυναίκες είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 συνταξιοδοτούνται στα 55.

Πηγή: newsit

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

31/08/2026 - 4:28μμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Ένα κατεψυγμένο βρέφος, έξι ένοικοι και κάμερες – Τι συνέβαινε στο διαμέρισμα;

31/08/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μακάβρια στοιχεία για το νεκρό βρέφος που εντοπίστηκε σε κατάψυξη στην Κυψέλη – Έγκυες φέρονται να είναι η 38χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη

31/08/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άρπαξε ποτό από ψιλικατζίδικο, επέστρεψε με καραμπίνα και πυροβόλησε

31/08/2026 - 12:10μμ
Αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πτήση Νιουκάστλ–Ηράκλειο: 42χρονος σε κατάσταση μέθης επιτέθηκε σε επιβάτες και πλήρωμα – Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»

31/08/2026 - 11:20πμ
Μια τελευταία αυγουστιάτικη εικόνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χωρίς εκπλήξεις η τελευταία μέρα του Αυγούστου

31/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στην Κυψέλη: Αστυνομικοί εντόπισαν νεκρό βρέφος σε βαλίτσα κατά τη διάρκεια ελέγχου σε διαμέρισμα

30/08/2026 - 10:24μμ
Το κατάστημα ψιλικών επί της οδού Κασσάνδρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: thestival.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκε σε ψιλικατζίδικο, έφυγε και επέστρεψε με καραμπίνα

30/08/2026 - 7:49μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στο Μαρκόπουλο Ωρωπού – Τέσσερα εναέρια μέσα στη μάχη

30/08/2026 - 5:29μμ
Το εσωτερικό της δομής στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, μετά τα επεισόδια. Σάββατο 29  Αυγούστου 2026 (φωτ.: thesspost.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Νέα ένταση στη Δομή Σιντικής – Πέτρες κατά αστυνομικών, κατέρρευσε τμήμα της περίφραξης

30/08/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

16 δευτερόλεπτα πριν
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

24 λεπτά πριν
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

48 λεπτά πριν
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζοζέφ Αούν, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ελλάδα-Λίβανος: Στρατηγική σχέση με φόντο το Ισραήλ – Το μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ

1 ώρα πριν
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Ένα κατεψυγμένο βρέφος, έξι ένοικοι και κάμερες – Τι συνέβαινε στο διαμέρισμα;

2 ώρες πριν
Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV