pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντος και Πρέβεζα «μίλησαν» με έναν Πυρρίχιο

3/10/2012 - 9:53πμ
Πόντος και Πρέβεζα «μίλησαν» με έναν Πυρρίχιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι Πόντιοι της Νέας Σινώπης, οι Πόντιοι της Πρέβεζας άνοιξαν τα… φτερά τους το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου και ημέρα Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Με μια Σέρρα, έναν Πυρρίχιο χορό, στάθηκαν περήφανα στη σκηνή. Πρόσωπα συγκεντρωμένα, βλοσυρά, εικόνες από τον μικρασιατικό ελληνισμό να παιρνούν νοητά μπροστά από τα μάτια τους σαν ταινία ασπρόμαυρη. Αποτύπωση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι χορευτές στάθηκαν περήφανα. Όπως ο μονοκέφαλος αετός που κοιτά στα βουνά του Πόντου. Οι μνήμες ζωντάνεψαν… Και μαζί η ευθύνη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, με αφορμή τα 100 Χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας (1912-2012) και τα 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2012), διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γενοκτονία, Προσφυγιά και η αναγέννηση στην Πρέβεζα». Ήταν από τις εκδηλώσεις που τιμούν την ένταξή τους, στους εορτασμούς των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης μας.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο Δήμαρχος Ζηρού, κ.Δημήτρης Γιολδάσης και οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας, κ.κ. Κορωναίος και Ροπόκης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπαϊλης τόνισε ότι όποιος λαός ξεχνά την ιστορική του παράδοση, είναι καταδικασμένος να χαθεί και πρόσθεσε πως οι αδικοχαμένες ψυχές της Μικράς Ασίας πρέπει να βρουν δικαίωση. Ευχαρίστησε ακόμη τους Πόντιους της περιοχής της Πρέβεζας, για τα όσα προσέφεραν στον πολιτισμό του Νομού μας.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», κα. Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κοσμά Κορωναίο, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και τον Πρόεδρο του, Κώστα Λογοθέτη, τον Θοδωρή Μυζίκο και την Άννα Παπασάββα για το αρχειακό υλικό (στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου, υπήρχε έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό), την κα. Δήμητρα Φωτογλου που ανέλαβε την παρουσίαση, τον Γιάννη Γεωργιάδη και τον Θεοφάνη Μαλκίδη, καθώς και τις γυναίκες της Νέας Σινώπης για τα εδέσματα που προσέφεραν, όπως και τους μουσικούς.

«Η ιστορία γράφεται παράλληλα, με επιτυχίες και αποτυχίες, με ευχάριστα και δυσάρεστα. Είναι απαραίτητη για την επιβίωση των λαών η ιστορική μνήμη. Είναι βαριά η ευθύνη των πολιτιστικών συλλόγων, ιδιαίτερα των προσφυγικών η διατήρησή της», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Σαρηγιαννίδου.

Εντυπωσιακά ήταν τα θεατρικά δρώμενα και η αφήγηση, που επιμελήθηκε ο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του Ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης.

Ακολούθησε η ομιλία του Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, «καθήλωσε» το κοινό, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή του μικρασιατικού και ποντιακού ελληνισμού, την προέλευση των επωνύμων και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Πρέβεζα.

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορούς από το χορευτικό του συλλόγου «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» και απαγγελία ποιήματος από την κα. Άννα Παπασάββα.

Πηγή: atpreveza

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
Η Βούλα Πατουλίδου καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. 19 Μαΐου 2020 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βούλα Πατουλίδου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: «Μου φάνηκε πως άκουσα τη φωνή του παππού μου»

14/08/2026 - 9:34μμ
H Άννα Σαρηγιαννίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «Συναπάντημα Ιστορικής Μνήμης με λύρα και κεμεντζέ», Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Γιώργος Σκεντερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρέθυμνο: Από τα παρχάρια στον Ψηλορείτη – Όταν Πόντος και Κρήτη έσμιξαν στον Πρινέ

14/08/2026 - 8:09μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

14/08/2026 - 4:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: onlarissa.gr)

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο – Ήχησε το 112 για τους καπνούς που έχουν καλύψει την περιοχή

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αναστασία Καρεκλά)

Απόστολος Χρήστου: Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στα 100μ. ύπτιο!

46 λεπτά πριν
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μαντόνα: Η επίσκεψη στα Μετέωρα και η ιδιωτική συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ασπρόπυργος: Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στα Νεόκτιστα

3 ώρες πριν
Εναέρια μέσα επιχειρούν στη διπλή πυρκαγιά της Σαλαμίνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Σχεδόν ταυτόχρονες οι πυρκαγιές στη Σαλαμίνα – Πώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο άνθρωποι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV