3 Οκτώβριος 2014, 15:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Νομικά πρόσωπα γίνονται οι θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα

  • Νομικά πρόσωπα γίνονται οι θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα

Οι Μουφτείες παραμένουν δημόσιες υπηρεσίες.

Νομική υπόσταση, που λύνει τεράστια χρονίζοντα προβλήματα, αποκτούν στην Ελλάδα οι θρησκευτικές κοινότητες, μετά την ψήφιση του νόμου για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». 

Σύμφωνα με το νόμο, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, δημιουργείται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αποκλειστικά για θρησκευτικές κοινότητες. Σε αυτό θα ενταχθούν η Καθολική Εκκλησία, οι Ορθόδοξοι Αρμένιοι, οι Κόπτες, οι Ορθόδοξοι Αιθίοπες, οι Ασσύριοι, οι Αγγλικανοί και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, που θα έχουν πλήρη αυτοδιοίκηση στο εσωτερικού του θρησκευτικού νομικού προσώπου υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το γράμμα του νόμου και δεν παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα. 

Μέχρι σήμερα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι η Ελληνική Εκκλησία και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες, ενώ οι Μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι ο νόμος έχει συναντήσει ενθουσιώδη διεθνή υποδοχή και πως θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου ενδιαφέρθηκαν ξένες χώρες, καθώς ο νόμος ρυθμίζει έπειτα από 68 χρόνια εκκρεμείς υποθέσεις, που αφορούν τη σχέση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr