9 Οκτώβριος 2014, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Πόντιοι Νέας Φιλαδέλφειας εναντίον Ελένης Αρβελέρ για τη Γενοκτονία

  • Πόντιοι Νέας Φιλαδέλφειας εναντίον Ελένης Αρβελέρ για τη Γενοκτονία

Με αφορμή την ομιλία της για τη Μικρά Ασία που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας «Αλησμόνητες Πατρίδες». 

Μία (αμφιλεγόμενη) απάντηση σε ερώτηση που της τέθηκε μετά το τέλος της ομιλίας της για την Μικρά Ασία ήταν η αιτία που η Ελένη Αρβελέρ συγκέντρωσε τα πυρά του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης».  

Η βυζαντινολόγος βρέθηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια στο τέλος Σεπτεμβρίου καλεσμένη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες», στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώθηκε για τα 92 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία της δέχτηκε μία ερώτηση σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Γιατί η Γαλλία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και όχι των Ποντίων;», τη ρώτησε κάποιος από το κοινό. 

Σύμφωνα με την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πόντιοι της Ν. Φιλαδέλφειας, η Ε. Αρβελέρ απάντησε ότι η εξήγηση βρίσκεται στο διότι «οι Πόντιοι αντιστάθηκαν. Δεν ήταν Γενοκτονία. Και γι’ αυτό αναγνώρισαν μόνο των Αρμενίων. Άλλωστε και οι ίδιοι οι Τούρκοι είπαν “επιτέλους τους ξεριζώσαμε” δεν είπαν “επιτέλους τους σκοτώσαμε”». 

Κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν στην ομιλία της Ελένης Αρβελέρ πιστεύουν ότι οι Πόντιοι παρεξήγησαν την απάντησή της σχετικά με τη Γενοκτονία. «Εξέφρασε μίαν εκτίμηση για τους λόγους που η Γαλλία δεν προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Κανείς από όσους ήταν παρόντες δεν κατάλαβε ότι ήταν η προσωπική της άποψη τα περί αντίστασης, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκείνη τη στιγμή», ανέφεραν στο pontos-news.gr. 

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας, πάντως, στην ανακοίνωσή του λέει ότι στην ομιλία της – πριν από την επίμαχη ερώτηση – όταν έφτασε στο θέμα των Ποντίων είπε ότι «350.000 Πόντιοι καταστράφηκαν». 

«Οι δηλώσεις αυτές της κας Αρβελέρ όπου φαίνεται να υιοθετεί το αστείο επιχείρημα περί αντίστασης των Ποντίων μας θλίβουν και τις θεωρούμε προσβλητικές και επικίνδυνες. Και προφανώς γνωρίζει ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν μερίδιο ευθύνης για το ολοκαύτωμα της Μ. Ασίας και του Πόντου. Αλλά δεν το είπε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσπάθειες του pontos-news.gr να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό (βίντεο ή απομαγνητοφώνηση) απέβησαν άκαρπες. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (φωτογραφία αρχείου)