pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από μισό αιώνα το πρώτο ελληνικό βιβλίο

19/10/2012 - 7:48πμ
Εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από μισό αιώνα το πρώτο ελληνικό βιβλίο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ‘Ιστός’, ο πρώτος ελληνικός εκδοτικός οίκος, που συστάθηκε -μόλις φέτος- από Έλλαδίτες κι Έλληνες της Πόλης, εξέδωσε το πρώτο βιβλίο στην Κωνσταντινούπολη γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για το βιβλίο «Αναβολές και κατήφοροι» του πατέρα Δοσίθεου (κατά κόσμον Χρήστο Αναγνωστόπουλο), εκπρόσωπο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Δεν πρόκειται για ένα θρησκευτικό βιβλίο, όπως θα περίμεναν πολλοί διαβάζοντας την ιδιότητα του συγγραφέα, αλλά για ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τη ζωή και τη νοοτροπία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σήμερα, που ζουν διασκορπισμένοι στον κόσμο. Μετά τους διωγμούς, τις εξορίες και το φόβο που έζησε ο Ελληνισμός της Πόλης τον αιώνα που πέρασε. Αποτελεί μια σύγχρονη ηθογραφία και ψυχογραφία των ανθρώπων αυτών, που ελάχιστα γνωρίζουν οι εξ Ελλάδος πολίτες.

Η παρουσίαση του πρώτου ελληνικού βιβλίου, που (ξανα)εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη 50 χρόνια μετά, έγινε στο Σισμανόγλειο Προξενικό Μέγαρο υπό την παρουσία του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, Νίκου Ματθιουδάκη.

«Το να ακούς ιστορίες για τους διωγμούς των Ελλήνων είναι άλλο και το να συναισθάνεσαι τον πόνο της δίωξης είναι διαφορετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ματθιουδάκης.

Ο διευθυντής ‘Ιστού’, Χάρης Ρήγας, από την πλευρά του τόνισε τη μεγάλη αξία της επαναλειτουργίας ενός ελληνικού εκδοτικού οίκου στην Κωνσταντινούπολη.

«Βάζουμε ένα λιθαράκι στο να ακουστεί και πάλι η ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη και στην τουρκική κοινή γνώμη», ανέφερε.

Πολίτες δύο πατρίδων και μίας συνείδησης

Σισμανόγλειο: Παρουσίαση βιβλίου π. Δοσίθεου

Η παρουσίαση του βιβλίου του π. Δοσίθεου στο Σισμανόγλειο Προξενικό Μέγαρο. Για το βιβλίο μίλησε διεξοδικά ο ομογενής καθηγητής φιλολογίας, Άρης Τσοκώνας, ο οποίος ξεχώρισε κάποια χαρακτηριστικά των Ελλήνων της Πόλης σήμερα, που περιγράφονται με τρόπο άριστο στο βιβλίο του Χρήστου Αναγνωστόπουλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσοκώνας, στο βιβλίο «είναι κυρίαρχη η αίσθηση του προσωρινού, μια αίσθηση που τη γνωρίζουν πολύ καλά οι ρωμιοί» (όπως αυτο-αποκαλούνται οι Έλληνες της Πόλης), γι’ αυτό και «πάντα αναβάλλουν όλες τις αποφάσεις και τα πράγματα προς ένα ακαθόριστο μετά…».

Το βιβλίο μιλά επίσης για έρωτες των ξεριζωμένων, που όπως εξήγησε ο κ. Τσοκώνας, «είναι πάντα μισοί», ενώ καταπιάνεται ακόμη και με την ομοφυλοφιλία κι άλλα σύχρονα ζητήματα που βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της μίας συνείδησης και των δύο πατρίδων.

Χρήστος Αναγνωστόπουλος ή πατέρας Δοσίθεος;

Ο πατέρας Δοσίθεος μιλάει για το βιβλίο του “Αναβολές και Κατήφοροι”. Ο ίδιος ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη στρατιωτική θητεία στον τουρκικό στρατό, μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία για να εργαστεί ως δάσκαλος, για να ξαναγυρίσει μετά από χρόνια πάλι πίσω, στις ρίζες που τον καλούσαν, την αιώνια Πόλη, αλλά αυτή τη φορά ως κληρικός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το βιβλίο το υπογράφει ως Χρήστος Αναγνωστόπουλος, γιατί –όπως εξήγησε- όταν το έγραφε δεν ήταν ακόμη  κληρικός. Φρόντισε να τονίσει ότι δεν ταυτίζεται με κανέναν από τους ήρωες του βιβλίου του, ή μάλλον –όπως διευκρίνισε- στοιχεία του χαρακτήρα του υπάρχουν σε όλους τους ήρωές του και δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα είχε τη χαρά να ζήσει την έκδοση ενός βιβλίου του στην Πόλη που τον γέννησε.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Το τρίτο μυθιστόρημα της τετραλογίας «Ρωμιοί της Πόλης», γραμμένο από τον πατέρα Δοσίθεο (Χρήστο Αναγνωστόπουλο), εκτυλίσσεται στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη των δεκαετιών ’60-’90. Οι δύο κεντρικοί ήρωες, Δημήτρης Γαληνός και Γιώργος Στράντζαλης, -παιδικοί φίλοι από το Μόδι της Χαλκηδόνας (ανατολική Κωνσταντινούπολη), ο πρώτος αυτοεξόριστος, ο δεύτερος απελαθείς από την Πόλη και τους διωγμούς του ’64- ξανασυναντιώνται, πενηντάρηδες πλέον, στην Αθήνα. Παρουσιάζονται φορτωμένοι με ετερόκλητες εμπειρίες, καθορισμένες από τα τραύματα και διλήμματα της πληγωμένης αυτής γενιάς Πολιτών, οι οποίες όμως τους ωθούν σε κοινά πορίσματα για τη ζωή.

Πηγή: salonicanews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Λου Κάτσος (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική παρέλαση Νέας Υόρκης: Παραδόθηκαν στη νέα Επιτροπή οι τραπεζικοί λογαριασμοί

25/11/2025 - 6:18μμ
(Φωτ.: instagram klavdiaitiz)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κλαυδία: Τραγούδησε την «Αστερομάτα» και αποθεώθηκε από τους ομογενείς της Νέας Υόρκης

25/11/2025 - 8:56πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με νέο περιεχόμενο και μουσικό αρχείο η ιστοσελίδα του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

24/11/2025 - 11:15μμ
Μάθημα στο Northcote High (φωτ. αρχείου: facebook/Northcote High School)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Εξασφαλίστηκε η συνέχιση της διδασκαλίας νέων ελληνικών στο γυμνάσιο Northcote High

24/11/2025 - 1:24μμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: greekherald.com.au/Μιχάλης Φαλάρας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θέατρο Ελληνικής Τέχνης: Μια σπαρταριστή, σκορδάτη κωμωδία θα απολαύσουν οι ομογενείς του Σίδνεϊ

24/11/2025 - 10:04πμ
Το έργο του Αλέξανδρου Ιακωβάκη στον νέο κυκλικό κόμβο της οδού Βόλου, στη Λάρισα (φωτ.: onlarissa.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η καρδιά της ομογένειας χτυπά στη Λάρισα

24/11/2025 - 9:06πμ
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρι Ντανάλις (αριστερά), με τη Γραμματέα Νία Καρτερή (δεξιά). (φωτ.: The Greek Herald/Andriana Simos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανατροπή στις εκλογές της ομογένειας Νέας Νότιας Ουαλίας: Ο πρόεδρος Χάρι Ντανάλις αποσύρει την υποψηφιότητά του

23/11/2025 - 11:00μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη χειροθέτηση του Χρήστου Μαραφάτσου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο σύμβουλος του Τραμπ Χρήστος Μαραφάτσος

23/11/2025 - 8:33πμ
(Φωτ.: facebook Δήμαρχος Έμιλυ Δημητριάδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική στιγμή για την ελληνική παροικία της Μελβούρνης – Η ομογενής Έμιλι Δημητριάδη νέα Δήμαρχος Ντάρεμπιν

22/11/2025 - 7:49μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/GOA/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμή και χαρά για την ομογένεια στο Μέρρικ: Θυρανοίξια του νέου Κοινοτικού Κέντρου

22/11/2025 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ισοπέδωσε την Παρτιζάν ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
Η άτυχη οικογένεια σε παλιότερες, ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: glomex)

Από τοξικό εντομοκτόνο πέθανε η τουρκογερμανική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη

8 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Στιβ Γουίτκοφ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ντρίσκολ στους Ουκρανούς

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)

Αντίστροφη μέτρηση για το γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Σερρών

9 ώρες πριν
Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε εννιαώροφη οικοδομή στο Κίεβο όπου χτύπησε ρωσικός πύραυλος το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες (φωτ.: EPA/Maxym Marusenko)

Ντ. Τραμπ: Πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign