pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο σκηνοθέτης του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

9/10/2012 - 12:05μμ
Ο σκηνοθέτης του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

O Κώστας Γαβράς έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που οργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ. Στο ξεκίνημα της βραδιάς θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου που έχει σκηνοθετήσει ο ποντιακής καταγωγής διάσημος δημιουργός. Ενας μεγάλος αριθμός χορευτών, πάνω από 2.000, θα πάρει μέρος, μαζί με περισσότερους από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, καθώς και νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ΄ όλη τη χώρα.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα αυτόν τον καταξιωμένο σκηνοθέτη του Γαλλικού κινηματογράφου.

Ο Κώστας Γαβράς , σκηνοθέτης και παραγωγός, γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933. O πατέρας του, του οποίου η στράτευση και οι αγώνες, έμελλαν να τον εμπνεύσουν στη μετέπειτα καριέρα του, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατα των κατακτητών στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής. Στην πολιτικά ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε την απελευθέρωση, ο πατέρας και η οικογένειά του διώχτηκαν από την παράταξη που επικράτησε. Ο νεαρός Γαβράς, αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, επεδίωξε να φύγει στις ΗΠΑ αλλά δεν έγινε δεκτός. Έτσι έφυγε για την Γαλλία, και γράφτηκε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Λίγο αργότερα όμως διέκοψε τις σπουδές του για να στραφεί στον κινηματογράφο και να παρακολουθήσει το Institut de Ηautes Etudes Cinematographiques. Συνεργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτης με τους Ρενέ Κλαίρ, Ιβ Αλεγκρέ, Ρενέ Κλεμάν, Χενρί Βερνέϊγ, Μαρσέλ Οπιλς και άλλους.Το 1965 έκανε την πρώτη του ταινία, “The Sleeping Car Murder”, της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο. Η ταινία ήταν ένα πολύ πετυχημένο θρίλλερ με πρωταγωνιστές τους Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζακ Περέβ και Ζαν Λουϊ Τρεντινιάν, κέρδισε το βραβείο Edgar Allen Poe και αναγνωρίστηκε σαν ένα από τα δέκα καλύτερα φιλμς της χρονιάς.

Το 1969 ο Γαβράς σκηνοθέτησε την πολυσυζητημένη ταινία “Ζ”, που ήταν σταθμός στην καριέρα του. Πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, με τους οποίους θα συνεργαζόταν μετέπειτα σε πολλές ταινίες, και η Ειρήνη Παππά. Η ταινία ήταν ένα πολιτικό και αντιφασιστικό φιλμ στο οποίο ο Γαβράς χρησιμοποίησε τεχνικές θρίλερ για να αποδώσει ένα σκοτεινό πολιτικό σκηνικό απευθύνοντας συγχρόνως ένα δριμύ κατηγορώ στο δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας. Με την ταινία του αυτή, στην οποία ήταν παραγωγός και συν-συγγραφέας, ο Γαβράς σημάδεψε με ένα προσωπικό στυλ τη διεθνή κινηματογραφία. Η ταινία έλαβε το Όσκαρ της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ο Γαβράς πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Τα επόμενα χρόνια συνδύασε την έντονη πολιτική του στράτευση με την αδιαμφισβήτητη κινηματογραφική κατάρτιση του για να φτιάξει μια σειρά ταινιών που αποτελούσαν διαμαρτυρίες και καταπέλτη για τα όπου γης καταπιεστικά καθεστώτα αλλά και με και έντονη αμφισβήτηση και κριτική του Αμερικανικού παράγοντα. Έτσι ακολούθησαν οι ταινίες “Κατάσταση Πολιορκίας” (με αναφορά την Ουραγουάη, το 1973), “Ο Αγνοούμενος” (1982), όπου αυτή τη φορά συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς ηθοποιούς Jack Lemmon και Sissy Spacek και κέρδισε ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας. Την ίδια χρονιά έγινε διευθυντής του Cinematheque Francais. Το 1983 με την ταινία του “Χάνα Κ” (1983) εξόργισε πολλούς με την φιλο-παλαιστινιακή του στάση. Στη συνέχεια δημιούργησε και άλλες ταινίες, όπως τον “Προδομένο” (1988) και το “Music Box” (1990), πολιτικά στρατευμένες και αυτές και σε σχέση με αν και με λιγότερο πάθος σε σύγκριση με τις προγενέστερες. Εν τω μεταξύ έιχε κερδίσει και ένα άλλο Όσκαρ ξένης ταινίας το 1977 με την ταινία του “Madame Rosa” με πρωταγωνίστρια την Σιμόν Σινιορέ, ενώ το 1993 διεύθυνε και έγραψε την “Μικρή Αποκάλυψη”.

Σχετικά άρθρα

Φωτογραφίες από το 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Βίντεο από το 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Homo politicus: Οι Πόντιοι της Ευρώπης τιμούν στο Μόναχο τον ιδεολόγο της Γενοκτονίας

9/05/2026 - 6:39μμ
Η ταμπέλα που υπήρχε σε δρόμο της συνοικίας Μουττάλου στην Πάφο (φωτ.: Facebook / Νίνα Γκαρακλίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκικές αντιδράσεις για τη μετονομασία της οδού Μουσταφά Κεμάλ στην Πάφο – Ζητούν και τα… ρέστα

9/05/2026 - 5:52μμ
Στην Απουλία στη νότια Ιταλία, μέλη της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος (φωτ.: Facebook / Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη Θεσσαλονίκη στην Ιταλία: Η ψυχή του Πόντου ταξίδεψε στην Απουλία

9/05/2026 - 3:53μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μουσείου «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις», στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΝΤΟΣ

Μητσοτάκης για Πάρκο Μελά: «Ένας περίπατος στη φύση και ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη» – Στο επίκεντρο το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

9/05/2026 - 3:29μμ
Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στη Νέα Κρώμνη (φωτ.: Πρωινός Τύπος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα σχολείο γεννημένο από Πόντιους πρόσφυγες συμπληρώνει 100 χρόνια στη Δράμα

9/05/2026 - 2:17μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, Παρασκευή 8 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / 2o Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση και ποντιακοί ήχοι στο 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

9/05/2026 - 12:59μμ
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΠΣ με τον Στέλιο Αγγελούδη, Τετάρτη 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Αγγελούδη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ενόψει της 19ης Μαΐου

8/05/2026 - 8:29μμ
Ενημερωτικό περίπτερο στο Σύνταγμα, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το 2025 (φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η νεολαία στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Περίπτερα, δράσεις μνήμης και δυνατές παρουσίες

8/05/2026 - 6:29μμ
Η Ελένη Φωκά στο στούντιο του STAR Κεντρικής Ελλάδας (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Φωκά: Η «δασκάλα του Έθνους» μιλά για τους δεσμούς της Κύπρου με τον ποντιακό ελληνισμό

8/05/2026 - 5:38μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο: Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων του νέου θεσμού

8/05/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool)

Πούτιν: «Η σύγκρουση με την Ουκρανία οδεύει προς το τέλος της» – Παρεμβάσεις για Δύση και Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Η Ρίτας το τρόπαιο, μετά από αυτοκτονία της ΑΕΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Gori Senior Judo European Cup: Ασημένια η Ξανθοπούλου – Χάλκινη η Συρινίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)

Χανταϊός: Τι είναι ο ιός των Άνδεων και γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ekirikas.com)

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign