8 Οκτώβριος 2014, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 13:35

Ο ήρωας κοσμοναύτης του Πόντου τιμάται ξανά (βίντεο-φωτο)

  • Ο ήρωας κοσμοναύτης του Πόντου τιμάται ξανά (βίντεο-φωτο)

Γίνεται επίτιμος δημότης του Ελληνικού-Αργυρούπολης και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Τον Έλληνα Πόντιο κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, τον άνθρωπο που ανέβασε την ελληνική και την κυπριακή σημαία αλλά και την ποντιακή φοτά στο διάστημα τιμούν ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, την Παρασκευή.

Ο κοσμοναύτης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, στις 19.30 μμ.

Ποιος είναι ο Πόντιος αστροναύτης
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Μπατούμι το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.


Aκούστε τον να διηγείται την ιστορία του στα ποντιακά, στο TV100

Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος ως μηχανικός, στα διαστημικά προγράμματα Shuttle-Mir και NASA-Mir ως αρχιμηχανικός. 

Ταξίδεψε τέσσερις φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες. Η πρώτη αποστολή του με το Ατλαντίς, τον Οκτώβριο του 2002, είχε διαρκέσει 10 μέρες. Στις αποσκευές του, τότε είχε μαζί την ελληνική σημαία. Στη δεύτερη αποστολή πήρε την κυπριακή σημαία και στην τρίτη πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Μεταξύ άλλων, τού έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ηρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».

  • Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων.