pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έξυπνο» χαλί ανιχνεύει τις πτώσεις!

16/09/2012 - 4:05μμ
«Έξυπνο» χαλί ανιχνεύει τις πτώσεις!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα φουτουριστικό χαλί που θα μπορούσε να χαρίσει προστασία σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία. Το μυστικό του «μαγικού» χαλιού, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται σε ένα δίχτυ οπτικών ινών στο εσωτερικό του, το οποίο ανιχνεύει την κίνηση και την πίεση των πελμάτων σε αυτό, βάσει των διαβαθμίσεων του φωτός που στέλνει στις άκρες του χαλιού. Τα συγκεκριμένα φωτεινά μοτίβα βοηθούν το έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα να «διαβάζει» το ιδιαίτερο περπάτημα του κάθε χρήστη και να αναγνωρίζει τυχόν αλλαγές, π.χ., στο περπάτημα ηλικιωμένων.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «έξυπνου» χαλιού στο συνέδριο «Photon12″ στο Ντάραμ, χάρισαν στις οπτικές ίνες ευαισθησία στην πίεση δημιουργώντας ραβδώσεις την επιφάνειά τους. Με τον τρόπο αυτό, οι οπτικές ίνες παρήγαγαν φως χαμηλότερης έντασης στα σημεία όπου δέχονταν πίεση. Στις άκρες του χαλιού προσέθεσαν ανιχνευτές φωτός, οι οποίοι μετέτρεπαν την έντασή του σε ηλεκτρικά σήματα, που με τη σειρά τους τα έστελναν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για την εφαρμογή της σε ιατρικούς σαρωτές.

Οι ερευνητές οραματίζονται να «ντύσουν» νοσοκομεία και γηροκομεία με το «έξυπνο» χαλί, το οποίο θα σημαίνει συναγερμό σε περίπτωση πτώσης κάποιου ασθενούς ή ηλικιωμένου. Υποστηρίζουν ακόμη ότι το «θαυματουργό» πλέγμα οπτικών ινών μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από ήδη υπάρχοντα χαλιά, ενώ δεν αποκλείουν τη μελλοντική τοποθέτησή του ακόμη και σε σπίτια. «Οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα μιας κοινωνίας που γερνάει», αναφέρει ο καθηγητής Κρις Τοντ, συμπληρώνοντας: «Περισσότερο από το 1/3 των ηλικιωμένων πέφτει κάθε χρόνο και σε γηροκομεία και σπίτια τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη συχνότερα. Για το λόγο αυτό, το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε την αλλαγή στα μοτίβα βαδίσματος του καθενός, π.χ., σε έναν διάδρομο γηροκομείου, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανιχνεύουμε τα προβλήματα πολύ νωρίτερα».

πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο/Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ένα κοινό σύστημα μέτρησης του χρόνου με τη Γη

16/10/2026 - 5:40μμ
Η χελώνα Τζόναθαν (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τζόναθαν, 192 ετών: Η χελώνα που ίσως κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

8/10/2026 - 11:14μμ
Ο Γιάννης Σταύρου με τους ήρωές του (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Σταύρου)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κρήτη: 9χρονος από το Ρέθυμνο μαγεύει με τον Καραγκιόζη

27/09/2026 - 12:27μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Ρεκόρ με 107.677 αιωνόβιους – Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα

15/09/2026 - 10:47μμ
Εικόνα από την έρημο Τανζρούφτ, έναν από τους πιο αφιλόξενους τόπους του πλανήτη (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αλγερία: Στρατώνας στην έρημο Τανζρούφτ μετατρέπεται σε φυλακή για βαρόνους ναρκωτικών

3/09/2026 - 11:52μμ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κίνα: Σχολείο… στον αέρα για τους μαθητές – Τελεφερίκ πάνω από φαράγγι αντικαθιστά τρίωρη διαδρομή

1/09/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: X.com/@PopBase)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έθελ Κέιτερχαμ: Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο έγινε 117 ετών – Έχει ζήσει με έξι μονάρχες και 28 πρωθυπουργούς

21/08/2026 - 5:43μμ
(Πηγή: YouTube/ Thrakinet TV Channel)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αλεξανδρούπολη: Μια κόκκινη καρδιά αντί για τον «Σταμάτη» σε φανάρι πεζών

20/08/2026 - 11:34πμ
(Φωτ. αρχείου: commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Βρετανία: Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δικάζεται επειδή δεν έθαβε τους νεκρούς, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια ολόκληρα!

27/07/2026 - 7:58μμ
Ένα μπλε καβούρι σε παραλία της Λάρισας, όπου καταλήγει το Δέλτα του Πηνειού και ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μπλε καβούρι: Ο «Ιταλός» των εκβολών του Πηνειού – Πονοκέφαλος για τους ψαράδες αλλά και εκλεκτός καλοκαιρινός μεζές

18/07/2026 - 11:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

9 λεπτά πριν
Σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Νέστορος στην Νίκαια, εντοπίστηκε παλιός οπλισμός.Επιχείρηση των ΤΕΕΜ για την παραλαβή τους, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Νίκαια: Βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, όπλο και περισσότερα από 150 φυσίγγια σε ταράτσα πολυκατοικίας

36 λεπτά πριν
Η Ευανθία (Έφη) Δημητρακοπούλου στη Μελβούρνη, περίπου το 1958, τη χρονιά που μετανάστευσε μόνη της από την Ελλάδα στην Αυστραλία (φωτ.: Ευγενική παραχώρηση της Ευανθίας Λέγγα / Museums Victoria) - Ένθετη φωτογραφία του ξύλινου κουταλιού που είχε φτιάξει για εκείνη ο αδελφός της Δημήτρης (φωτ.: Museums Victoria)

«Δεν είχαμε πολλά τότε, αλλά το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο αγάπη»: Η συγκινητική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έφυγε για την Αυστραλία με ένα διαβατήριο και ένα… ξύλινο κουτάλι!

1 ώρα πριν
Ο πάπας Λέων σε κάποια ομιλία του (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Βατικανού)

Εξιτήριο για τον Πάπα Λέοντα μετά την επέμβαση στον πνεύμονα – Επιστρέφει στο Βατικανό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)

Οι ρίζες του Πόντου βρίσκουν τα βήματά τους στη νέα γενιά – Ξεκινά η νέα χρονιά στους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται από το Marine One στη βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Αλαμπάμα, στις 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Λευκός Οίκος / Joyce N. Boghosian)

Τραμπ: Τέσσερις από τις οκτώ γυναίκες εκτός υπουργικού σχήματος – Και τώρα η Ζακαράια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV