pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ορεινή Αρκαδία

7/10/2012 - 3:03μμ
Ορεινή Αρκαδία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ορεινή Αρκαδία με τα όμορφα χωριά της, τα «στολίδια» του Μαινάλου, χτισμένα στις πλαγιές και τις χαράδρες του, σ’ ένα  τοπίο γεμάτο παραλλαγές και αντιθέσεις, με φιλόξενους κατοίκους και ιστορικά μνημεία, είναι ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, αλλά και ξεκούραση στους επισκέπτες της.

Βυτίνα: Η πανέμορφη αρχόντισσα της ορεινής Αρκαδίας.
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 μ. στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή, με τα πετρόχτιστα σπίτια της, τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες, το καταπράσινο περιβάλλον της και τα τρεχούμενα νερά, είναι ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Πεύκα, καστανιές, πλατάνια και έλατα συνθέτουν το φυσικό της τοπίο.
Τη Βυτίνα επισκέπτονταν τα παλιότερα χρόνια άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και λόγω του εξαιρετικού  της κλίματος, υπήρχαν σανατόρια που φιλοξενούσαν άτομα με φυματίωση. Δύο από αυτά βρίσκοναι ακόμη εκεί ερειπωμένα πια. Το ένα στην πλαγιά του Μαινάλου και το άλλο κοντά στα Μαγούλιανα.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησιά του Αγίου Τρύφωνα, που είναι κατασκευασμένη από μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα, (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια), που αξίζει να δοκιμάσετε.

Δημητσάνα: Η πρωταγωνίστρια της επανάστασης
Η γραφική Δημητσάνα απλώνεται ανάμεσα σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 950μ.  Έχει θέα την πεδιάδα της Μεγαλούπολης, το φημισμένο φαράγγι του Λούσιου  και τον Ταΰγετο.
Στο παραδοσιακό αυτό κεφαλοχώρι μπορεί κανείς να θαυμάσει τα λιθόκτιστα πολυόροφα πυργόσπιτα,  περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια.
Η Δημητσάνα έπαιξε σημαντικό ρόλο από τα χρόνια της τουρκοκρατίας  μέχρι την επανάσταση του 1821. Γι αυτό έχει πολλά ιστορικά αξιοθέατα, όπως μπαρουτόμυλους, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δεί ο επισκέπτης είναι: Η μονή Φιλοσόφου, που ονομάζεται κι αρχόντισσα του φαραγγιού, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Η μονή Τιμίου Προδρόμου σκαρφαλωμένη μέσα σε βράχο στην όχθη του Λούσιου. Το μουσείο Υδροκίνησης. Το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Και φυσικά το μοναδικού φυσικού κάλους φαράγγι του Λούσιου, όπου μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία στις κατάφυτες όχθες του ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες όπως το rafting, kayak, trekking,  canyoning, κλπ.

Στεμνίτσα: Δασώδης και σκιερή σημαίνει στα Σλάβικα
Είναι γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία  Υψούς. Ένα ακόμη όμορφο παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας. Χτισμένη στις  ελατοσκέπαστες πλαγιές του όρους Κλινίτσα, σε υψόμετρο 1.080μ.
Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες και στη συνέχεια έγινε ένα φημισμένο κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας.
Στην Στεμνίτσα  μπορεί να θαυμάσει κανείς τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και την επιβλητική αρχιτεκτονική.
Χαρακτηριστικό του οικισμού της είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, καθώς και τα παραδοσιακά πέτρινα κεφαλόβρυσα, τα οποία σε συνδυασμό με τα γραφικά καλντερίμια, που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, δημιουργούν την ξεχωριστή εικόνα της περιοχής.
Στα χρόνια της επανάστασης του ’21, αποτέλεσε την έδρα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά.

Στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας υπάρχουν και πολλά άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε.

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναπαράσταση της Γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ (φωτ.: Ανθή Αγγελοπούλου)
ΤΑΞΙΔΙ

Στα βήματα του Ιησού: Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους, εκεί όπου γεννήθηκε η ελπίδα

24/12/2025 - 4:57μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαίρη Τζώρα)
ΤΑΞΙΔΙ

Τζουμέρκα: Ένα μαγευτικό ταξίδι στον Άραχθο και το πέτρινο γεφύρι της Πολιτσάς

25/01/2025 - 11:34πμ
Τα άτομα που θα συμμετέχουν, θα λάβουν και από μία εκπτωτική κάρτα η οποία προσφέρει περισσότερες από 40.000 δυνατότητες έκπτωσης σε δημόσιες συγκοινωνίες, πολιτιστικές επισκέψεις, διαμονή, διατροφή, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες (φωτ.: Pixabay/Daria Nepriakhina)
ΤΑΞΙΔΙ

Κομισιόν: Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη σε 35.000 νέους και νέες 18 ετών – Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 29 Μαρτίου

16/03/2023 - 11:26μμ
Ο Άγιος Σάββας στο Βελιγράδι είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος χριστιανικός ναός στα Βαλκάνια και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΤΑΞΙΔΙ

Άγιος Σάββας στο Βελιγράδι – Ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων, ή αλλιώς η «σερβική Αγια-Σοφιά»

5/12/2022 - 10:01πμ
Άποψη του ναού από τον εξωνάρθηκα  (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΤΑΞΙΔΙ

Μονή Ζυγού, το αθωνικό μοναστήρι πριν από το άβατο του Αγίου Όρους

21/08/2022 - 12:43μμ
(Φωτ.: Ερμιόνη Βλαχίδου)
ΤΑΞΙΔΙ

Το ελληνικό μαγαζί στην καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κωνσταντινούπολης

16/01/2022 - 9:35μμ
H Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Ερμιόνη Βλαχίδου)
ΤΑΞΙΔΙ

Πώς είναι να επισκέπτεσαι την Αγιά Σοφία τώρα που λειτουργεί σαν τζαμί

8/01/2022 - 4:39μμ
Η είσοδος του Αγιάσματος (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΤΑΞΙΔΙ

Παναγία Βλαχερνών: Το δροσερό αγίασμα του Κεράτιου κόλπου

7/01/2022 - 2:16μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΤΑΞΙΔΙ

Μια φθινοπωρινή Κυριακή στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (photos)

14/11/2021 - 9:24πμ
Άποψη της σύγχρονης Τοκάτης
ΤΑΞΙΔΙ

Τοκάτη: Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ευδοκιάδας των Βυζαντινών (photos)

7/11/2021 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

31 λεπτά πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

1 ώρα πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

2 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

2 ώρες πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign