pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανάμεσα σε δυο πατρίδες: Γρεβενά – Πόντος

6/10/2012 - 5:10μμ
Ανάμεσα σε δυο πατρίδες: Γρεβενά - Πόντος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Της Νατάσας Πολυγένη

Η ιστορία του Πόντου, η ιστορία της Μικράς Ασίας, τα θλιβερά γεγονότα της μαύρης εκείνης περιόδου αλλά και τα θλιβερά γεγονότα του σήμερα, «δέθηκαν» με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καρακασίδου  -Μπίσκα με τίτλο «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες-Γρεβενά-Πόντος». Στην κατάμεστη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος όντας ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μίλησε τόσο για το πόνημα της συγγραφέως, όσο και για τα ιστορικά εκείνα γεγονότα που «μάτωσαν την καρδιά» της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε δε, να κάνει αναφορά και σε όλα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα.

Αναφορικά με το βιβλίο, σημείωσε ότι η κινητήριος δύναμη συγγραφής για την Άννα Καρακασίδου, υπήρξε το ανίκητο συναίσθημα της έλξης προς τη πατρίδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέσα από τις προσωπικές μικρές ιστορίες συμπληρώνονται οι ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας, μιας ολόκληρης εποχής. Της εποχής που προηγείται της γενοκτονίας του ελληνισμού στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα στις για χιλιάδες χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτου ακμάζοντος ελληνικού πολιτισμού περιοχές του Πόντου. Και της εποχής που έπεται του ξεριζωμού, των δύσκολων δεκαετιών της εγκατάστασης στην Ελλάδα. Μιας Ελλάδας τότε φτωχής και καταπονημένης από την τραγωδία του 1922. Για να καταλήξει αυτός ο κύκλος από εκεί που άνοιξε, από τη γη των προγόνων από τη γη του Πόντου με βαριά ανεκτίμητα ονόματα, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα, Αργυρούπολη, Κοτύωρα, Ματσούκα, Παναγία Σουμελά, Αϊ-Γιώργης Περιστερεώτα, Αϊ Γιάννης Βαζελώνος.

Αυτό που αναμφίβολα αναζητά στις σελίδες του βιβλίου της η συγγραφέας είναι το χαμένο νήμα με την ιστορία, ζητά να βρει το πώς συνέβη ό,τι συνέβη και ταυτόχρονα να βρει απάντηση στο γιατί».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν για την παραχάραξη της ιστορίας του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας μιλώντας για «συνωστισμούς» στην προκυμαία της Σμύρνης. «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι το ελάχιστο μνημόσυνο για τους προγόνους μας που έγιναν ένα με τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Άννα Καρακασίδου «Είμαστε η πρώτη γενιά που έχει αλλάξει τόπο γέννησης, έχουμε γεννηθεί στην Ελλάδα, όχι στον Πόντο όπως οι γονείς μας, τα καυτά τους δάκρυα ήταν νωπά ακόμη από τον ξεριζωμό, κύλησαν επάνω μας και άφησαν τα αποτυπώματά τους σαν σφραγίδες διαχρονικές με ανεξίτηλα χρώματα που τίποτε δεν μπορεί να τις σβήσει αλλά και ο πόνος, τα βογκητά, οι καημοί τους ήρθαν να ριζώσουν βαθιά μέσα στη ψυχή μας και όλα αυτά ψάχνουν να βρουν διέξοδο στη δικαίωσή τους. Ήμασταν όμως και η νέα γενιά, το νέο θεμέλιο, το νέο όραμα που τους είχε δώσει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα να κάνουν βήματα μπροστά, να προκόψουν, να προοδεύσουν και να στηρίξουν πάνω μας το αύριο και τη συνέχεια της ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε ότι σήμερα, η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους κινδύνους. Η οικονομική κρίση που απειλεί την ίδια την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί ένα ανησυχητικό περιβάλλον, όμως όπως τόνισε, καμία προσπάθεια υπερνίκησης των δυσκολιών δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει ομοψυχία και η ομοψυχία με τη σειρά της έχει ως προϋπόθεση τη γνώση και τον σεβασμό στην ιστορία μας και στην ταυτότητά μας.

O γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος σε σύντομη ομιλία του, υπογράμμισε ότι το βιβλίο της Άννας Καρακασίδου Μπίσκα φρεσκάρει μνήμες που είναι ακόμη νωπές και συγχρόνως ξεναγεί τον αναγνώστη κάνοντας αναδρομή από την ανταλλαγή των πληθυσμών έως σήμερα. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Καταστροφή, κάνοντας σύνδεση με το σήμερα, όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι Μεγάλες Δυνάμεις στέκονται πάνω από την Ελλάδα έτοιμες να την κατασπαράξουν. «Εύχομαι να είναι για τη χώρα μας μια σύντομη περιπέτεια και να βγούμε από αυτό το τούνελ νικητές, να ανορθωθεί η οικονομία μας και η χώρα μας να βρει τον δρόμο που της αξίζει» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας. Την εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος, παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

Πηγη: eleftheria.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

6 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

6 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign