pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόνη αστεροειδών στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου

9/10/2012 - 9:00πμ
Σκόνη αστεροειδών στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σκοτσέζοι επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός σύννεφου σκόνης πάνω από τη Γη για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το σύννεφο αυτό θα σχηματιστεί μετά από ελεγχόμενη έκρηξη ενός αστεροειδούς και θα παράσχει «σκιά» στον πλανήτη μας, προφυλάσσοντάς τον από περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ιδεών γεωμηχανικής, που σκοπεύουν να αλλάξουν το κλίμα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μηχανικές μεθόδους μεγάλης κλίμακας και όχι την παραδοσιακή προσέγγιση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Εν μέσω κλιματικών μοντέλων που προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,1 – 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, τέτοιου είδους προτάσεις αποκτούν περισσότερους υποστηρικτές, με δύο να είναι οι επικρατέστερες ιδέες. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση γιγαντιαίων κατόπτρων στο διάστημα, που όμως απαιτεί εξωπραγματικά κόστη κατασκευής και μεταφοράς.

Η δεύτερη και λιγότερο πολύπλοκη είναι η δημιουργία στρωμάτων σκόνης μεταξύ Γης και Ήλιου, που θα λειτουργούν όπως τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα με αυτή την πρόταση είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και η συνδυαζόμενη έλξη από τον Ήλιο και τα άλλα ουράνια σώματα θα οδηγούσε στην διασκόρπιση αυτών των στρωμάτων. Οι Σκοτσέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Strathclyde τώρα προτείνουν τη λύση χρησιμοποίησης ενός αστεροειδούς, ο οποίος θα κρατούσε με το πεδίο βαρύτητάς του τη σκόνη κοντά του και θα παρείχε την απαραίτητη προστασία στη Γη.

Ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο σημείο Lagrange L1 (1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη), όπου οι βαρύτητες από τη Γη και τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται. Ένας κατάλληλος υποψήφιος είναι ο αστεροειδής 1036 Γανυμήδης, με μάζα 130 τρις κιλά. Με τη μεγάλη του μάζα θα μπορούσε να συγκρατήσει ένα αρκετά μεγάλο σύννεφο σκόνης (περίπου 2.500 χιλιόμετρα πλατύ και 5 τρις κιλά μάζας) το οποίο με τη σειρά του θα μπλόκαρε περίπου το 6,5% της ηλιακής ακτινοβολίας που κανονικά θα έφτανε στη Γη, σταματώντας την αύξηση της θερμοκρασίας.

Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση του σχεδίου θα ήταν η μετακίνηση του Γανυμήδη στο σημείο L1, αλλά υπάρχει η εναλλακτική συγκέντρωσης αρκετών μικρότερων αστεροειδών στη θέση του. Άλλωστε, η εταιρεία Planetary Resources του ελληνικής καταγωγής Peter Diamandis σχεδιάζει να επιτύχει την εκμετάλλευση μικρού μεγέθους αστεροειδών για εξόρυξη έως το 2025. Αξίζουν επίσης να σημειωθούν και οι πιθανώς έντονες κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις για μία τέτοια αποστολή.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην ιδέα τους τον επόμενο μήνα, αλλά σημειώνουν ότι τέτοιου είδους λύσεις προορίζονται όχι ως μόνιμες, αλλά για να κερδίσουν χρόνο έως ότου μειωθούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Πηγή: hbnews.gr

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

27/03/2026 - 10:18μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλει τη δημόσια προβολή συμβόλων του Μουσταφά Κεμάλ – «Η μνήμη της Γενοκτονίας δεν θυσιάζεται στο βωμό της φιλοξενίας»

27/03/2026 - 5:15μμ
(Πηγή: facebook.com/worldpontianfolk)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παγκόσμιος Ποντιακός Λαογραφικός Οργανισμός: Μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου και της Ανατολίας

27/03/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

11η Βραδιά Αλληλεγγύης στις Σέρρες – Οι Πόντιοι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς

27/03/2026 - 9:31πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Φιλική ήττα για την Εθνική από την Παραγουάη

27 λεπτά πριν
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

1 ώρα πριν
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Δάφνης)

Μια όμορφη ποντιακή βραδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Δάφνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

3 ώρες πριν
(Πηγή: thessaloniki.gr)

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign