3 Οκτώβριος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2015, 12:10

Λεωφορείο με κήπο κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)

  • Λεωφορείο με κήπο κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)

Εκτός από εμφάνιση, διαθέτει άνεση και φροντίζει το περιβάλλον.

Ένα «πράσινο» λεωφορείο διαφορετικό από εκείνα που κινούνται μέχρι σήμερα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, έχει εντυπωσιάσει ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έχει… κήπο στην οροφή του!

Το «Botobüs», ονομασία που έχει προκύψει από το συνδυασμό των λέξεων «βοτανικός» και «λεωφορείο», μεταφέρει επιβάτες από την πλατεία Ταξίμ στο Εντιρνεκαπί (Πύλη της Ανδριανούπολης) και είναι το πρώτο από μια σειρά ανθισμένων λεωφορείων που θα μπουν στο δυναμικό της τουρκικής εταιρίας δημοσίων μεταφορών ΙΕΤΤ

Τα αειθαλή είδη που έχουν φυτευτεί στην οροφή του λεωφορείου απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από το λεωφορείο ενώ κινείται στην Πόλη. Στη συνέχεια απελευθερώνουν οξυγόνο που βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα, ενώ η παρουσία τους κρατάει με φυσικό τρόπο δροσερή την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του λεωφορείου. 

Και πως ποτίζεται ο κήπος; Μέσω των αγωγών κλιματισμού του λεωφορείου και με το νερό που σε διαφορετική περίπτωση θα έσταζε στο δρόμο.

Ο οδηγός του λεωφορείου Χουσαμετίν Γκουρμπέτογλου είπε ότι η αντίδραση του κόσμου ήταν πολύ θετική.

Το Botobüs δεν είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στον κόσμο. Τα πρώτα ανθισμένα λεωφορεία κατασκεύασε ο Μάρκο Κάστρο Κόζιο, από τις ΗΠΑ. Δημιούργησε τα «Bus Roots» ως πρακτικό και ευχάριστο τρόπο επανασύνδεσης των ανθρώπων στα αστικά κέντρα με τη φύση.  Στην Ευρώπη, το λεωφορείο με κήπο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Τζιρόνα της Καταλονίας, πέρυσι φέροντας την υπογραφή του καλλιτέχνη Μαρκ Γκρανέν.


Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hurriyet