pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαρωτικές αλλαγές στις τιμές των διοδίων

12/10/2012 - 6:19μμ
Άμεσες αλλαγές στα διόδια - Ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι θα περνούν δωρεάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μειώσεις των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα και σταδιακές αυξήσεις στα ολοκληρωμένα είναι οι βασικοί άξονες της νέας πολιτικής διοδίων στους τέσσερις “προβληματικούς” οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής” το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει το κόστος των μειώσεων, δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί αν θα αναλάβει να καλύψει και τη διαφορά ανάμεσα στις αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις αυξήσεις που θα έπρεπε –βάση των συμβάσεων- να πραγματοποιηθούν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων και του Δημοσίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένονται ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η “σωτηρία” του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) και της Νέας Οδού (Ιόνια οδός και τμήμα Μεταμόρφωσης-Σκάρφειας της ΠΑΘΕ), ενώ σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονταν οι συζητήσεις για τις άλλες δύο παραχωρήσεις, την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα) και την κεντρική οδό (Ε65).

Βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων αποτελεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα πολιτική διοδίων, η οποία θα εφαρμοστεί με μικρές παραλλαγές και στους τέσσερις αυτούς άξονες.

Η νέα πολιτική έχει 3 βασικές αρχές:

* Μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα, με το σκεπτικό ότι ο οδηγός δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες που πληρώνει. Η πρόβλεψη αυτή αφορά την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και το τμήμα Ευαγγελισμού – Σκοτίνας της ΠΑΘΕ. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του Δημοσίου, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος της μείωσης των διοδίων στα προ-συμβατικά ή σχεδόν στα προ-συμβατικά επίπεδα, για όσο διάστημα διαρκεί η κατασκευή των συγκεκριμένων τμημάτων (μετά οι τιμές θα αυξηθούν στα οριζόμενα από τη σύμβαση επίπεδα). Υπολογίζεται ότι το κόστος για το τμήμα Κορίνθου-Πάτρας είναι 4 εκατ. ετησίως και για το Ευαγγελισμός-Σκοτίνα 3,8 εκατ. ετησίως.

* Σταδιακή αύξηση των διοδίων στα ολοκληρωμένα τμήματα, βάσει χρονοδιαγράμματος που δεν θα συνδέεται με την πρόοδο των έργων. Σήμερα οι χρεώσεις ποικίλλουν ως εξής (σε τιμές 2003): από 0,0025 ευρώ ανά χιλιόμετρο στη Νέα Οδό και 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου ως 0,032 ευρώ/χλμ. στην Ολυμπία Οδό και 0,04 ευρώ στην Κεντρική οδό. Για παράδειγμα αν οι αυξήσεις στα διόδια είχαν προχωρήσει σύμφωνα με τις συμβάσεις, τότε λ.χ. ο σταθμός Πελασγίας στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα χρέωνε 3,50 ευρώ στα Ι.Χ αντί για 2,60 ευρώ σήμερα.

* Τέλος, καθένας από τους παραχωρησιούχους θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα μια σοβαρή εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες του δρόμου. Με τον τρόπο αυτό (παράλληλα με την ολοκλήρωση των παραδρόμων) θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, άγνωστο παραμένει τι θα αποφασιστεί τελικά για τους κόμβους της Βόρειας Αθήνας (Λυκόβρυσης, Καλυφτάκη, Κηφισίας, Βαρυμπόμπης) στους οποίους είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων. Το σίγουρο είναι ότι η τοποθέτηση διοδίων οποιασδήποτε μορφής σε κόμβους μέσα στη μητροπολιτική Αθήνα θα άνοιγε εκ νέου ένα σημαντικό μέτωπο αντίδρασης ενάντια στα διόδια, το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή θα ήταν καλό να αποφευχθεί.

Πηγή: news247

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Ιανουαρίου

24/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες – Ανακτήθηκαν 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών

23/01/2026 - 3:46μμ
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η διαδικασία – Τι πρέπει να προσέξετε

22/01/2026 - 4:47μμ
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

20/01/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)

Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα – Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Ολλανδία και πρόκριση στα πλέι οφ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει επιδείνωσης του καιρού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: «Πτήση» για τους «8» το Περιστέρι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στιγμές συγκίνησης στην Τούμπα για τα θύματα – Επίσκεψη Βαρθολομαίου στο γήπεδο του ΠΑΟΚ με 7 λευκά τριαντάφυλλα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Μίλησε στο φινάλε ο Πανιώνιος

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign