1 Οκτώβριος 2014, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Η Πόντια γιαγιά Παρθένα Σαχινίδου, ετών 110, μιλά για όσα έζησε (βίντεο)

  • Η Πόντια γιαγιά Παρθένα Σαχινίδου, ετών 110, μιλά για όσα έζησε (βίντεο)

Για τη ζωή στο χωριό της και τις σφαγές των Τούρκων.

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων η σημερινή και ο καλύτερος τρόπος να την τιμήσουμε είναι το πρόσωπο της Παρθένας Σαχινίδου, μιας Πόντιας γιαγιάς που ξεριζώθηκε σε ηλικία 12 ετών από το χωριό της στη Νεοκαισάρεια. Ήρθε στην Ελλάδα, έζησε μετά πέντε χρόνια στον Καναδά και την τελευταία οκταετία βρίσκεται στην Αθήνα.

Η γιαγιά Παρθένα, είχε γενέθλια στις 19 Σεπτεμβρίου. Αν και στην αρχική συνέντευξη, πέρυσι, δήλωνε 105, σήμερα διαπιστώνεται, μετά από συνομιλία του pontos-news.gr και με το γιο της Κώστα Σαχινίδη, ότι πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε τα 110 της χρόνια!

Γεννήθηκε στο Ατσαρτσούχ και μεγάλωσε στον μικρό οικισμό Τσιφλίκ ή Κεϊράν όπου ζούσαν ακόμα επτά οικογένειες. Γονείς της ήταν ο Ακρίτας Σαχινίδης και η Μαρία Κυριλλίδη. 

Πριν από ένα χρόνο μίλησε στον εκδότη-δημοσιογράφο Σάββα Καλεντερίδη για τον τόπο της, τα ποντιακά χωριά γύρω από το Ασαρτσούχ, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι σφαγιάζοντας ακόμα και μικρά παιδιά, τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης και της προσφυγιάς.

Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, η υπεραιωνόβια γιαγιά θυμάται πολλά πράγματα από τα παιδικά της χρόνια. Η μαρτυρία της αποτελεί ζωντανή απόδειξη των δεινών του ποντιακού ελληνισμού. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr / Βίντεο: Τάσος Κοκοβίδης