pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου

1/09/2012 - 8:49πμ
Οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για το Δεκαπενταύγουστο | 14 & 15 Αυγ 2014
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, και το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» και το ομώνυμο Σωματείο του απένειμαν το «Μέγα Σταυρό των Κομνηνών».

Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης και στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύνεση, αδελφοσύνη και ομόνοια. Μίλησε για τον ποντιακό ελληνισμό και τη δύναμη με την οποία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ιεραποστολικό έργο που τον περιμένει στην Αφρική, όπως η ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην Αλεξάνδρεια κρατούμε Θερμοπύλες».

Ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Βεροίας, Παντελεήμονα, τον οποίο πρωτογνώρισε πριν 35 χρόνια, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, και του απένειμε τον «Σταυρό του Ευαγγελιστή Μάρκου». Ταυτόχρονα προσκάλεσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον κ. Τανιμανίδη για να τον τιμήσει.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Ολυμπιονίκη, Ηλία Ηλιάδη, που κέρδισε το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο Τζούντο, όπως και στον πατέρα του και προπονητή Νίκο Ηλιάδη. Το μήνυμα της νίκης του Ηλιάδη είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί», επισήμανε ο κ. Τανιμανίδης και την απονομή του «Χρυσού Μεταλλίου της Παναγίας Σουμελά» στους Ηλία και Νίκο Ηλιάδη έκανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Συγκινημένος ο Ηλίας Ηλιάδης είπε μόνο: «Άξιζε για την Ελλάδα και τον Θεό αυτό που έκανα».

Παράλληλα βραβεύτηκε με υποτροφία αριστούχος μαθητής της β΄Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των 21 μαθητών από το Μακροχώρι που είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο στα Τέμπη.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που έγινε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, συνέπεσε με την επέτειο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη θεμελίωση της μονής στις πλαγιές του Βερμίου και τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως Πόντιοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, τη Ν.Δ. ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, τους Ανεξάρτητους Έλληνες η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Καλαντζής και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης. Μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ακολούθησε κατάθεσε στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Πηγή: kathimerini

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

10/01/2026 - 1:33μμ
(Από το κόμικ του Γ.Μ. Κωνσταντινίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μοναχή Μαγδαληνή και ο Ανέστης ο πορτάρτ’ς – Ένα ανέκδοτο στα ποντιακά, από τον Γ.Μ. Κωνσταντινίδη

10/01/2026 - 10:30πμ
Το πορτρέτο του στρατηγού Γεωργίου Βλαστού φιλοτέχνησε ο Άγγλος Τζορτζ Ντόου, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σειρά 329 πορτρέτων Ρώσων στρατηγών της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων. Λάδι σε καμβά. Ο πίνακας φυλάσσεται στη Στρατιωτική Πινακοθήκη του Χειμερινού Ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστός: Ένα ορφανό από την Πόλη στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

10/01/2026 - 10:02πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο με τον μικρό ταουλτζή (πηγή: TikTok / mariasafaridou)
ΠΟΝΤΟΣ

Το TikTok υποκλίνεται στον μικρό Πόντιο ταουλτζή!

9/01/2026 - 1:22μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου: (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πατρίδας μεσέλια»: Το ημερολόγιο 2026 του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen αφιερωμένο στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου

9/01/2026 - 10:36πμ
Οι Αμαζόνες χαιρετούν την Αικατερίνη Β', το 1787, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ταυρίδα. Επικεφαλής του Λόχου των Αμαζόνων ήταν η 33χρονη Ελένη Ιβάνοβνα Σαραντόβα, σύζυγος του Έλληνα Ιωάννη Σαράντη (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/Schekinov Alexey Victorovich/ dlib.rsl.ru/viewer/01004002292#?page=211)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Ιβάνοβνα Σαραντόβα: Η καπετάνισσα του Λόχου των Αμαζόνων που ζήτησε κρατική ενίσχυση για να επιβιώσει στα γεράματά της

9/01/2026 - 10:06πμ
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ποντίων
ΠΟΝΤΟΣ

Ντοκιμαντέρ μνήμης για τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, έναν χρόνο μετά το θάνατό του

9/01/2026 - 8:37πμ
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

8/01/2026 - 10:52μμ
Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου στους δρόμους της Κομοτηνής, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Αποστολίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κουδούνια, νύφη και κυνηγητά: Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου ξανά στους δρόμους

8/01/2026 - 2:06μμ
Αγιασμός των υδάτων στο Μπαμπαλιό, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Εύξεινος Πόντος «άγιασε» τα νερά στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

8/01/2026 - 12:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

2 λεπτά πριν
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΚΥΣΕΑ: Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αγρότες: Ανοίγουν τα μπλόκα της βόρειας Ελλάδας – Στις 13:00 η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στη Νίκαια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Απαγορευτικά, ματαιώσεις και ταλαιπωρία σε βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω ισχυρών ανέμων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign