pontosnews.gr
Τρίτη, 9/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεθνές Βραβείο για τη συντήρηση των Καρυάτιδων

17/10/2012 - 7:41πμ
Διεθνές Βραβείο για τη συντήρηση των Καρυάτιδων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με το Διεθνές Βραβείο Keck για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομίας τιμήθηκαν από κοινού το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Μουσείο Ακρόπολης από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (International Institute for Conservation, IIC).

Tο βραβείο απονεμήθηκε για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυάτιδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου, με τη χρήση διεθνώς πρωτοποριακής τεχνολογίας λέιζερ που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, κατά την τελετή λήξης του διετούς παγκόσμιου συνεδρίου του IIC.

Το βραβείο Keck υιοθετήθηκε από το IIC το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης.

Απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο άτομο ή την ομάδα που έχει συμβάλλει κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης απονομής έγκειται στην επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες, όπως οι εφαρμογές των λέιζερ στη συντήρηση, που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια.

Από τον Δεκέμβριο του 2010, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν, στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμας επίδειξης καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ, τις εργασίες των συντηρητών, συμμετέχοντας έτσι σε μία ιστορικής σημασίας μουσειακή διαδικασία.

Η τεχνική λέιζερ που εφαρμόζεται είναι πρωτοποριακή και έχει αναπτυχθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Μουσείο Ακρόπολης και το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.

Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση ενός αγάλματος και τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης.

Το ΙΤΕ συνεργάζεται κατά τα τελευταία 10 χρόνια με το Μουσείο Ακρόπολης, όπως επίσης και με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών καθαρισμού και συντήρησης των γλυπτών της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του ΙΤΕ σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων.

Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος ή, πιο απλά, να εκπέμπει ακτινοβολία σε δύο “χρώματα” ταυτόχρονα (υπέρυθρο και υπεριώδες).

Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση των δυο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθήσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, χωρίς το αρχικό υπόστρωμα να αποχρωματίζεται ή να υφίσταται κάποια άλλη ζημιά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η μοναδική επιφάνεια του γλυπτού.

Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί την επιβράβευση αυτής της συνεργασίας καθώς και της κοινής προσπάθειας του Μουσείου και του ΙΤΕ στο να μπορέσουν να διαφυλάξουν και να αναδείξουν τον μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας, και να μπορέσουν εν συνεχεία να επιδείξουν στο κοινό το πώς ο πολιτισμός και η τεχνολογία μπορούν να συνδυαστούν.

Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η φράση που αναγράφεται στο Βραβείο “H ανάδειξη των Καρυάτιδων με λέιζερ, είναι προσβάσιμη στο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης: Μια σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας”.

Πηγή: news247

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλειστά τα βόρεια σύνορα για φορτηγά – Η εικόνα των κινητοποιήσεων σε Αχαΐα και Κρήτη

9/12/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα σε σκόνη – Συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης

9/12/2025 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο σημερινός καιρός για ορισμένους, βροχερός για άλλους

9/12/2025 - 8:08πμ
Από αριστερά, ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης (φωτ.: .koutsolampros.gr/facebook/Δημήτρης Φινοκαλιώτης - Δικηγορική Πρωτοπορία)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους: Πρόεδροι ο Ανδ. Κουτσόλαμπρος στην Αθήνα και ο Δ. Φινοκαλιώτης στη Θεσσαλονίκη

8/12/2025 - 11:30μμ
Αγρότης πετά πέτρες κατά των αστυνομικών (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παρελθόν με ζωοκλοπές και ναρκωτικά έχουν όσοι ταυτοποιήθηκαν για τα επεισόδια στην Κρήτη – Συντονισμένη κλιμάκωση στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

8/12/2025 - 9:22μμ
(Φωτ.: ΕΙΟ)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο Ευρωπαϊκό μετάλλιο στην ιστορία στην ομαδική ιστιοπλοΐα στο ILCA 4

8/12/2025 - 7:05μμ
Αγρότες διακρίνονται στην πίστα του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποχώρησαν από την πίστα του αεροδρομίου στο Ηράκλειο – Αύριο το πρώτο μπλόκο μαζί με μελισσοκόμους στη Χαλκιδική

8/12/2025 - 5:52μμ
Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά, με αποκλεισμό του αεροδρομίου, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκωση στην Κρήτη: Εισβολή αγροτών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και επεισόδια στα Χανιά

8/12/2025 - 3:28μμ
Το σκούτερ που οδηγούσε ο 71χρονος (φωτ.: xanthinea.gr / Χρήστος Γιαουράκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μοιραία πορεία στην Ξάνθη: Δύο τροχαία, δύο νεκροί, ένας οδηγός

8/12/2025 - 2:47μμ
Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο Κρήτης, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Από την Καρδίτσα στην Κρήτη: Αγρότες σε τροχιά σύγκρουσης – Χημικά στο Ηράκλειο, μπλόκο στο γραφείο Τσιάρα

8/12/2025 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

16 λεπτά πριν
Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

40 λεπτά πριν
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπέτρας)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπέτρας: Αποχαιρετά το 2025 με ποντιακούς χορούς και γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Αγρότες: Κλειστά τα βόρεια σύνορα για φορτηγά – Η εικόνα των κινητοποιήσεων σε Αχαΐα και Κρήτη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels)

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα σε σκόνη – Συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign